Sök
Test - Rowenta EV7009E0 Sunshine

Test - Rowenta EV7009E0 Sunshine

Vakna till soluppgången

2010-10-18

Rowenta EV7009E0 Sunshine är en väckarklocka som agerar gryningssimulator för att lura våra kroppar att utsöndra kortisol, ett hormon som piggar upp kroppen. Kan detta vara slutet på stressiga morgnar och förseningar till jobbet?

Modell Betyg Pris Kommentar
Rowenta EV7009E0 Sunshine 17/25 1400 Hög mysfaktor

Vid första anblicken ser klockan ut som ett stort plastigt klot från yttre rymden. Den rejäla displayen rymmer en mängd olika ikoner för alla tillgängliga funktioner. Tillsammans ser de ut att bilda små stjärnbilder. Men trots det avancerade utseendet är klockan förvånansvärt lätt att använda. Ett par minuter med bruksanvisningen och saken är klar. Tanken med klockan är att den ska fungera som en soluppgång vilket i sin tur ska stimulera våra kroppar till att producera kortisol. Kortisol är ett hormon som värmer upp och ger kroppen energi så att man ska vakna pigg och utvilad.

Behagligt uppvaknande
Det finns två förinställda väckningsfunktioner att välja mellan: lugn och stimulerande.  Väljer du den lugna varianten startar den simulerade soluppgången 45 minuter innan den förinställda tiden för väckning. Klockan lyser med ett rött sken som fram tills väckning blir allt ljusare, till slut helt vitt. När tiden är inne kan man välja att vakna till ljudet av klockspel, fågelkvitter eller vågor. Även om man inte vaknar pigg som en lärka så hjälper ljuset en bra bit på vägen. Ljudeffekterna är behagliga att vakna till men stegrar gradvis för att man inte ska somna om. Det härliga fågelkvittret blir obehagligt skränigt till slut.


Rowenta EV7009E0

Den stimulerande varianten simulerar en snabb soluppgång som endast pågår i en kvart. De lugna härliga ljudeffekterna byts bort emot slagverk och tibetansk gong. Om man väljer den här varianten hinner ljuset inte riktigt med att fylla sitt syfte. Väckningen känns aningen mer stressig. Då alla människor påverkas olika av ljud och ljus går det även att göra personliga inställningar för både ljus och ljudnivå vilket är bra.

Hög mysfaktor
Lampan är definitivt ingen skönhet rent designmässigt. Den upptar en stor del av sängbordet och ser ganska klumpig och plastig ut i dagsljus. Men när det eldröda skenet tänds i morgonmörkret håller den hög mysfaktor.  Storleken har, sitt fula yttre till trots, ett syfte att fylla och skulle troligtvis inte fungera lika bra i mindre skala.
Klockans största nackdel är helt klart den enorma snoozknappen som är placerad mitt på displayen. Den är på tok för lättillgänglig för en morgontrött person. Dessutom agerar den on/off-knapp till ljuset, så det gäller att inte trycka en gång för mycket när fåglarna skränar som värst i sovrummet.
För lite extra mys kan man dessutom använda klockan ”baklänges”. Man kan med andra ord somna till solnedgången där ljusets intensitet gradvis minskar. I detta läge börjar kroppen istället producera melatonin, ett hormon som förbereder kroppen för sömn.  En härlig avkoppling för såväl vuxna som barn.

Klockan fungerar bra till väckning men ännu bättre som myslampa. Det ska till mer innan en väckarklocka kan vara värd över tusen kronor.

Design: 2/5
Kvalitet: 4/5
Kapacitet: 4/5
Funktioner: 4/5
Prisvärde: 3/5
Summa: 17/25

Snabbfakta - Rowenta EV7009E0 Sunshine
Morgonljuset stimulerar våra kroppar till att utsöndra kortisol, ett hormon som väcker och upp och ger energi till kroppen. Genom att simulera gryningsljus i 4 olika nivåer ska Rowenta sunshine lura kroppen till att påbörja denna process och få oss att vakna pigga och utvilade.
Ansluts till eluttag men har för säkerhets skull, ifall det blir strömavbrott, även batterier.
Pris: 1400 kronor

Senast uppdaterad: 2018-08-21
Av: