Sök
Test - Philips Wake up light 3485

Test - Philips Wake up light 3485

Sov gott - vakna gott

2011-01-11

En väckarklocka som med hjälp av gradvis ökande ljus och trevliga ljud hjälper oss sjusovare att komma upp i tid.

PhilipsWUL3485-betyg

 

Första intryck
Det är en ganska stor pjäs för att vara en väckarklocka, den påminner mer om en trafik-kon än gamla tidens klockradio. Med i paketet följer förutom själva klockan också en manual och en lite mindre detaljerad ”quick-guide” som är ett litet kort där funktionerna beskrivs i korthet. Själva klockan är enkel att komma igång med, från att strömsladden sitter i väggkontakten till att klocka och larm är inställt tar det inte lång tid.

PhilipsWUL3485-1
Det är en lättmanövrerad klocka med dels en meny där två stycken separata larm ställs in. Vid sidan av lampan sitter en metallspak där man kan välja mellan vilken väckningstid man önskar. Det finns även i samma panel möjlighet att justera ljusets styrka i upp till tjugo olika steg. Lampan går även att använda som sänglampa, vilket berättigar storleken än mer.

Det finns även ett usb-uttag i vilket ett minne fylld med musik ökar valmöjligheterna till väckningsljud.

Design och funktion
Detta är alltså en väckarklocka som använder sig av ljus i kombination med ljud för att skapa ett behagligt uppvaknande för användaren. 30 minuter innan utsatt tid stegras ljusstyrkan gradvis upp för att när ljudet kopplas på skapa en mjukare övergång från sömn till vaket tillstånd hos användaren.

Ljuset är av dimmer-funktion vilket innebär att de tjugo stegen som ljuset kan ställas in i, är helt steglösa och går att anpassa till den styrka du önskar. Dels som ljusstyrka när ljudlarmet startar, dels som den styrka som önskas när den används som sänglampa.
Förutom FM-radio och egen vald musik via usb-minne finns det 4 ljud att använda sig av, speciellt anpassade för att låta harmoniskt och varsamt. Två olika sorters fågelkvitter, råmande kor och meditativ musik gör uppvaknandet mjukt och vänligt.
Det finns en snoozefunktion som praktiskt aktiveras av att man knackar lätt på lampan.

Att vakna med Wake Up Light
För sjusovaren är såklart vintern den allra svåraste årstiden att vakna i tid på. Mörkt i stort sett dygnet runt och de dokumenterade effekterna av ljusterapi går ej att förneka. Vi mår bättre om vi får lite ljus i ansiktet.

Det har dykt upp fler och fler sätt att vakna effektivt. alternativt till den ilskna väckarklockan som obarmhärtigt skakar liv i oss finns att tillgå i bland annat applikationsprogram till smartphones som känner av användarens rörelser och startar vid bäst anpassad tidpunkt i sömncykeln.
Det man kan säga om wake up light är kort, det fungerar.
I jämförelse med en konventionell väckarklocka är denna produkt helt överlägsen.
oavsett vilken tid klockan ställs vaknar man utvilad och alert.
Det enda som talar emot den är att på dessa breddgrader där vi har totalt mörker under 6 månader och väldigt mycket ljus resterande. Ljusfunktionen i väckarklockan blir således en smula överflödig under sommarhalvåret. Å andra sidan kan man ju alltid under sommaren ta tillfället i akt och gå upp tidigare.

Slutomdöme
Det är en mycket bra och användbar sak, denna Wake Up Light. En radio, lampa och väckarklocka i ett med en väckningsfunktion som får den mest svårstartade slöfock att hoppa ur sängen. Priset som ligger runt 1500 kronor gör dock att det får betraktas som något av en lyxpryl. Å andra sidan kan det vara värt då en god natts sömn bör följas av en god morgons vaknande.