Sök
Test - Philips matberedare HR7781

Test - Philips matberedare HR7781

En robust vän i köket

2011-03-01

Det känns lite som om det är en bil jag ska testa när jag läser i produktbladet om en femårig produktgaranti och en motorgaranti på hela 15 år. Men det är faktiskt en matberedare. En matberedare med stadsjeepskänsla.

Philips-HR7781-betyg

 

Så gjorde vi
Materberedaren testades i hemmiljö vid ett flertal tillfällen under några veckors tid. Samtliga tillbehör har testats minst en gång vardera. Därefter har den bedömts utifrån kriterierna design, kvalitet, kapacitet, funktioner och prisvärde. Maxbetyget är 25 poäng.

Design
Matberedaren HR7781 från Philips ingår i serien "Robust Collection". Robust Collection är en samling köksredskap som utlovas vara både stryktåliga och ha lång livslängd. Just matberedaren är av modell större, den har en skålvolym på hela fyra liter och en motoreffekt på 1200 watt.

Det är en snygg matberedare jag packar upp ut kartongen. Den mörkgrå basenheten i vilken motorn sitter är rejält tung eftersom den är av metall. Den har plats för sladden och har ett slags handtag undertill som skall underlätta när du ska lyfta pjäsen. Tyvärr gör apparatens tyngd att handtagen upplevs som aningen vassa. Med hjälp av fyra stora knappar kan man starta och stoppa apparaten.

PhilipsHR7781-3

Den stora skålen saknar det förargliga centrumröret som återfinns på de flesta andra matberedarmodeller. Istället så återfinns en liten mutterliknande sak i botten av skålen och det är denna som driver tillbehöret man har valt att använda. De tillbehör/redskap som finns är degknådare, hackkniv, ballongvisp samt riv- och skivningsskivor. Det ingår dessutom en skiva för större strimlor eller små pommes frites. Samtliga redskap förutom visparna är mycket släta och avrundade i formerna, något som definitivt  underlättar rengöring. Apparaten har ytterligare ett flertal mycket genomtänkta detaljer, till exempel avrinningshål på undersidan. Dessa förhindrar att det samlas vatten i tomrummet på undersidan när man diskar i diskmaskinen. Samtliga delar förutom basdelen går för övrigt att diska i diskmaskinen.

När skålen monterats på basdelen kan man konstatera att matberedaren är betydligt högre än vad den är bred. Konstruktionen med drivmutter istället för ett traditionellt rör i mitten av skålen gör att det bildas ett outnyttjat tomrum i basen av skålen, något som ökar totalhöjden med cirka tre centimeter. Man blir lite orolig för hur högt upp tyngdpunkten ska komma att hamna på denna relativt höga och smala maskin, men hoppas samtidigt att basens tyngd samt de små sugkopparna som finns på matberedarens undersida ska vara tillräckligt för att maskinen ska stå stadigt vid drift.

Användning
Manöverpanelen består som tidigare nämnts av fyra knappar: en knapp för låg hastighet, en knapp för hög hastighet, en knapp för puls samt en avstängningsknapp. När man trycker på någon av startknapparna (med undantag av pulsknappen) så mjukstartar matberedaren, vilket innebär att motorn arbetar långsamt till att börja med och varvar under några sekunder upp tills den uppnår rätt varvtal. Det känns lyxigt när den gör så och det har även den positiva effekten att startströmmen som belastar elnätet inte blir så stor. Motorljudet är acceptabelt, men liksom de flesta andra matberedare är HR7781 långt ifrån tyst.

Ballongvisparna som följer med vispar snabbt och effektivt. Tyvärr är det svårt att se konsistensen på det som vispas när maskinen är igång, man är tvungen att stanna motorn för att kunna bedöma fastheten. Det innebär att det är lätt att vispa exempelvis grädde för länge, men matberedaren är mycket bra till marängsmet och liknande som ska vispas länge.

Hackkniv och rivskivor arbetar snabbt och effektivt och den stora skålen rymmer mycket. Skivan för pommes frites/stora strimlor ger tyvärr strimlor av en lite märklig storlek - de blir lite för små för att kallas pommes stripes men lite stora för att kallas strimlor. Rivskivan trasar även sönder potatisen en del och i skålen finner man inte bara strimlor utan även en hel del småflisor. Men visst gick det bra att fritera strimlorna och resultatet smakade gott även om det såg lite trasigt och flisigt ut.

PhilipsHR7781-1

Matberedaren utges kunna knåda en deg på två kilo. Vanliga matberedare orkar oftast inte mycket mer än en fjärdedel så mycket och en så liten deg brukar jag personligen knappt tycka det är lönt besväret att baka. Men kanske kan en matberedare som klarar tvåkilosdegar vara ett alternativ till en hushållsassistent? Dessvärre föll degknådningsförsöket inte särskilt väl ut. I manualen kan man läsa att man inte skall lämna apparaten obevakad när den knådar deg. Anledningen till denna varning är exakt det som jag var orolig för redan när jag packade upp matberedaren ur kartongen.

Men två kilo deg i skålen så hamnar matberedarens tyngdpunkt alldeles för högt upp och apparaten står inte still på köksbänken med mindre än att jag står och lutar hela min tyngd mot den. Så fort jag släpper taget så börjar apparaten svaja och dansa iväg. Till råga på allt känner jag efter en kort stund en doft av bränd plast och strax därefter stänger motorns överhettningsskydd av maskinen. Eftersom jag blev rädd att jag räknat fel när jag gjorde degen så kontrollvägde jag min degklump. Men den vägde exakt två kilo, vilket apparaten enligt produktbladet ska klara av att knåda. Även när jag halverade degmängden så studsade matberedaren fram över köksbänken, men överhettningsskyddet slog i alla fall inte till.

PhilipsHR7781-2

Slutsats
Samtliga delar känns som tidigare nämnts genomtänkta och gedigna, till exempel mjukstarten, de väldesignade redskapen, en kraftig motor samt en stor skålvolym. Men det finns några saker som Philips tyvärr har misslyckats med. Till exempel så är avståndet mellan rivskiva och matarrör lite väl stort, vilket medför att det bli en relativt stor del av det man försöker riva som stannar kvar orivet ovanpå rivskivan.

Naturligtvis är även den höga tyngdpunkten en klar miss, liksom det faktum att apparaten när det kommer till degknådning inte orkar med det som utlovas.

Ytterligare en negativ petitess är att man som vänsterhänt ibland får korsa armarna för att komma åt startknappar och matarrör med "rätt hand". Men sådant är ju vi vänsterhänta rätt vana vid…