Sök
Test - Philips HD9040 bakmaskin

Test - Philips HD9040 bakmaskin

Vakna till doften av nybakt bröd

2011-01-10

För mig är ordet bakmaskin ganska negativt laddat, det är få ord som så effektivt lyckas starta min mentala tidsmaskin och locka fram minnen om hårspray, axelvaddar och pastellfärgade kläder.

PhilipsHD9040-betyg1

 

Bakmaskinen gjorde storstilad entré då den 1988 valdes till årets julklapp. Dessvärre verkade folk tröttna på den snabbt och de flesta av den generationens bakmaskiner tenderade att gå i pension relativt fort. På senare år har dock bakmaskinen återigen ökat i populäritet. Därför har vi under jul och nyår hårdtestat en bakmaskin, Philips HD9040 som ingår i Philips serie "Pure Essentials Collection".

Beskrivning
När man packar upp en produkt från Philips så slås man oftast av den kvalitet som produkten utstrålar. Philips HD9040 är inget undantag, och den är dessutom en oerhört snygg bakmaskin. Designen i blanksvart, rött och borstad metall känns lyxig. På ovansidan finns en manöverpanel samt en liten LCD-display som bland annat visar valt programnummer och återstående tid. Ett litet fönster i locket möjliggör att man kan hålla koll på vad som händer under bakprocessen, utan att behöva glänta på locket.

PhilipsHD9040-1

Inte mindre än 14 stycken förprogrammerade program finns det att välja mellan, varav de åtta första är för olika typer av limpor. Flera av programmen erbjuder möjligheten att lägga till ingredienser senare i bakningsprocessen, t.ex nötter, frön eller varför inte soltorkade tomater. Likaså kan man till de flesta av programmen använda en timerfunktion, vilken är mycket användbar om man t.ex vill ha nybakt bröd till frukost eller när man kommer hem från jobbet.

Apparaten kan baka limpor i tre storlekar: 750, 1000 och 1250 gram. Man har dessutom möjlighet att välja mellan tre olika gräddningsnivåer: ljus, mellan eller mörk skorpa. Lite beroende på vilket program, brödstorlek och gräddningsnivå man väljer så tar det mellan tre till fem timmar att baka en limpa, med snabbprogrammen kortas tiden ned med cirka en timme.

Förutom de ovan nämnda programmen för limpor, så finns det även två degknådningsprogram, ett bakningsprogram, ett syltprogram samt två program där man skall använda brödformningstillbehöret. Brödformningstillbehöret är en liten ställning med två små bakplåtar. På plåtarna kan man fästa små skiljeväggar, och med hjälp av denna anordning kan man baka mindre limpor, baguetter, småbröd eller bullar. Naturligtvis sker inte detta med automatik - man får själv lyfta ur degen ur bakmaskinen, knåda och forma bröden och därefter sätta ner ställningen med bakplåtarna i bakmaskinen för att brödet skall bakas klart.


Utöver brödformningstillbehöret får man även med en måttbägare, en måttskopa, en brödpensel samt en brödskärare med vilken man kan skåra exempelvis baguetter.
Trots att Philips HD9040 är snygg och pryder sin plats i köket, så är den stor och tar upp mycket utrymme. Dessutom är den hög och kan därför inte placeras där man har överskåp eftersom det då inte går att öppna locket. Är man liksom jag lite kort i rocken så får man stå på tå för att kunna kika in genom fönstret på ovansidan.

Manualen
Lika gedigna som Philips produkter känns, lika dåligt genomarbetade är deras manualer.
Att något så enkelt kan beskrivas som så krångligt. När man läser igenom manualen första gången förundras man över hur oerhört komplicerat det verkar vara att använda bakmaskinen, och man är nära att lägga ned bakningen och göra något annat istället. Texten är liten, dåligt strukturerad och dåligt översatt. Den grundläggande användningen är dåligt dokumenterad och fokus verkar istället ligga på användningen av brödformingstillbehöret. Dessutom växlas det mellan måttenheter, och texterna är tidvis helt obegripliga. Syltprogrammet är inte ens omnämnt.
Eftersom recept och arbetsbeskrivningar återfinns i manualen så vill man ha den nära till hands när man skall använda bakmaskinen. Tyvärr är formatet på manualen är inte det bästa.  Förutom att bilderna inte finns i direkt anslutning till texten, så är manualen så tjock och klumpig att den inte vill ligga uppslagen på köksbänken med mindre än att man lägger något tungt på den. Dåligt Philips!

Användning
Det är väldigt lätt att baka bröd med bakmaskinen. Det är bara att hälla ingredienserna i bakformen, välja program, brödstorlek och gräddningsgrad och trycka på start. De två omrörarna/degknådarna knådar degen effektivt och är utformade på ett sätt så att de inte skadar det färdiga brödet alltför mycket. Apparaten är helt tyst förutom under knådningen, då ljudnivån ändå förblir klart acceptabel om man jämför med alternativen elvisp eller matberedare. Limporna blir alltid perfekta - jämnt gräddade och luftiga men ändå saftiga.

Om man vill lägga till ingredienser senare under bakningsprocessen så gör man det när apparaten piper. Lite beroende på vilket program man valt så sker detta 45-60 minuter efter programstart. Tyvärr är detta lite väl tidigt om man tillsätter mjukare saker såsom soltorkade tomater, de knådas lätt sönder i lite för små bitar. Men vet man bara om detta kan man ju själv välja att vänta ytterligare några minuter med att tillsätta dem. Tyvärr har det lilla visningsfönstret i locket en tendens att imma igen under delar av knådning och jäsning, men det förblir imfritt under övriga delar av bakningsprocessen.

PhilipsHD9040-2

Brödformningstillbehöret blev lite av en besvikelse. Både de kanelbullar och de baguetter som gjordes enligt recepten i manualen blev små, dåligt jästa och torra. Detta berodde antagligen på att receptet angav lite för lite vätska i degen, den var torr att arbeta med och sprack gärna upp. Ytterligare ett försök att baka baguetter gjordes, den gången med aningen mer vätska i degen än vad receptet angav. Mycket riktigt så blev degen smidigare och resultatet bättre.
Brödformningstillbehöret är en kul funktion, men eftersom det kräver en del passning och arbete så blir det inte någon sensation. Det blir för mycket pyssel i förhållande till hur lite bröd det genererar - om jag nu ändå skall göra mig besväret att göra i ordning bakbord, knåda och pyssla, då vill jag gärna att det resulterar i mer än 12 små bullar eller 4 små baguetter.

PhilipsHD9040-3


Att göra sylt eller marmelad i bakmaskinen är lika enkelt som att baka bröd. Häll frukt/bär och socker i bakformen och starta programmet. En timme senare kan man skörda ganska exakt en halvliter hemmagjord sylt.

Man kan undra om en bakmaskin är energieffektiv eller inte. Spontant så känns det som att den skulle vara det eftersom man inte behöver värma upp en stor ugn. Men å andra sidan hade man sannolikt bakat en större mängd bröd om man hade använt ugnen, så det går nog trots allt på ett ut.

Slutsats
En bakmaskin är inte den allra mest nödvändiga prylen i ett kök, men vill man unna sig lyxen av nybakt bröd till minsta möjliga arbetsinsats så är Philips HD9040 ett snyggt och och prisvärt alternativ. Dessutom så spar man tid. Det går visserligen inte snabbare att baka bröd med en bakmaskin, men man kan göra annat under tiden (till exempel sova). Och visst är det allra bästa med en bakmaskin just det att den kan leverera nybakat bröd till frukosten. Det känns onekligen lite lättare att vakna en mörk vintermorgon när doften av nybakt bröd kittlar i näsan.

Så gjorde vi
Under drygt 2 veckor testades bakmaskinen i hemmiljö. Vi testade att baka olika sorters bröd, både med och utan timerfunktionen.  Även brödformningstillbehöret och syltprogrammet testades, däremot inte något av specialprogrammen för enbart degknådning eller gräddning.