Sök
Test - Pepparkaksdeg och kristyr

Test - Pepparkaksdeg och kristyr

Snabbfixa de snyggaste pepparkakorna

2012-01-03

Det är aldrig fel årstid för pepparkakor. Vi har testat 4 pepparkaksdegar och 4 kristyrer som ska ge de godaste och finaste kakorna.

Modell Betyg Pris Kommentar
Bergmans Pepparkaksdeg 15/20 15 Bäst i test
Gille Pepparkaksdeg 14/20 23 Kryddigast
Skogaholm Pepparkaksdeg 14/20 20 God standarddeg
Fria bröd Gluten - och mjölkfri pepparkaksdeg 9/20 35 Överraskande god
Sugarcity Royal icing to go/Färdig kristyr 17/20 50 Bäst i test
Dr. Oetker Kristyr 14/20 23 Behändig
Wilton Royal icing mix 10/20 60 Mjölig och porös
Wilton Icing writer 9/20 50 Rinnig

Inledning

Om du gillar pepparkaksbak men vill förenkla arbetet är färdigköpt pepparkaksdeg och kristyr en bra idé. Det underlättar om barnen vill vara med i baket eftersom allt är färdigblandat och bara de roliga delarna att trycka ut figurer och dekorera kakorna är kvar.

Pepparkakan har funnits i Sverige åtminstone sedan 1300-talet. Till och med Gustav Vasa kände till de bruna godbitarna och skrev i ett brev om ett lass pepparkakor som blivit förstörda när de fraktades med båt. Till en början trodde man att pepparkakorna kunde användas som en form av medicin. De bakades av nunnor och såldes bland annat hos apotek. Det finns pepparkakor i många olika länder och förstås även i många varianter.

Spara pengar med rätt deg
Färdig pepparkaksdeg finns inte i så många fabrikat, vi har hittat fyra sorter som distribueras via de största butikskedjorna. Det går dock även att hitta deg från lokala eller regionala bagerier eller som bakas direkt i butik.

Skillnaderna mellan de fyra testade degarna är inte särskilt stor. Samtliga förpackningar har svensk innehållsförteckning men Bergmans saknar tillagningsanvisning. Den blir trots detta testvinnare, tack vare sitt låga pris. Den deg som stod ut mest var Fria bröds glutenfria variant som är ljusast i färgen och har en något mildare pepparkakssmak.

Stor variation mellan kristyrerna

I butikerna är det Dr. Oetkers kristyr som dominerar i hyllorna. Men via webbshoppar går det att hitta några fler märken. Ett tips om man letar efter färdig kristyr på internet är att även söka på ”royal icing” som är det engelska ordet för produkten.

Kristyr används för att dekorera bakverk av olika slag, bland annat pepparkakor och pepparkakshus. Ofta går de att hitta i flera olika färger. Alternativt kan man köpa karamellfärg för att färga kristyren till önskad nyans. Kristyr är främst en dekorativ produkt och har inte så mycket egen smak. Man kan självklart också göra egen kristyr.

Testvinnaren Royal icing to go är totalt överlägsen i konsistens, hanterbarhet och utseende. De två från Wilton är båda ganska svåra att hantera och Dr. Oetkers har ett glansigt utseende men är lättapplicerad och är överlag en bra kristyr. Den är också ensam om att ha en innehållsförteckning på svenska.

Så gjorde vi

Pepparkaksdegarna gräddades enligt förpackningens instruktioner, i de fall det fanns sådana. Degen bedömdes utifrån smak, konsistens, pris och utseende. Kristyrerna användes enligt instruktioner på förpackning och av återförsäljare. De bedömdes enligt kriterierna konsistens, hanterbarhet, pris och utseende. Maxbetyget är 20.

Bergmans Pepparkaksdeg - Bäst i test
Bäst i test
1.-Bergmans-pepparkaksdeg

Degen är ljus i färgen och har en mild pepparkakssmak. Finns inga instruktioner på förpackningen om hur den ska bakas. De gräddade kakorna är spröda och även milda i smaken. En helt klart godkänd pepparkaka. Bergmans har lägst pris i testet och eftersom smakskillnaderna mellan sorterna inte är så stora tar den till sist hem segern. En prisvärd pepparkaksdeg.

Specifikation
Volym: 500 gbetyg
Jämförelsepris per kg: 30 kr
Allergiinformation: Kan innehålla spår av mandel och nötter
Cirkapris: 15 kronor

Gille Pepparkaksdeg - Kryddigast
2.-Gille-pepparkaksdeg

Ogräddad har Gilles deg en något syrligare smak än de övriga och är även rätt torr och lite smulig i konsistensen. Det går dock lätt att bearbeta degen. Pepparkakorna blir lite ojämnare i ytan än till exempel Skogaholm och har en aningen syrligare samt kryddigare smak än de andra degarna. Kakorna blir även lite grövre och knaprigare i konsistensen vilket ger en hyfsat fin hembakad känsla. En pepparkaksdeg för dig som gillar mycket smak.

Specifikation
Volym: 500 gbetyg
Jämförelsepris per kg: 46 kr
Allergiinformation: Kan innehålla spår av mandel, ägg och mjölk
Cirkapris: 23 kronor

Skogaholm Pepparkaksdeg - God standarddeg

3.-Skogaholms-pepparkaksdeg
En deg vars pepparkakor blir snarlika butikernas färdigbakade varianter. Som ogräddad har den en kryddig, fyllig smak med lite mjölig eftersmak. Lättarbetad deg som ger pepparkakor med en fin, mörkbrun färg. Vid vårt test blev pepparkakorna från Skogaholmsdegen jämnare i ytan än de andra. Mild, fin pepparkakssmak som dock inte sticker ut särskilt mycket. Plus för att den har minst antal ingredienser i innehållsförteckningen. En deg som kanske är lite trist om man vill ha en hembakad känsla.

Specifikation
Volym: 500 gbetyg
Jämförelsepris per kg: 40 kr
Allergiinformation: Kan innehålla spår av valnöt och ägg
Cirkapris: 20 kronor

Fria bröd Gluten - och mjölkfri - Överraskande god

4.-Fria-bröd,-Mjölk--och-glutenfri-pepparkaksdeg
En mjölk- och glutenfri deg för allergikern. Köps fryst. Som ogräddad är den inte lika fyllig och kryddig som övriga testdeltagare. Degen är kladdig och svårhanterlig om man inte tillsätter mjöl i någon form. Svårt att se när kakorna är färdiggräddade eftersom färgen är väldigt ljus. Färgen förtar lite av den riktiga pepparkaksupplevelsen men däremot är smaken överraskande bra. Har en lite annan balans i kryddningen än de övriga sorterna. En god pepparkaksdeg som funkar fint även för ickeallergiker.

Specifikationbetyg
Jämförelsepris per kg: 70 kr
Innehållsförteckning på förpackning: Svenska
Allergiinformation: Passar mjölk- och glutenallergiker
Cirkapris: 35 kronor

Sugarcity Royal icing to go - Bäst i test

Bäst i test
1.-Sugarcity-Royal-icing-to-go
En kristyr som ger ett riktigt fint resultat. Har en tjock konsistens och en kritvit, matt nyans. Är den torraste och hårdaste kristyren i testet. Något syrligare smak än de övriga varianterna. Kristyren kommer helt färdig i en rund plastburk och separat spritspåse behövs. Stelnar snabbt. En riktigt bra och proffsig kristyr som är lättarbetad och går att späda ut med vatten.

Specifikationbetyg
Volym: 200 g
Jämförelsepris per kg: 250 kr
Färg: Vit
Innehållsförteckning på förpackning: Engelska och danska
Allergiinformation: Ingen uppgift
Cirkapris: 50 kronor

Dr. Oetker Kristyr - Behändig

Dr. Oetker kristyr
Bra kristyr i en lång och bred tubförpackning vars kork är enkel att skruva av. Det relativt sega och tjocka innehållet går fint att spritsa i de mönster man önskar. Kristyren är väldigt jämn men har en glänsande yta som ser något plastig och artificiell ut. Blir dessvärre inte så hård när den torkat.

Specifikationbetyg
Volym: 125 g
Jämförelsepris per kg: 184 kr
Färg: Vit, rosa grön
Innehållsförteckning på förpackning: Svenska, danska/norska, finska
Allergiinformation: Ingen uppgift
Cirkapris: 23 kronor

Wilton Royal icing mix - Mjölig och porös

3.-Wilton,-Royal-icing-mix
I förpackningen finns ett färdigt pulver som blandas med vatten och vispas ihop med elvisp. Ska ge cirka 4,7 deciliter kristyr. Man kan öka tjockleken på kristyren genom att tillsätta mer pulver. Detta ger en flexibel kristyr men är mer omständlig att hantera. Den färdiga kristyren har en lite grynig konsistens. Ytan på kristyren torkar snabbt men är annars rätt porös.

Specifikation
Volym: 397 gbetyg
Jämförelsepris per kg: 151 kr (gäller i pulverform)
Färg: Vit. Går att färga
Innehållsförteckning på förpackning: Engelska och danska
Allergiinformation: Tillverkad i fabrik som också hanterar nötter, mjölk, soja och vete
Cirkapris: 60 kronor

 Wilton Icing writer - Rinnig

4.-Wilton,-Icing-writer
Utformad som en tjockare penna för att man enkelt ska kunna skriva eller rita det man vill på sin kaka. Väldigt flytande i konsistensen och därmed svår att hantera om man ska skriva bokstäver i mindre storlek eller göra små dekorationer. Sötast smak av kristyrerna i testet. En hyfsad produkt för den som inte gillar att spritsa.

Specifikation
Jämförelsepris per kg: 588 krbetyg
Färger: Vit, rosa, grön, blå, gul, röd, lila
Innehållsförteckning på förpackning: Engelska
Allergiinformation: Tillverkad i fabrik som också hanterar nötter och ägg
Cirkapris: 50 kronor