Sök
Test - Påskmust

Test - Påskmust

Must som must, eller?

2010-03-31

Påsk och jul är högtider vi ofta firar med att äta god mat. Traditionsenligt är också att skölja ned maten med en mustig dryck. Smartson testar 5 sorters påskmust med hjälp av en testpanel. Bäst i test är Nygårda Påskmust Light.

Modell Betyg Pris Kommentar
Nygårda Påskmust Light 19/20 13 Bäst i test
Nygårda Påskmust 16/20 13 Passar till lax
ICA Påskmust 15/20 12 Panelen är oense
Apotekarnes Påskmust 14/20 13 Smakar som hos mormor
Zeunerts Påskmust Original 10/20 13 Kaffe och tjära

Inledning

Från stop till påskbord
Must började drickas redan på vikingatiden men var då alkoholhaltig. Dagens must har sitt ursprung från tidigt 1900-tal då man utformade ett nytt dryckesrecept som alternativ till julölen. För att få fram den klassiska mustsmaken använder man precis som till öl, bland annat malt och humle. Svenskarna konsumerar idag mer än 40 miljoner litert must per år. Läs mer på www.sverigesbryggerier.se.

Samma ingredienser- olika smak
En god must anses av många vara lagom söt och rund i smaken samtidigt som den har ordentligt med bubblor. De olika märkena i testet har ungefär samma ingredienser, förutom Nygårda Påskmust Light som saknar socker. Trots det, upplever testpanelen att det ibland finns tydliga smakskillnader.

Test

Hallå där Ida på Carlsbergs bryggeri. Vad är skillnaden mellan påskmust och julmust?
– Ingen skillnad alls faktiskt, även om många rykten cirkulerar. Det är bara olika etiketter.

Stämmer det att påskmusten tillverkas och lagras samtidigt som julmusten?
– Nej, det är också en skröna. Ingen must lagras utan tillverkas precis innan högtiden. 

Så gjorde vi

Påskmusten har testats av en panel bestående av åtta personer. Testet har utförts av en person åt gången för att undvika påverkan. Samtliga drycker har serverats väl kylda och betygsatts efter smak enligt skala 1-5. Testpanelen har även skrivit omdömen om varje dryck. Deltagarna fick ingen information om vilka märken som ingick i testet eller om prisskillnader. Maxbetyget är 25.

Nygårda Påskmust Light

Bäst i test

Nygårda Påskmust Light - Bäst i test
Volym: 1,5 liter
Kcal/100 milliliter: 2
Pris/liter: 8,70 kronor
betygInnehåll: Kolsyrat vatten, färgämne E150C, aromämnen (från bland annat humle och kornmalt), surhetsreglerande medel, citronsyra, kryddextrakt, konserveringsmedel E211, E202, sötningsmedel aspartam, sackarin och acesulfam-k.
Förpackning: Återvinningsbar PET-flaska

Omdöme: Får klart bäst i test, sex av åtta personer gav sitt högsta betyg till den här musten. Trots att den anses vara i sötaste laget får den även kommentarer om att vara frisk och klassisk i smaken, en kombination som gör den omtyckt. En av testarna tycker att den påminner om Zeunerts must.
Cirkapris: 13 kronor

Nygårds


Nygårda Påskmust - Passar till lax
Volym: 1,5 liter
Pris/liter: 8,70 kronor
Kcal/100 milliliter: 40
betygInnehåll: Kolsyrat vatten, socker, glukos-fruktossirap, färgämne E150C, aromämnen (bland annat från humle och kornmalt), surhetsreglerande citronsyra, kryddextrakt, konserveringsmedel E211 och E202.
Förpackning: Återvinningsbar PET-flaska

Omdöme: Kommentarerna varierar från lite kolsyra och fadd smak till rejält med kolsyra och rund smak. En av testarna anser att det här är vinnaren medan en annan säger att smaken är tråkig och besk. Att den här musten borde passa bra till lax får anses vara ett gott betyg i påsktider.
Cirkapris: 13 kronor

ICA 2010

ICA Påskmust
- Panelen är oense
Volym: 1,5 liter
Pris/liter: 7,90 kronor
Kcal/100 milliliter: 40
betygInnehåll: Kolsyrat vatten, socker, glukos-fruktossirap, färgämne (E150c), aromer (från bland annat humle och kornmalt), syra (E330), kryddextrakt, konserveringsmedel (E211).
Förpackning: Återvinningsbar PET-flaska

Omdöme: Här går åsikterna verkligen isär. En av testarna tycker att smaken inte är särskilt mustig medan en annan säger att den här drycken har en klassisk mustig smak. Några tycker att den ger ett vattnigt intryck medan andra utropar att den är fyllig. Panelen har även olika uppfattning om hur mycket kolsyra det finns i drycken.
Cirkapris: 12 kronor

Apotekarnas 2010
Apotekarnes Påskmust- Smakar som hos mormor
Volym: 1,4 liter
Pris/liter: 9,20 kronor
Kcal/100 milliliter: 35
betygInnehåll: Kolsyrat vatten, socker (9%), humle- och maltaromämnen, färg- och smakämne (sockerkulör), citronsyra samt konserveringsmedel (E211).
Förpackning: Återvinningsbar PET-flaska

Omdöme: Överlag beskrivs denna must som klen i smaken med undantag av en testare som anser att den har en traditionell, mustig smak och en rund karaktär. Andra kommentarer är att den påminner om ICAs must och att den smakar som hos mormor. Sammanfattningsvis en must som är bekant för flera i panelen.
Cirkapris: 13 kronor

Zeunerts 2010

Zeunerts Påskmust Original
- Smakar kaffe och tjära
Volym: 0,5 liter
Kcal/100 milliliter: Ingen uppgift
Pris/liter: 25,80 kronor
betygInnehåll: Kolsyrat vatten, socker, sockerkulör E150C, naturlig humlearom, naturlig maltarom (från korn), syra (E330, E331), kryddextrakt, aromämnen, konserveringsmedel E211
Förpackning: Återvinningsbar glasflaska

Omdöme: Testarna uppfattar flest smaker i den här drycken men tycker generellt att det inte smakar gott. Kaffe, porter, loka och tjära är inte populära mustsmaker hos panelen som anser att det smakar avslaget och unket. En av testarna ville inte dricka upp smakprovet. Den skiljer sig helt från övriga mustsorter i testet vilket bara uppskattades av en testare som gav betyget över medel.
Cirkapris: 13 kronor