Sök
Test - OBH Nordica Martello

Test - OBH Nordica Martello

Espresso för egen maskin

2010-11-18

Nu testar vi OBH Nordicas kapselmaskinen Martello. Maskinen gör en välsmakande espresso varje gång. Men hur miljövänligt är egentligen kapselkaffe?

OBH Nordica Martello
Kapselbryggarna har tagit Sverige med storm. En kandidat till årets julklapp? Även om det känns väldigt rätt i tiden att flytta in små kaffebarer i hemmen så förstår jag inte att man gör så omoderna förpackningar för själva kaffekapslarna. Emballaget är tillverkat i plast och metall vilket känns väldigt onödigt. Läs även test av mjölkskummaren Latte Pronto.

Martello_1

Enkel hantering
Den nya generationens kaffebryggare med kapslar är perfekt för dig som tycker att espresso är gott men ganska besvärligt att framställa. Allt du behöver göra är att fylla på vatten i en liten tank på baksidan av maskinen, stoppa i en portionskapsel och trycka på start så är du klar på ett kick. Resultatet blir allt du vill att en espresso ska vara: fyllig, god, aromrik och rund i smaken. När du bryggt en kopp kaffe samlas kapslarna upp i en liten korg i maskinen, som sedan töms när den är full. Ett tips för dig som skaffar en Martello är att rengöringskapslarna ligger gömda i maskinen vid leverans, vilket borde vara tydligare i manualen.

Martello_2

Brygger med jämnt resultat
Vi har bryggt flertalet espresso, café latte och cappuccino hemma och resultatet blir helt fantastiskt bra. Varje kopp blir perfekt, den här hemska beskan som ibland kan uppstå vid vanliga espressomaskiner uteblir helt och våra gäster är lika förtjusta som oss. Varken jag eller maken blir ”kaffemätta” och kan hälla i oss en hel del under en helg medan våra vänner som är normalbrukare känner sig nöjda efter en kopp.

Kaffet är inte gratis
Rent ekonomiskt är det bra att bli nöjd efter en kopp. En påse med 30 stycken kapslar (resulterar i lika många koppar) kostar cirka 100 kronor på stormarknaden. Överlag tycker jag inte att det är okej med förpackningarna. Detta måste ju kunna lösas på annat sätt: varje kaffekapsel är av både metall- och plast vilket känns väldigt omodernt. Kommer OBH Nordica att satsa på återvinningsbara kapslar likt andra tillverkare inom segmentet?

Martello_3

Precis som R2D2
Själva maskinen ser lite ut som R2D2 ( liten surrande robot från Star Wars ), bullig och kompakt. Jag tycker om formen på den. Jag rekommenderar dock inte att köpa en vit variant likt testmaskinen. Kaffe är mörkbrunt och det går inte ihop med en vit maskin. Du måste diska ur allt efter varje kopp och jag kan tänka mig att efter några månaders användning blir inte maskinen riktigt skinande ren igen. Men OBH Nordicas lilla kaffekreatör är liten och känns tung och gedigen precis som på femtiotalet då sakerna skulle hålla en livstid. Du kommer vilja ha den framme i köket hela tiden, den är söt och brer inte ut sig. Det går inte att ställa mer än en liten kanna vid kaffeutloppet på maskinen men om de hade gjort den annorlunda så hade den inte varit lika charmant.

Martello_5

Ifall du vill ha en kapselbryggare så kan jag rekommendera Martello som får ett helt klart godkänt helhetsbetyg. Ur ett miljöperspektiv bör tillverkarna arbeta mera på att skapa en mindre resurskrävande hantering av kaffet.

Snabbfakta Martello
Cirkapris: 1700 kronor
Espressomaskin med kapselsystem
Pumptryck 20 bar
Automatisk tömning av förbrukade kapslar till en integrerad behållare
Löstagbar vattentank på 1 liter