Sök
Test - Nespresso Pixie

Test - Nespresso Pixie

Nespresso Pixie för enkelhetens skull

2011-05-20

Enkel, snabb och effektiv är denna kaffebryggare eller ska man kalla det kapselbryggare istället? Läs vad Magnus Ericsson tycker om denna stilfulla maskin.

Nespresso pixie - betyg

Nespresso Pixie, är en enkel kapselbryggare för det mindre hushållet. Med en vattentank på 0,7 liter, en liten behållare för förbrukade kapslar (cirka 10 stycken) och ett litet format passar den väl i det kompakta köket. Maskinen värmer upp sig på maximalt 25 sekunder enligt tillverkaren och det stämmer väl under testperioden. Sedan stoppar du ner kapseln, väljer om du vill ha espresso eller lungo och några sekunder senare har du en färdig kopp kaffe. Någon mjölkfunktion finns inte utan det är espresso eller normal storlek som gäller. Variationen är smaken och koncentrationen. Mjölk får man värma på annat sätt om man råkar vara cappucino- eller lattefantast.

Urban design
Maskinen är otroligt smidigt, snabb och lättskött och detta är de riktigt stora fördelarna. Att snabbt och slabbfritt få sitt morgonkaffe innan man ska iväg är ett stort plus. Den lilla, smidiga bryggaren har en modern design och är riktigt snygg. Det finns ett antal färger. En annan bra sak med Pixie är att den stänger av sig automatiskt efter nio minuter vilket känns tryggt. Vattentanken är inte stor men enkel att montera av och på med snabb och smidig påfyllning.

Håller temperaturen
En kopp kaffe skall normalt hålla en temperatur runt 65 grader. Vi har mätt temperaturen på ett antal koppar med en digital termometer som visar temperaturer mellan 59 och 68 grader. Maskinen arbetar förhållandevis tyst under bryggprocessen. 

Nespresso pixie - artikelbild

Inkapslad i Nespressos värld
Kapselhanteringen är förvisso otroligt lätthanterligt utan slabb och pulver som spills men det finns några negativa aspekter. För det första är det mängden kapslar som blir över efter användning. Visserligen går dessa att lämna i återvinningen som metalldeponi men frågan är om alla kommer att göra det. Hur mycket energi går det egentligen åt att tillverka alla dessa kapslar? Jämför det med att för hand lägga upp lite kaffepulver. Nespresso är mycket måna om att behålla sina kunder och det går endast att använda Nespressos  egna kapslar till maskinen. Ett mer universellt system skulle öka mångfalden av blandningar och smaker och därtill ökar konkurrensen. Kapslarna kostar ca 3-4 kronor styck. I vårt test gick en del kapslar till spillo då de inte gick att använda eftersom att de inte kom rätt i maskinen. Det är möjligt att det beror på ovana men det är ändå 20 kronor i sjön vilket känns tråkigt. Vid ett tillfälle gick något fel vilket gjorde att droppbrickan snabbt blev fylld och den behövdes tömmas om och om igen.

Helhetsintrycket av Nespresso Pixie är att det är en enkel och smidig maskin som ordnar en kopp kaffe mycket snabbt. Den känns delvis lite plastig men ändå i sin helhet prisvärd. Om du kan köpa hela konceptet med metallkapslar från en enda leverantör så är det här en maskin för dig. Den ger dig snabbt och enkelt en riktigt god kopp kaffe.

Så gjorde vi
Kaffemaskinen har testats i hemmiljö under några veckor. Olika kaffeblandningar har använts till de två storlekarna på kaffe maskinen kan erbjuda. Nespresso har 16 olika kaffeblandningar som konsumenten kan välja emellan.

Följande sorter har testats och beskrivningarna är tillverkarnas egna.
Ristretto - kraftfull och kontrastrik med intensitet 10
Arpeggio - intensiv och krämig med intensitet 9
Fortissio Lungo - smakrik och intensiv med intensitet 7
Finezzo lungo - blommig och uppfriskande med intensitet 3
Decaffeinato intenso - fyllig och kraftfull med intensitet 7

Om produkten
Mått: 11x24x33 cm (bxhxd)    
Effekt: 1260 watt
Vattentank: 0,7 liter
Vikt: 3 kg
Kapselsystem: Nespresso

Av: Magnus Ericsson