Sök
Test - Moulinex Fresh Express

Test - Moulinex Fresh Express

Färgglatt och rivig i köket

2011-04-05

Moulinex Fresh Express är en liten och behändig köksapparat som kan riva och skiva. Den klarar både frukt, grönsaker, ost och nötter galant. Det enda krångliga med apparaten är att bestämma sig för vad den egentligen är - är det en matberedare, en rivmaskin eller en kvarn?

MFE2011
Design och kvalitet
Moulinex har fokuserat på att ta fram en så enkel och lättanvänd produkt som möjligt. Maskinen har en motordel med  en stor och tydlig manöverknapp. Formerna är runda och mjuka. På baksidan av motordelen finns det ett hålrum för sladdförvaring och med ett enkelt handgrepp låser man fast sladden så att den inte ramlar ut igen. Sladden kunde gärna ha varit aningen längre. Maskinens löstagbara delar består ett matarrör samt fem stycken riv- och skivtrummor i glada färger. Tack vare en praktisk hållare kan samtliga trummor förvaras direkt på maskinen och man slipper att dessa kommer bort när de ligger lösa i något skåp eller låda. Du "krokar" lätt på den önskade riv- eller skivtrumman genom att vrida den några grader medsols och  river eller skivar rakt ned i den skål som man har tänkt att servera i. Eftersom det är få löstagbara delar känns Moulinex Fresh Express mycket gedigen. Alla löstagbara delar går dessutom att diska i diskmaskin, och där tar de liten plats jämfört med om man hade använt sin matberedare istället.

MFE-1

Inget för storköket
Du får ta den här köksapparaten för vad den är - en enkel kökshjälp för att riva eller skiva små portioner. Motorn är inte på mer än 150 watt, så om man skulle få för sig att göra en stor potatisgratäng så får man räkna med att det tar betydligt längre tid än om man skulle använda en matberedare. Men om man istället bara vill riva en liten skål med till exempel morötter eller parmesanost vinner Fresh Express på sin enkelhet. Skålen med de rivna morötterna står på bordet långt innan man skulle ha hunnit plocka ihop delarna till en traditionell matberedare, och mängden disk blir dessutom måttlig.MFE-2

En funktion
Fresh Express har egentligen bara en funktion, men den gör den bra. Manöverknappen är en pulsknapp, vilket innebär att apparaten bara är i drift när man trycker ned knappen. "Spillet" blir minimalt eftersom avståndet mellan trumma och matare bara är någon millimeter. Merparten av det man river eller skivar ramlar snällt ned i skålen som man ställt under, men har man valt en liten skål kan det tyvärr hamna en del  utanför.
Om man släpper ned något i matarröret så händer det ibland att trumman lossnar och ramlar ned i skålen (tillsammans med det man råkade släppa ned ), eftersom trumman inte sitter fast särskilt hårt. Detta är inget problem under drift,  det är bara när trumman står still som den sitter löst. Å andra sidan så är det ju just när trumman står still som man brukar fylla på med nya råvaror i matarröret, men man lär sig snart att lägga i sakerna försiktigt.
Har man barn så bör man kanske se upp. Naturligtvis är inte köksapparater några leksaker för barn, men de glada färgerna på riv- och skivtrummorna gör att de påminner om saker man kan finna i ett barnrum. Kanske kan ett barn i ett obevakat ögonblick få för sig att det går att leka med dem.

Moulinex Fresh Express -1

Ett bra köp?
Trots att jag blev ganska förtjust i Moulinex MFE-4Fresh Express så är jag inte beredd att köpa en själv.  Kanske hade jag resonerat annorlunda om jag hade varit en storätare av grönsaker, men som det är nu är så tycker jag att det blir lite mycket pengar för en enda funktion.

Så gjorde vi
Moulinex Fresh Express testades i hemmiljö under en veckas tid. Därefter har den bedömts utifrån kriterierna design, kvalitet, kapacitet, funktioner och prisvärde. Maxbetyget är 25 poäng.