Sök
Test - Måltidsmåttet

Test - Måltidsmåttet

Konsten att leva med Måltidsmåttet

2011-05-09

Tallriksmodellen, existerar den fortfarande? Måltidsmåttet är en uppsättning plastmått som ska hjälpa oss att äta enligt den gamla näringsprincipen, som läraren på hemkunskapen präntade in. Läs Kristian Nordbergs tankar om produkten här.Älgen kallades min gamla hemkunskapslärarinna i skolan för. Hon lärde mig flera bra saker, än idag minns jag hennes eviga tjat om tallriksmodellen. Jag tyckte bäst om kött, vilket inte var någon direkt hit i sammanhanget. Enligt tallriksmodellen var jag tvungen att fylla tallriken med grönsaker och potatis, och på den pyttelilla tallriksdel som fanns kvar fick man lov att lägga kött. Älgens rekommendationer blev aldrig långlivade när det gällde min kosthållning, och sedan hemkunskapen har jag knappt hört talas om tallriksmodellen.


Tallriksmodellen

I en tid då GI, stenåldersdieter och andra metoder diskuteras och tillämpas flitigt passar det säkert perfekt att återuppliva den klassiska tallriksmodellen. För att hjälpa modellen på traven lanseras nu Måltidsmåttet, som består av fyra plastmått märkta ”grönsaker”, ”kolhydrater”, ”protein” och ”sås”. Måtten ska användas för att ta rätt mängd mat á la tallriksmodellen.

---------------

Hur fungerar det då i praktiken? Måtten kommer i två olika storlekar, en anpassad till kvinnor och en till män (den senare är aningen större). Den färdiglagade maten mäts upp med respektive mått och läggs sedan på tallriken. Varje mått ska fyllas upp till kanten och råvaror som inte får plats, till exempel potatisar och biffar, delas upp. Redan efter första middagen ger jag upp pillandet. Mitt middagssällskap klagar på att hon vill börja äta medan jag fortfarande står och skivar mina stackars potatisar för att dem ska få plats i kolhydratsmåttet. Jag bestämmer mig för att höfta lite i fortsättningen. Under testperioden äts det mer grönt än vanligt, vilket är positivt. Däremot är det enligt min mening alldeles för lite protein, framförallt om man tränar.

De gånger jag äter middag själv använder jag måttet för att mäta hur mycket råvaror jag ska använda. Även här blir det antingen lite mer eller lite mindre eftersom vissa matvaror inte går att dela på, sväller eller krymper vid tillagning.

Tankar från omgivningen
Omgivningens kommentarer under testperioden har varit allt annat än entusiastiska. Ingen konverterade till tallriksmodellen, inte ens efter att jag har påmint om modellens anrika historia och berättat om hur Måltidsmåttet bidrar till lagom anpassade portioner. När jag frågade vad dessa plastmått skulle kosta i butik gissades det på mellan fyrtio och nittio kronor, vilket gör att butikspriset på 200 kronor ansetts för högt.

Bra i teorin
Slutsatsen blir att Måltidsmåttet kanske är bra i teorin, men själv har jag varken lust eller kan leva enligt tallriksmodellen. Det blir för krångligt att varje gång mäta upp den tillagade maten och dessutom mer disk. Att betala 200 kronor för fyra plastmått känns på tok för dyrt. Efter en månad med Måltidsmåttet läggs dem undan längst in i köksskåpet -  där fonduegrytan, glassmaskinen och alla andra köksredskap som jag aldrig använder samlas. 

Så gjorde vi
Måltidsmåttet användes vid middagslagning i ett parhushåll. Måtten användes dels för att mäta upp råvaror innan tillagning och dels för att mäta upp en lagom mängd färdig mat att lägga på tallriken. Den modell av Måltidsmåttet som testades var anpassad för en vuxen kvinna.

Läs mer på: www.maltidsmattet.se