Sök
Test - Lentz Choco king FD2

Test - Lentz Choco king FD2

Redo för chokladkoma?

2011-02-21

Nu testar vi Lentz Choco king FD2 – en chokladfontän för 500 kronor. Läs Pernilla Swartz Olssons test innan du drömmer dig iväg till den smälta chokladens underbara värld.

Test - Lentz Choco king FD2

Test - Lentz Choco king FD2-4Designen kan förbättras
Chokladfontänen Choco king FD2 från Lentz är en ganska snygg
pjäs, till större delen utförd i i rostfritt stål. Med ett manövervred i svart plast kan man sätta på och stänga av apparaten. Det finns två driftlägen, ett med bara värme och ett med värme och fontänfunktion.

Själva fontänen består av ett rör i vilket en roterande skruv matar upp den smälta chokladmassan. Med hjälp av två reglerbara fötter finjusteras modellen mot underlaget så att fontänpelaren verkligen är helt lodrät, något som är viktigt för att få ett jämnt flöde nedför alla sidor av fontänen.
Sladden är mycket kort, något som i manualen motiveras med att ingen skall trassla in sig i sladden och riva ned apparaten från bordet. Ett lite märkligt argument kan det tyckas, eftersom man istället tvingas krångla med en extra förlängningssladd om man vill placera chokladfontänen på något annat ställe än alldeles intill eluttaget på köksbänken.

Apparatens fontändel (röret och skruven) går att plocka bort och diska. Bottenskålen sitter däremot fast i apparatens bas, i vilken motorn är placerad. Därför blir denna del svårare att göra rent, den går ju inte att diska. Istället får man skrapa bort det mesta av den överblivna chokladen med en gummiskrapa och därefter torkas skålen rent med en fuktig trasa. Tyvärr finns det gott om skrymslen som chokladen fastnar i, särskilt runt de tre fästena för fontänen.

Test - Lentz Choco king FD2_1

Kvalitet och funktioner
Dessvärre inger inte Choco king något särskilt bestående intryck av hög kvalitet. Fontänpelaren står inte stadigt på sina tre fästen utan vibrerar lätt så fort motorn är i gång. Trots att vi justerar både fötter och konsistens på chokladmassan, så lyckas vi inte få till det jämna, fina flöde som man kan se på bilder och i reklamfilmer för produkten. Det verkade som om vårt testexemplar inte orkade pumpa chokladen lika snabbt som apparaten på reklamvideon.

Test - Lentz Choco king FD2_2

Enligt bruksanvisningen skall det gå att smälta choklad i bottenskålen, även om det naturligtvis går snabbare att smälta den i till exempelvis mikrovågsugnen. Vårt testexemplar blev dock knappt varmt alls, värmeelementet är alltför svagt. Att smälta chokladen i direkt i fontänen var därför otänkbart, det fungerade inte och vi valde att istället använda mikron för att smälta den. När chokladsmeten (eller ostsmeten) fått cirkulera att tag i fontänen så var den inte mer än rumstempererad.

Test - Lentz Choco king FD2-3

Kapaciteten räcker inte till
I beskrivningen kan man läsa att fontänen klarar en maximal mängd på 600 gram. Totalt 600 gram choklad är väldigt mycket att äta för en familj på 4 personer, särskilt om man har tänkt sig att doppa frukt och kex i chokladen. Det saknas dock information om minsta möjliga mängd. Däremot kunde vi konstatera att det måste vara så pass mycket choklad i fontänen att inloppsöppningarna till fontänpelaren täcks (cirka 400 gram), annars minskar chokladflödet upp genom fontänen betänkligt. Det krävs således en stor mängd choklad bara för att funktionen skall upprätthållas, och därför är det följaktligen en stor mängd choklad kvar när själva användningen är över. Chokladresterna kan man enligt manualen spara till ett annat användningstillfälle, och såvida det inte ligger alltför mycket tappade fruktbitar och kaksmulor i chokladen så antar jag att man kan spara den i några dagar.

Den tyska manualen är bäst
Manualen som medföljde var på engelska och tyska, men  inte på svenska. Intressant är att den tyska delen av manualen är långt mer utförlig än den engelska. Kan man inte tyska så går man därför miste om mycket bra information,  till exempel att fontänen även går att använda till ostfondue. Den tyska delen innehåller ett flertal recept på ost- respektive chokladmassor som inte redovisas i den engelska delen. Receptet på ostfonduen visade sig dock inte vara det bästa. Receptet baserades på smältost, och resultatet blev en mycket tunnflytande och inte särskilt god "ostvätska".

Prisvärde och slutomdöme
Ganska snabbt övergick min och familjens entusiasm över i besvikelse. Chokladen rann inte alls så där fint nedför fontänen som den gjorde på bilden på förpackningen, trots alla tappra försök att trimma bland annat tornets lutning och konsistensen på chokladmassan. Det ojämna flödet nedför fontänen gjorde att hela familjen efter en stund tröttnade på att försöka pricka fontänens slumpmässiga droppande med sina fruktbitar utan istället började att doppa direkt i bottenskålen. När frukten var slut och alla satt dästa i soffan kändes vetskapen om att man måste göra rent apparaten och ta tillvara på överskottschokladen i det närmaste oöverstiglig. Det hade varit mycket enklare om vi gjort som vi brukar - att bara smälta chokladen i en vanlig skål.
Det är möjligt att det testexemplar som vi fick hem var ett måndagsexemplar där värmeelement och skruvpump inte fungerade som de skulle. I ärlighetens namn är väl även modellen aningen stor för en familj på fyra, en mindre modell hade kanske passat oss bättre. Men som partypryl skulle fontänen kanske fungera bättre. Det är dock en produkt som blir lite för omständlig att använda och göra rent för att man skall orka använda den till vardags.

Så gjorde vi
Chokladfontänen testades i hemmiljö vid fyra tillfällen under cirka 1,5 veckas tid. Vid ett av tillfällena gjorde vi ostfondue, övriga tre gånger använde vi olika sorters choklad som bas.