Sök
Test - Irobot Roomba 564 Pet

Test - Irobot Roomba 564 Pet

We are the cleaning robots

2010-12-22

Tänk att aldrig mer behöva dammsuga. Nu finns det möjlighet att låta iRobot Roomba sköta städandet medan du är på jobbet.

IrobotBetyg

 

Första intryck
Detta är alltså en helautomatisk robotdammsugare, lite som Samsungs motsvarighet Navibot. Tanken är alltså att du ska kunna luta dig tillbaka och låta denna lilla apparat sköta städningen åt dig. Hur fungerar det då? Jo, det går att låta Irobot dammsuga så att du slipper städa. Det är dock en tanke som inte fungerar i praktiken. För att den ska dammsuga på ett bra sätt krävs öppna ytor utan kablar och ömtåliga föremål. Detta innebär att du måste städa för att robotdamsugaren ska kunna dammsuga. Vi testade att låta Irobot dammsuga utan att plocka undan några saker. Det fungerade inget vidare. Utsmyckningsföremål stöttes omkull och dammsugaren fastnade flera gånger. Det är framförallt mattor och kablar som ställer till problem för den lille krabaten, men det finns ett antitrasselsystem. Detta innebär att om Irobot Roomba får med en sladd eller liknande vid städning så ska borstarna stanna och den ska backa för att frigöra denna sladd. Detta fungerade inte fullt ut då jag testade den utan den fastnade några gånger på sladdar. Vet ej om det är tack vare antitrasselsystemet men den stannade istället för att dra med sig lampor, modem och övriga saker som är anslutna med en sladd och ligger på golvet.

Användande
Det finns tre olika städprogram för Irobot Roomba. Den kan städa en obegränsat område. Detta innebär att dammsugaren städar överallt där den kommer fram, kan då vara en hel våning i ett hus. Irobot känner själv av när batterinivån börjar sjunka och åker själv till dockningsstationen och laddar batterierna. Skulle man vilja begränsa området till ett rum så kan man ställa en virtual wall vid dörröppningen. Denna virtual wall skickar ut en för ögat osynlig ljussignal som dammsugaren inte passerar. Klickar man på "spot" på dammsugaren så dammsuger den en 1 x 1 meter stor yta, detta är en praktisk funktion som man kan använda för att punktstäda.  Den tredje varianten är att man ställer in tid som dammsugaren ska börja städa. Det går då att bestämma att den ska börja städa klockan nio då du är på jobbet. Detta förutsätter att du har plockat undan ömtåliga saker, lyft upp kablar och gardiner. Jag blev positivt överraskad över hur pass bra Irobot städar.  Det blir minst lika rent som av en vanlig dammsugare.

Du bör göra rent maskinen efter varje städning. Detta görs enklast med en vanlig dammsugare. Den roterande borsten på sidan måste tas bort med  en skruvmejsel. Har man inte husdjur räcker det med att göra rent Irobot en gång i veckan.

Det vi däremot saknade var en enkel komma-i-gång instruktion då jag öppnade paketet och skulle använda den för första gången.  Det finns en användarmanual, men den förklarar dock inte vad de olika delarna i förpackningen är till för och vilka man behöver för att komma igång med städningen.
Den schemalagda funktionen är mycket praktisk och som jag ser det den största fördelen med denna dammsugare.

Vi var lite oroliga för att dammsugaren skulle åka utför trappen då övervåningen städades. Det sitter en kännare längst fram på undersidan av dammsugaren som känner av då den kommer till en kant och vänder tillbaka. Denna funktion fungerade mycket bra.

Sammanfattning
Hemma hos oss så har vi två hundar, två katter och är tre personer i hushållet. Barn, hundar och katter gör att det oftast ligger saker på golvet. Detta gör att man måste gå och ta bort saker under tiden som Irobot städar. Vi hoppade över detta men då fastnade dammsugaren på hundleksaker eller puttade iväg barnleksaker och skräpet framför sig.
Då vi har husdjur som släpper ganska mycket päls har det hänt att dammsugaren stannat och en röst meddelade (på engelska) att borstarna behövdes göras rena. Det fastnar lätt damm i borstar och hjul. Detta påverkar kvaliteten på städningen.

Då det som sagt krävs att man plockar undan innan dammsugning, så ser jag inte direkt nyttan med denna maskin för vår del. Men det finns säkert ställen där den kommer mer till sin rätt. Exempelvis på företag eller liknande i korridorer, där det sällan ligger lika mycket saker utspridda som hemma hos barnfamiljer.