Sök
Test - Granit tvättboll

Test - Granit tvättboll

Tvättboll bäst för vardagstvätt

2010-09-13

Det kan låta som en utopi: att tvätta kläderna utan tvättmedel, men onekligen vore det skönt om man kunde slippa bära hem även det miljömärkta tvättmedlet. Webbplatsen En lagom dos grönt har testat ett alternativ – tvättbollen.

Modell Betyg Pris Kommentar
Granit Tvättboll - 300 Skonsam tvätt

Inledning

Tvättbollen är lite större än en tennisboll och är ett nytt sätt att tvätta helt ekologiskt och miljövänligt, utan vare sig tvätt- eller sköljmedel. Tvättbollen är fylld med mineralkulor som påverkar vattnet så att smutsen släpper från textilierna. De är doftfria och allergivänliga, helt fria från fosfater och andra kemikalier – vilket skonar både våra vattendrag och Östersjön. Bollen sägs räcka till hundratals tvättar.

Inget för tuffa fläckar
Den är väldigt enkel att använda. In med tvätten, in med bollen och sätt igång maskinen på ett program för 40 eller 60 grader. Det konstigaste (och sämsta) är att tvätten inte luktar nytvättat när den är tvättad. Men så inser vi att ”nytvättat” faktiskt i stor utsträckning är en konstruerad doft. Vi har använt tvättbollen till både vittvätt och kulörtvätt och varit nöjda med resultatet. Allra bäst fungerar den för vardagstvätt av typen strumpor, underkläder och t-shirts – vi har haft lite trassel med att få tvätten riktigt ren med svårare fläckar. Pris: ca 229 kr från Univeseums webbshop eller 299 kr hos Granit.

Artikeln presenteras i samarbete med:
En lagom dos grönt

Senast uppdaterad: 2018-08-21
Av: