Sök
Test - C3 Muffin & cupcake maker

Test - C3 Muffin & cupcake maker

Baka muffins i maskin

2011-09-30

Att baka är trevligt men ibland lite omständligt. C3s nyhet Muffin & cupcake maker lovar smidigt och snabbt resultat. Läs vad Smartson tycker om den.

C3 Muffin & cupcake maker_betyg

Muffins och cupcakes finns i många varianter. Skillnaden är att muffinsen ofta är större och kan göras både söt och matig. Namnet cupcakes kommer från att de brukade tillagas enskilt i koppar. På en cupcakes har man alltid frosting eller glasyr med olika dekorationer.

C3 Muffin & cupcake maker_1

Enkel hantering
Med C3 Muffin & cupcake maker ska du smidigt och snabbt baka muffins enligt tillverkaren. Apparaten värms upp på cirka 4 minuter. En röd indikatorlampa markerar att apparaten är inkopplad och en grön lampa att den är klar för användning. Sladdlängden är ganska kort så det gäller att ha ett uttag när till hands. Muffinssmeten förbereds på det gamla hederliga sättet med hopvispade ingredienser. Det finns alltså ingen tid att vinna här. Recepten i manualen är enkla och tydliga och vi har testat två av dem. Man kan antigen grädda muffins med eller utan pappersformar. Vi började med att testa utan och smeten hälls då enkelt upp i de sex gjutna formarna och ska enligt instruktion fyllas upp till hälften eller tvåtredjedelar. Därefter är det bara att stänga locket och låsa fast det med spärren. Att grädda med pappersformar innebär ett arbetsmoment till och upplevs därför onödigt.

Varierande resultat
Enligt manualen kan gräddtiden variera mellan 8-12 minuter. Efter sex omgångar finner vi att resultatet blir bäst när muffinsarna gräddas i 10 minuter. Gräddning på 8 minuter ger lite degigt innehåll medan 12 minuter ger torra muffins. Utseendet på muffinsarna varierade ganska stort mellan omgångarna. De första blev släta medan de sistgräddade fick en krackelerad yta. Non-stickbeläggningen gör det svårt att få färg på toppen. Mest färg får muffinsen om den kommer i kontakt med det övre ytan på apparaten under gräddning.

C3 Muffin & cupcake maker_2

C3 Muffin & cupcake maker_3

Få men goda
Smaken på muffinsarna är god. Enligt uppgift ska recepten räcka till cirka 18 muffins vilket inte överensstämmer med verkligheten. Vårt test visar att det endast räcker till cirka 12 stycken trots att de gjutna formarna är ganska små. Bra att veta är att större pappersformar inte passar i apparaten.

Inte särskilt effektivt
C3 Muffin & cupcake maker kan bara grädda 6 muffins åt gången vilket gör att man får grädda många gånger när man bakar för större sällskap. Apparaten är inte heller tidseffektiv utan gräddar muffinsarna på samma tid som det tar i ugn. Detta gör att apparaten inte känns särskilt energisnål och den har därför inte en självklar plats i köket. Kvaliteten är god och resultatet blir bra men i det stora hela kan du lika gärna grädda dina muffinsar på en muffinsplåt i en vanlig ugn.

Så gjorde vi
Apparaten har testats genom att grädda muffins i 6 omgångar med och utan pappersformar. Recepten i bruksanvisningen har använts. Därefter har produkten bedömts utifrån design, kvalitet, kapacitet, funktion och prisvärde. Maxbetyg är 25.

Om produkten
Effekt: 700 watt
Antal muffins: 6 stycken
Indikatorlampor: 2 stycken
Beläggning: Non stick
Mått: 13x23x25 cm (hxbxd)
Vikt: 1,7 kg
Sladdlängd: 77 cm
Övrigt: Termostatstyrd temperatur, lock med gångjärn, sladdvinda, används med eller utan bakformar.
Cirkapris: 400 kronor

Läs mer på www.empire.se