Sök
Test - Brita Marella cool

Test - Brita Marella cool

Vatten, vatten bara vanligt vatten

2012-02-28

I Sverige har vi rent och härligt vatten som håller hög standard men på vissa ställen kan vattnet smaka kalk, järn eller liknande. Smartson testar Britakannan som filtrerar ditt vatten och ger det godare smak.

Modell Betyg Pris Kommentar
Brita Marella cool 19/25 260 Renare vatten

Så gjorde vi

Vi mätte hur mycket vatten kannan rymde, därefter mätte vi hur lång tid det tog att filtrera vattnet och slutligen gjorde vi ett blindtest där vi jämförde med vatten direkt från kran. Produkten har bedömts utifrån design, kapacitet, kvalitet, funktioner och prisvärde. Maxbetyg är 25.

Britakanna_betyg

Kannan som filtrerar ditt dricksvatten och ger det en friskare smak har funnits på den internationella marknaden ett tag. I många länder där vattnet inte håller så hög kvalitet har Britakannan fått en självklar plats i varje hushåll. Den finns i fyra modeller och vi har testat Brita Marella cool.

Brita Marella cool
Renare vatten?
Frågan är vad Britakannan kan ge oss svenskar, vi som har så rent och bra vatten. Jo, den ger oss ett godare, klarare och hälsosammare vatten. Principen är enkel. I kannan finns ett filter som allt vatten passerar igenom och som tar bort partiklar som vi annars får i oss, exempelvis avfällingar från gamla vattenledningar. Kannan i vårt test rymmer en liter vatten och på två minuter får du fem deciliter filtrerat vatten. Resterande fem deciliter passerar igenom filtreringen allt eftersom du tömmer kannan. Varje filter håller i cirka 30 dagar och på locket finns en indikator som håller koll på hur länge du använt ditt filter.Britakanna_2

Få kol(l) på filtret
Kannans konstruktion är enkel och består av fyra delar; en kanna, en tratt, ett filter och ett lock. Första gången stoppar du filtret i kannan för att ta bort luftbubblor. Därefter sköljer du det två gånger för att aktivera filtret och sen är det bara att sätta igång. Vattnet filtreras med aktivt kol som ska minska ämnen som exempelvis klor. Tyvärr är bruksanvisningen något förvirrande. Det finns inga instruktioner på svenska och trots goda engelskakunskaper är det inte helt lätt att veta om man gör rätt enligt den engelska manualen. Som många andra produkter finns kannan i olika varianter och tillverkaren har slagit ihop beskrivningen av samtliga kannor vilket gör det ännu mer förvirrande. Trots detta så är produkten ändå väldigt enkel att få ihop, det enda man egentligen behöver få bra koll på är hur man aktiverar filtret.

Stor men begränsad
Kannan är 25 centimeter hög och har en omkrets på cirka 45 centimeter så den är ganska stor i förhållande till hur mycket vatten den rymmer. Anledningen till detta är själva filtreringsdelen, dels där man häller i vattnet som ska filtreras och dels själva filtret som är ganska stort och upptar ungefär hälften av kannans rymd. Detta gör att den är svår att få plats med i en liten kyl. Dock är kannan slimmad och ovalt formad för att ta så liten plats som möjligt. I vårt test är det höjden som ställer till det.

Britakanna_3
Prisvärt vatten
Kannan finns i flera varianter och vi testar Brita Marella cool som har ett pris på 260 kronor vilket anses rimligt med tanke på att den känns robust och förmodligen kommer att hålla i många år framöver. Filterpatronen, som är förbrukningsvara, är det som på sikt blir en kostnad. Dock är priset acceptabelt då 2-pack kostar 129 kronor och 3-pack 179 kronor vilket ger en månads kostnad på 60 kronor om du köper ett 3-pack. 

Så till det viktigaste – smaken
Vi tester kannan i en närförort söder om Stockholm där vattnet är väldigt gott och inte har så mycket smak. Detta gör att fem av tio personer i blindtestet inte kan känna skillnad på vilket vatten som har filtrerats i Britakannan och vilket som inte har det. Men filtreringen gör smaken mildare och lite sötaktig. Så har man ett smakrikare vatten, ett missfärgat vatten eller ett kalkrikt vatten som förstör kaffekannan så har man absolut stor nytta av kannan.

Produktfakta
Vattnet filtreras med aktivt kol och tar bort klor, kalk och andra tungmetaller och tar bort både dålig smak och lukt på dricksvattnet. Kannan finns i tre modeller och ett antal färger från 199-479 kronor. Filterpatronerna kostar 129 kronor för ett 2-pack och 179 kronor för ett 3-pack.

Filtreringen sker i fyra steg
1. Vattnet filtreras genom ett nätfilter och filtrerar bort partiklar som till exempel avfällningar från gamla vattenledningar.
2. Jonbytaren i MAXTRA-patronen träder i kraft vilket bland annat sänker halterna av ohälsosamma metaller som bly, aluminium och koppar.
3. Vattnet filtreras med aktivt kol, en metod som minskar ämnen som exempelvis klor som påverkar lukt och smak på dricksvattnet.
4. Ett finmaskigt nät fångar upp de allra finaste partiklarna från hela processen.
Läs mer på www.shop.brita.se.