Sök
Test av tre elektriska råsaftcentrifuger

Test av tre elektriska råsaftcentrifuger

Vårens vitaminkamp - Del 3

2009-04-27

Vårens stora vitaminkamp på Smartson har nått sitt slutmål. I del tre testar vi råsaftcentrifuger på temat budget, mellan och dyr.

Modell Betyg Pris Kommentar
Severin ES3557(budget) 12/25 350 Allt blir inte dryck
Bosch MES1020(mellan) 15/25 650 Bra mellanklass
Philips 1865/00(dyr) 19/25 2000 Bäst och dyrast

Sammanfattning

Det finns många sätt att framställa vitaminrika drycker. Nu testar vi manuella och elektriska citruspressar samt råsaftcentrifuger på temat budget, mellan och dyr. Temat presenteras i tre delar där råsaftcentrifuger är nummer tre i serien.

Inledning

Läs artikelseriens tidigare artiklar:
Läs del 1 här 
Läs del 2 här 

Gruppsummering
Philips bäst i test
Till skillnad från citruspressarna så klarar råsaftcentrifugerna att utvinna dryck ur hårda frukter och grönsaker. Philips 1865/00 vinner matchen tack vare hög effektivitet och lågt arbetsljud. En maskin som ska stå framme och vara tillgänglig för hela hemmet. De billigare modellerna från Bosch och Severin fungerar båda som instegsmodeller för dig som är intresserad av att ta vara på skördens primörer. Råsaftcentrifugerna har testats med äpplen, apelsiner, lime, vindruvor, päron och morötter. Därefter har vi bedömt design, kvalitet, funktioner, kapacitet och prisvärde.

Så gjorde vi

Råsaftcentrifugerna har testats med äpplen, apelsiner, lime, vindruvor, päron och morötter. Därefter har vi bedömt design, kvalitet, funktioner, kapacitet och prisvärde. Maxbetyget är 25 poäng.

Severin ES3557(budget) - Allt blir inte dryck
Vitaminkampen del tre Severin ES3557
betygSnabbfakta: Ett hastighetsläge. Effekt: 300 watt. Behållare: 700 ml. Totalt sex delar inklusive motordelen.

Omdöme:
Liten och kompakt maskin med smart sladdförvaring. Severin ES3557 framställer en mustig dryck men det blir mycket spill. Vissa bitar förblir hela och måste köras igenom på nytt. Modellen inte elegantast i testet, men den tar minst plats. På minussidan får den anmärkningar på litet matningsrör, att delarna missfärgas lätt och att arbetsljudet är högt. Rekommenderas till dig som vet på förhand att inköpet enbart kommer att användas då och då.
Cirkapris: 350 kronor

Bosch MES1020(mellan) - Bra mellanklass
Vitaminkampen del tre Bosch MES1020
betygSnabbfakta: Ett hastighetsläge. Effekt: 380 watt. Behållare: 1100 ml. Totalt åtta delar inklusive motordelen.

Omdöme:
Bosch MES1020 är klart effektivare än Severin ES3557 men
nästan dubbelt så dyr. Modellen pressar ut all saft ur frukt och grönsaker på ett effektivt sätt. Plus för att den lämnar lite spill i behållaren. Den presterar jämnt på de olika grönsakerna och frukterna. Matningsröret är litet och uppdelat i två avdelningar. Precis som många andra råsaftcentrifuger är denna modell omständlig att rengöra. Smart tillbringare med filter som dock inte är så praktisk att ställa fram på bordet eller placera i kylen som Philips kanna. En klart godkänd produkt i övrigt.
Cirkapris: 650 kronor

Philips 1865/00 - Bäst och dyrast
Vitaminkampen del tre Philips HR1865
betygSnabbfakta: Två hastighetslägen. Effekt: 700 watt. Behållare: 1250 ml. Rengöringsborste och droppstopp. Totalt 9 stycken delar inklusive motordel.

Omdöme:
Philips modell gör det enkelt för dig som vill göra råsaft eller jos ofta och i stora mängder. Allt är väl tilltaget. Effektiv motor, bra kvalitet och ett matningsrör som gör att du slipper skära ingredienserna i små bitar. Resultatet blir väldigt fint och välsmakande. Maskinen är stor och delarna är många men hyfsat enkla att rengöra. Framförallt missfärgas den inte av exempelvis morötter. De två andra råsaftcentrifugerna spelar i lägre divisioner, men samtidigt är priserna på en annan nivå. Graden av användning får avgöra valet.
Cirkapris: 2000 kronor