Sök
Test av tre ångstationer

Test av tre ångstationer

Skrynkelfritt med ångstation

2009-05-07

Den främsta fördelen med en ångstation är att du kan stryka mycket och länge tack vare stor vattentank och kraftfull kapacitet. Smartson testar tre modeller i prisklassen 2500-3500 kronor där Tefal Pro express turbo tar hem segern.

Modell Betyg Pris Kommentar
Tefal Pro express turbo 21/25 3000 Bäst i test
Bosch Home Professional TDS25PRO2 20/25 3500 Riktigt bra resultat
Philips GC8220 18/25 2500 Användarvänlig

Sammanfattning

Med en ångstation blir plaggen snabbt släta och skrynkelfria tack vare jämnt och kraftfullt ångflöde. Ångstationen är försedd med en separat tank som rymmer större mängd vatten jämfört med ångstrykjärn. Framförallt är detta bra om stora mängder ska strykas vid samma tillfälle. Nackdelen är att ångstationerna tar stor plats och kan kosta upp till fyra gånger så mycket som ett ångstrykjärn. Ångmängden gör också att de låter mycket.

Inledning

Kapacitet och konstruktion
Hög effekt ger både snabb uppvärmning och förstärker ångkapaciteten, vilket i sin tur gynnar strykningen. Med en större vattenbehållare slipper du avbryta strykningen för att fylla på vatten titt som tätt. Både Tefal och Philips har generösa vattentankar som räcker till många plagg. Generellt är det viktigt att handtaget känns bra i handen och att strykjärnet inte blir för tungt. Bosch konstruktion är tyvärr inte helt optimal och det är lätt hänt att strykjärnet hamnar utanför avställningsytan, vilket kan leda till att det glider ner och ramlar i golvet.

Resultat och användarvänlighet
De tre testade ångstationerna ger alla snabba resultat. Bosch ger släta kläder och fungerar utmärkt för vertikal strykning, det vill säga för gardiner eller plagg som exempelvis hänger på en galge. Att stryka vertikalt är praktiskt när du vill släta ut plagg på galge eller pigga upp gardinerna. Philips ångstation är mycket användarvänlig då det är enkelt att komma igång och uppvärmningen sker snabbt. Den har dessutom ett ånglås som gör att du kan stryka utan avbrott.
Med testvinnaren från Tefal stryker du som ett proffs med kraftfull och jämn ånga.

Så gjorde vi

Samtliga modeller har testats på bomull, linne och syntetmaterial. Produkterna bedöms utifrån kvalitet, kapacitet, design, funktioner samt värde för pengarna. Måtten presenteras i HöjdxBreddxDjup. Maxbetyget är 25 poäng.

Tefal Pro express - Bäst i testbetyg

Typ: Ångstation
Utmärkande funktioner: Antikalkuppsamlare, automatisk avstängning, automatisk sladdvinda och låssystem för strykjärnet.
Effekt: 2200 watt.
Ångtryck: 5 bar.
Vattenmängd: 1800 ml.
Sladdlängd: 192 cm (Stickkontakt: 183 cm).
Mått: 310x140x200 mm (strykjärn).
Vikt: 1,25 kg (strykjärn).

Omdöme: Med denna ångstation stryker du som ett proffs. Tack vare tydlig manual är det lätt att komma igång med strykningen. Den stora vattenbehållaren fylls enkelt och räcker till många plagg. Plus för snabb uppvärmning, smidig konstruktion samt praktisk förvaring av sladdarna. Det går snabbt att få ett slätt resultat, men vertikal strykning fungerar inte lika bra. Inget onödigt ångutsläpp när järnet vilar. Avställningsytan är stabil men järnet kan även ställas på högkant på brädan. Ett bra köp för den som stryker mycket.
Cirkapris: 3000 kronor

Bosch Home Professional - Riktigt betygbra resultat

Typ: Ångstation
Utmärkande funktioner: Signallampor för vatten och ånga samt säkerhetssystem för överhettning och högt tryck i tanken.
Effekt: 2000-2400 watt.
Ångtryck: 5 bar.
Vattenmängd: 800 ml.
Sladdlängd: 256 cm (Stickkontakt: 200 cm).
Mått: 215x115x145 mm (strykjärn).
Vikt: 1,55 kg (strykjärn).

Omdöme: Även denna ångstation presterar väl. Den lilla stryksulan gör ett riktigt bra jobb vid strykning på bräda samt vertikalstrykning. Minus för liten och plastig vattenbehållare. Apparaten låter mycket under uppvärmningen, som tar drygt fem minuter. Avställningsytan är löstagbar och kan placeras direkt på strykbrädan. Järnet är inte konstruerat för att stå på högkant vilket ofta glöms i början. Bekvämt handtag i kork, men materialet känns skört och svårt att rengöra. Många tillbehör medföljer där bland annat ångpistolen kan användas till att ta bort lukt och skrynklor. Frågan är om dessa tillbehör kommer att användas eller om de bara bidrar till ett högre pris.
Cirkapris: 3500 kronor

Philips GC8220 - Användarvänligbetyg

Typ: Ångstation
Utmärkande funktioner: Avkalkningsfunktion, automatisk avstängning och knapp för konstant ånga.
Effekt: 2000-2400 watt.
Ångtryck: 4,5 bar.
Vattenmängd: 1400 ml.
Sladdlängd: 190 cm (Stickkontakt: 250 cm).
Mått: 270x117x150 mm (strykjärn).
Vikt: 1,05 kg (strykjärn).

Omdöme: En något klumpig modell vars vattenbehållare är krånglig att fylla och få på plats. Samtidigt är det enkelt att komma igång tack vare snabb uppvärmning. Inställningarna utförs enkelt via termostat, men handtaget är trångt för medelstora händer. En utmärkande funktion är ånglåset som gör att du kan stryka utan avbrott och utan att trycka in ångknappen. Detta ger hög användarvänlighet, speciellt med vertikalstrykning och stora tygstycken. I helhet en lättanvänd ångstation som presterar bra, men som saknar det där lilla extra.
Cirkapris: 2500 kronor