Sök
Test av tolv wokpannor

Test av tolv wokpannor

Wok är hett igen

2009-04-15

Wokpannor kommer i många utföranden och material. Hållbara detaljer och genomtänkt konstruktion är två viktiga aspekter. Vi testar tolv wokpannor där Hackman Matador är bäst i test.

Modell Betyg Pris Kommentar
Hackman Matador 22/25 600 Bäst i test
Typhoon Professional 21/25 530 Bättre med tiden
Look Wok 21/25 1250 Pålitlig panna
Skeppshult 0865T 19/25 690 Håller länge
Iittala Tools 19/25 1800 Ett rejält köksverktyg
Typhoon Hot 18/25 350 Skönaste handtaget
Jamie Oliver 17/25 1000 Stor stekyta
Coop Cookware 16/25 230 Bästa budgetval
Iittala All steel 16/25 560 Svåranvänd
Tefal Preference 16/25 500 Lättanvänd
Tefal Evidence 14/25 370 Lättviktare
Ica Cook & eat 12/25 220 Ostadigt handtag

Sammanfattning

Wokning kräver höga temperaturer. Det ska vara riktigt varmt i botten på pannan men inte lika varmt i kanterna. Testvinnaren Hackman tar hem segern tack vare bra beläggning, yttersida i rostfritt stål och hög användarvänlighet.

Inledning

Olika beläggningar
Traditionella stål- eller gjutjärnswokar utan non-stick beläggning har slitstarka kvaliteter, men kan upplevas som svåra att hantera. Många wokar har någon form av non-stick beläggning av typen Teflon eller PTFE. Vid flitigt användande slits beläggningen och non-stick egenskaperna försvinner. Många tillverkare har ofta egna namn på sina non-stick beläggningar. En tåligare beläggning är den keramiska varianten, med högre beständighet mot slitage.

Rätt olja

Vid wokning bör en värmetålig olja användas. Jordnötsolja fungerar bra vid höga temperaturer och passar därför utmärkt att woka med. Även kokosfett lämpar sig väl då den är mer beständig och har en lägre andel omättade fetter. Detsamma gäller smör (inte margarin). Rapsolja fungerar bättre att woka med än olivolja, men båda är bättre för matlagning på lägre temperaturer.

Att tänka på inför köp:
Känns vikten och storleken bekväm?
Är handtaget greppvänligt?
Fungerar produkten på din spis?
Vilken typ ska du satsa på?

Så gjorde vi

Wokpannorna har testats på en glaskeramikhäll. I varje panna har vi wokat kyckling, fryst broccoli, morötter samt paprika i jordnötsolja. Vi har bedömt design, kvalitet, funktion, kapacitet och prisvärde. I testet har vi tittat extra på användarvänlighet samt hur lätta kärlen är att rengöra. Måtten presenteras i höjdxbreddxdjup. Maxbetyg är 25 poäng.

Hackman Matador - Bäst i testbetyg

Typ: Passar alla spisar
Material: Rostfritt stål och bakelithandtag.
Beläggning: Ceratec non-stick
Botten: Ø 145 mm
Vikt: 1000 gram
Mått: 150x295x500 mm

1.Hackman-Matador.jpg

Omdöme: Hackman Matador lever upp till sitt namn och vinner wok-kampen. Materialet är tåligt och inget fastnar i den keramiska beläggningen under tillagning. Det är väldigt tacksamt att woka med pannan vars kanter underlättar när matens ska slungas. Matador ger helt enkelt en god upplevelse vid spisen. Handtaget är godkänt men hade varit ännu bekvämare om det var rundat. Modellen bör diskas för hand. Alla typer av redskap kan användas. Wokpannan är smidig att handskas med och ger ett bra kvalitetsintryck.
Cirkapris: 600 kronor

Typhoon Professional - Bättre med tidenbetyg

Typ: Passar alla spisar
Material: Kolstål och plasthandtag
Beläggning: Ingen
Botten: Ø 170 gram
Vikt: 2100 gram
Mått: 165x360x590 mm

2.Typhoon-Professional.jpg

Omdöme: Typhoon Professional är tillverkad i kolstål och kräver instekning. Pannan ska även värmas 15 minuter för att hinnan av lack ska försvinna. Konstruktionen är god och den stora stekytan gör att det går att tillaga många portioner. Tyvärr är pannan tung och att slunga maten är ingen lätt match trots det greppvänliga handlaget. På framsidan sitter ytterligare ett handtag som underlättar proceduren. Redskap i metall rekommenderas dock inte. Med tiden ska en mörk patina bildas i botten som ska gynna släppförmågan.
Cirkapris: 530 kronor

Look Wok - Pålitlig pannabetyg

Typ: Ej för induktionsspis
Material: Aluminium och plasthandtag
Beläggning: Titan evolution
Botten: Ø 160 mm
Vikt: 1600 gram
Mått: 90x300x550 mm

3.Look-wok.jpg

Omdöme: Rejäl wokpanna med titanförstärkt beläggning. Att woka på höga temperaturer går utmärkt och maten bränns inte vid. Modellen är tung, men tack vare greppvänligt handtag passar både enhands- och tvåhandsfattning bra. Maten slungas smidigt runt tack vare konstruktionen och det främre handtaget underlättar när pannan ska lyftas. Redskap i plast och trä rekommenderas, även om stålredskap kan användas. Kan utan problem woka flera portioner i taget då stekytan är stor. Woken handdiskas enkelt med diskmedel. En modell som presterar bra i köket.
Cirkapris: 1250 kronor

Skeppshult 0865T - Håller längebetyg

Typ: Passar alla spisar
Material: Gjutjärn och trähandtag
Beläggning: Natural non-stick skydd
Botten: Ø 130 mm
Vikt: 3250 gram
Mått: 120x300x540 mm

4.Skepsshult-0865T.jpg

Omdöme: Skeppshults wokpanna är testets tyngsta att hantera. Modellen är färdig att användas direkt. Att woka grönsaker är inga problem men kycklingen fastnar lätt om det är för varmt. Det är svårt att slunga runt maten på grund av vikten. När pannan ska lyftas görs det bäst genom att greppa trähandtaget samt handtaget i gjutjärn längst fram. Att woka i gjutjärn känns äkta men det behövs några provomgångar för att hitta rätt teknik. Modellen kan användas på öppen eld och den 25 åriga-garantin borgar för lång hållbarhet.
Cirkapris: 690 kronor

Iittala Tools - Ett rejält köksverktygbetyg

Kommentar: Ett rejält köksverktyg
Typ: Passar alla spisar
Material: Ingen uppgift
Beläggning: Ceratec non-stick
Botten: Ø 180 mm
Vikt: 2150 gram
Mått: 170x340x605 mm

5.Ittala-Tools.jpg

Omdöme: Iittalas panna är ett riktigt proffsredskap. Den keramiska beläggningen är angenäm att woka på och ingenting fastnar. Det som talar emot pannan är dess storlek och tyngd som bidrar till att den blir en aning osmidig att hantera. Modellen saknar stödhandtag fram vilket gör att man måste använda båda händerna när maten ska slungas. Handtaget är greppvänligt men blir varmt nedtill. Plus för stor stekyta som ger möjlighet att tillaga större mängder. Materialet klarar metallredskap, men vassa föremål bör undvikas. Kan maskindiskas men diskas lätt för hand. Pannan ger ett väldigt högt kvalitetsintryck och passar utmärkt för större hushåll, men priset är högt.
Cirkapris: 1800 kronor

Typhoon Hot - Skönaste handtagetbetyg

Typ: Inte för induktionsspis
Material: Kolstål och plasthandtag
Beläggning: Probon non-stick
Botten: Ø 120 mm
Vikt: 800 gram
Mått: 115x230x430 mm

6.Typhoon-Hot.jpg

Omdöme: Typhoon Hot är testets minsta och lättaste wokpanna, tillverkad i kolstål och kräver instekning. Modellen är behändig och den främre delen som har en högre utformad kant gör att maten enkelt slungas. Det fastnar inget på beläggningen. Handtaget är greppvänligt och det lilla formatet bidrar till att wokpannan i det stora hela är lätthanterad. Metallredskap rekommenderas inte men pannan kan maskindiskas. En prisvärd modell vars storlek gör att den passar för mindre hushåll.
Cirkapris: 350 kronor

Jamie Oliver - Stor stekytabetyg

Typ: Passar alla spisar
Material: Rostritt stål och aluminium
Beläggning: Pro-Metal
Botten: Ø 190 mm
Vikt: 1560 gram
Mått: 125x315x560 mm

7.Jamie-Olivers-Stainless-steel.jpg

Omdöme: Jamie Olivers wok är lätthanterlig men tung. Handtaget framtill underlättar att slunga maten. Non-stick-beläggningen gör det enkelt att uppnå goda resultat. Stor stekyta bidrar till att större mängder kan wokas. Handtaget är försett med en silikoninsats som gör greppet skönare, men handtagets platta ovansida gör det obekvämt. För att slunga runt maten används med fördel båda händerna. Trots att materialet ska tåla metallredskap uppstod tydliga repor efter användning. Modellen kan maskindiskas och är ugnsfast upp till 260 grader. En dyr modell vars kvalitet dock kan ifrågasättas.
Cirkapris: 1000 kronor

Coop Cookware - Bästa budgetvalbetyg

Kommentar: Bästa budgetval
Typ: Passar inte induktionsspis
Material: Aluminium och bakelithandtag
Beläggning: Quick slip
Botten: Ø 120 mm
Vikt: 900 gram
Mått: 110x290x460 mm

8.Coop-Cookware.jpg

Omdöme: Coop wokpanna presterar bra för att vara en modell i det lägre prissegmentet. Pannans handtag är greppvänligt och sitter stabilt, även om materialvalet känns en aning billigt. Inget fastnar i pannan och konstruktionen fungerar okej när maten ska slungas runt. Pannan klarar maskindisk men är lätt att diska ren för hand. En klart prisvärd wok som gör sitt jobb väl.
Cirkapris: 230 kronor

Iittala All steel - Svåranvändbetyg

Typ: Passar alla spisar
Material: Rostfritt stål
Beläggning: Non-stick
Botten: Ø 145 mm
Vikt: 1000 gram
Mått: 150x295x500 mm

9.Ittala-AllSteel.jpg

Omdöme: All steel är en stilfull wokpanna vars konstruktion inte är helt optimal. Handtaget är oergonomiskt och gör att pannan känns tyngre än den är. Slungmomentet försvåras även av detta trots att kanterna är väl konstruerade. Modellen diskas enkelt för hand. All steel har en del goda kvaliteter som ytterhölje i rostfritt stål, men omdömet dras ned på grund av illa genomtänkt ergonomi.
Cirkapris: 560 kronor

Tefal Preference - Lättanvändbetyg

Typ: Passar alla spisar
Material: Aluminium och plasthandtag
Beläggning: Prometal Pro
Botten: Ø 170 mm
Vikt: 1100 gram
Mått: 105x285x480 mm

11.Tefal-Preference.jpg

Omdöme: Preference är en smidig wok med låg vikt vilket gör den lättanvänd. Woken ska smörjas in med olja innan första användningen och tack vare non-stick beläggning fastnar inget i botten. Matens slungas enkelt och handtaget fungerar okej. Stekytan är stor och rymmer även större mängder. Pannan kan användas i ugn upp till 175 grader och diskas enkelt med diskmedel. Alla redskap kan användas men vassa föremål bör undvikas. Godkänd, men rejälare modeller finns i samma prisklass.
Cirkapris: 500 kronor

Tefal Evidence - Lättviktarebetyg

Typ: Passar alla spisar
Material: Aluminium och bakelithandtag
Beläggning: Non-stick
Botten: Ø 140 mm
Vikt: 950 gram
Mått: 90x295x475 mm

11.Tefal-Evidence.jpg

Omdöme: Evidence är en låg wokpanna där det är svårt att slunga maten utan att maten åker ur. Stekytan är liten men fungerar väl. Handtaget är greppvänligt även om materialet inte är robust. Plus för den låga vikten som gör hanteringen enklare. Utsidan är emaljerad och non-stick ytan ska smörjas innan första användning. Pannan tål maskindisk. Alla redskap kan användas men vassa föremål bör undvikas. En godkänd wokpanna som inte känns unik.
Cirkapris: 370 kronor

Ica Cook & eat - Ostadigt handtagbetyg

Typ: Passar inte induktionsspis
Material: Aluminium och plasthandtag
Beläggning: Teflon
Botten: Ø 150 mm
Vikt: 1000 gram
Mått: 100x275x465 mm

12.Ica-Cook-eat.jpg

Omdöme: Denna panna från Ica fungerar alldeles utmärkt att woka med. Trots att modellen är låg går det bra att slunga runt maten. Handtaget sitter dåligt och måste skruvas åt efter användning. Greppet är dock bra. Det går bra att woka stora mängder på den tämligen stora ytan. Redskap i trä och plast bör användas och pannan är lätt att diska för hand. Knappt godkänd wokpanna utan vidare kvalitetsintryck.
Cirkapris: 220 kronor