Sök
Test av tio julgransfötter

Test av tio julgransfötter

Stadigt står granen

2008-12-15

En bra julgransfot står stadigt och är enkel att montera på granen. Smartson testar tio modeller med olika design och prisnivå.

Modell Betyg Pris Kommentar
Elving Julgransfot 23/25 525 Bäst justeringsmöjligheter
ICA Maxi Krinner 23/25 400 Snabbaste monteringen
Curt Björkner Nisse 17/25 150 Med utfällbara ben
Markslöjd Kungsgran 17/25 450 Tilltagen i överkant
Markslöjd Julius 16/25 300 Patenterad klassiker
Åhléns Gjutjärn 16/25 350 Liten men tung
Skeppshult Stjärna 15/25 700 Tung och dyr
ICA Maxi Fot m bricka 14/25 150 Stor spillbricka
JH Foten 13/25 90 Minst och billigast
Rusta Julgransfot 11/25 130 Superplastig och lättviktig

Sammanfattning

Hög egenvikt och låg tyngdpunkt i foten ger bäst stabilitet åt julgranen. De tyngsta modellerna i testet är antingen i gjutjärn, stålplåt eller plast fylld med ett tungt material. En stor och tung fot är samtidigt svårare att hantera och inte lika lätt att stuva undan som en liten, lätt fot när julen väl är över. En bra julgransfot är inte bara stadig utan också enkel att justera och fylla på vatten i. Om den rymmer mycket slipper du vattna ofta och minimerar risken att granen blir uttorkad.

Inledning

Smartast är bäst
Några modeller har en mer genomtänkt funktionalitet, för att du ska slippa ligga på knä och skruva fram och tillbaka medan granbarren sticks och fastnar i kläderna. De julgransfötter med bäst funktionalitet erbjuder samtidigt bäst stabilitet och kvalitet överlag. Elving och Krinner är två riktigt bra julgransfötter som kostar lite mer än genomsnittet, men de är värda pengarna. Budgetmodellen Nisse är också smart, men på ett annat sätt eftersom de fällbara benen spar plats vid förvaring. Förutom att foten ska få granen att stå rakt får den också gärna vara en prydnad i sig själv. De flesta modeller uppfyller detta, även om vissa mest känns plastiga.
Olika grantyper
Den klassiska svenska rödgranen har allt mer fått konkurrens av Kungsgranen, som växer fritt ibland annat Kaukasus och Turkiet. Här hemma odlas den i viss mån, de flesta granar som säljs i Sverige kommer dock från Danmark vilket även gäller odlad rödgran. Priset för en kungsgran är ungefär det dubbla mot en rödgran, men arten är ändå på uppgång tack vare att den inte tappar barren så lätt och för att den är lättare att hantera. Särskilt för allergiker. Kungsgranen kräver dock en väl tilltagen fot, vilket några tillverkare också har uppmärksammat. En julgransfot som är anpassad till Kungsgran passar lika bra till vanlig rödgran, även om denna har smalare stam.
Tänk på törsten
Ju senare man hämtar julgranen från skogen, desto bättre står den sig över julen. Det viktiga är dock att granen hunnit gå i vintervila, vilket innebär att den tömmer sig på vatten för att undvika frostskador. Samtidigt innebär det att granen dricker mycket vatten när den kommit inomhus och ”tinat upp”. En bra metod för att så att säga förbereda granen mentalt för sin nya uppgift, är att förvara den i svalt utrymme (garage eller förråd) innan den tas in och kläs julfin. Liksom rosorna du köper och tar in, bör även granen få en ny snittyta innan den monteras i foten.

Så gjorde vi

Julgransfötterna är testade och bedömda utifrån design, kvalitet, kapacitet, funktion samt värde för pengarna. Vattenmängden är uppmätt utan gran i foten. Maxbetyget är 25 poäng.

Elving BildElving Julgransfot - Bäst justeringsmöjligheterbetyg

Typ: Större julgransfot i tjock plåt med spillbricka. Innerdelen monterad på ledad kula.
Vikt: 3,2 kg.
Vattenmängd: 5 liter.
Maxdiameter cirka: 10 cm

Omdöme: Genialisk julgransfot i flera delar. En lös hållare monteras över granstammen med hjälp av en enda bult. Denna hållare ställs sedan i innerdelen och allt justeras föredömligt enkelt genom att vrida på stammen varvid foten följer med. Det gäller dock att dra åt ställskruven till den ledade kulan först. Foten har spillbricka och rymmer mycket vatten. Materialet håller hög kvalitet men den lackade ytan kan repas på insidan då hållaren sätts på plats. Dyr men prisvärd.
Cirkapris: 525 kronor

Krinner Basic BildICA Maxi Krinner - betygSnabbaste monteringen

Typ: Tung granfot i plast med stålvajer och steglös fixering av granen.
Vikt: 4,3 kg.
Vattenmängd: 2 liter.
Maxdiameter cirka: 12 cm

Omdöme
: Denna tyska modell erbjuder testets snabbaste montering, med hjälp av handtaget frigör man vajern som även frigör stammen lika enkelt som den fixeras. För att justera granen måste man dock släppa greppet och börja om från början. Tung, rejäl och stabil då stammen fixeras på metallpiggen undertill. Får granen slagsida kan det blir svårt att få den rak igen. Krinners fot rymmer mycket vatten, men det kan vara svårt att tömma den innan den packas ner för säsongen.
Cirkapris: 400 kronor

Curt Bjorkner Nisse BildCurt Björkner Nisse - Med utfällbara ben betyg

Typ: Hopfällbar julgransfot i plast med fyra vikbara plåtben.
Vikt: 0,9 kg.
Vattenmängd: 1,3 liter.
Maxdiameter cirka: 10 cm

Omdöme
: Enkel men fungerande granfot, med smart och platsbesparande konstruktion. De utfällbara benen är självstagande och foten står stadigare ju tyngre granen är. Samtidigt spar man plats i julkartongen när det är dags att stoppa undan foten fram till nästa jul. Rymmer en ganska stor gran, men vattenvolymen är begränsad och fotens smala form gör det svårt att montera en sned granstam. Lätt att justera de tre ställskruvarna. Inte snygg, men funktionell.
Cirkapris: 150 kronor

Markslöjd KungsgranMarkslöjd Kungsgran - Tilltagen i överkantbetyg

Typ: Stor modell i plåt för tjocka stammar med innerdel svetsad mot spillbricka.
Vikt: 3,2 kg.
Vattenmängd: 3 liter.
Maxdiameter cirka: 13 cm.

Omdöme: Som namnet antyder en fot speciellt för kungsgran, men som fungerar utmärkt även för andra granar så länge diametern är minst 6 cm. Den kan dock uppfattas som lite väl stor och klumpig tillsammans med en liten gran. Monteringen sker helt på traditionellt vis med tre fixerande skruvar. En vass pik undertill ser till att granen centreras i foten. Bra stabilitet, men inget under av finesser. På testexemplaret lossnade en av muttrarna till justeringsskruvarna.
Cirkapris: 450 kronor

Markslöjd JuliusMarkslöjd Julius - Patenterad klassikerbetyg

Typ: Liten julgransfot helt i plåt med löstagbar innerdel och liten spillbricka.
Vikt: 1,1 kg.
Vattenmängd: 1,5 liter.
Maxdiameter cirka: 10 cm.

Omdöme: En smart konstruktion där man tar loss innerdelen och fixerar denna på granstammen med tre skruvar. Det blir lättare att få granen rak och arbetsställningen blir mer behaglig. Dock kan det vara trickigt att få ner innerdel och gran i ytterdelen med spillbricka. Nackdelen är att foten och därmed mängden vatten är liten. Den begränsade tyngden och bredden ger inte heller optimal stabilitet för en större gran, men för en normalstor gran räcker den väl till.
Cirkapris: 300 kronor

Åhlens GjutjärnÅhléns Gjutjärn - Liten men tungbetyg

Typ: Tung granfot helt i gjutjärn med tre ställskruvar.
Vikt: 4,3 kg.
Vattenmängd: 0,8 liter.
Maxdiameter cirka: 10 cm

Omdöme: Enkelt designad fot i relativt litet format som till viss del kan erbjuda god stabilitet tack vare hög egenvikt. Dock saknar vi en pigg i botten som hjälper till att fixera stammen. Ställskruvarna i mässing är rejäla, men foten rymmer väldigt lite vatten. Fungerar annars bra även till granar med tjock stam, såsom kungsgran, men en sned stam kan skapa problem med stabiliteten och de tre ställskruvarna måste dras hårt.
Cirkapris: 350 kronor

Skeppshult StjärnaSkeppshult Stjärna - Tung och dyrbetyg

Typ: Stjärnformad fot i gjutjärn med tre ställskruvar och konformad insida. Vikt: 6 kg.
Vattenmängd: 0,6 liter.
Maxdiameter cirka: 9 cm

Omdöme: Snygg och mycket rejäl modell som står stadigt, oavsett grantyp. Det är kanske lite förvånande att foten, trots formatet och vikten, rymmer så lite vatten och det gäller att fylla på ofta. De tre ställskruvarna löper trögt i de gängade hålen och saknar ändplupp eller stöd som fixerar dessa mot granstammen. Det finns en liten ”vallgrav” för vattenspill. Stabiliteten är inget att klaga på och den konformade botten gör bra nytta. Klagar gör vi däremot på priset.
Cirkapris: 700 kronor

Ica Maxi julgransfotICA Maxi Fot m - betygStor spillbricka

Typ: Närmast identisk med JH Foten, men lite större och med annorlunda innerdel.
Vikt: 1,3 kg.
Vattenmängd: 1,2 liter.
Maxdiameter cirka: 8 cm

Omdöme: Vid första anblicken ser ICA:s fot stabil ut, med väl tilltagen spillbricka och stora stålbyglar till ben. Stammen fixeras på traditionellt vis med fyra skruvar försedda med plastpluppar mot stammen. Men foten väger lätt och känns något ”jullrig” mot golvet. Även med en mindre gran är stabiliteten begränsad. Inte den mest gedigna modellen, inte heller den dyraste. Men det finns bättre köp i klassen.
Cirkapris: 150 kronor

JH FotenJH Foten - Minst och billigastbetyg

Typ: Liten julgransfot i plast med stålstativ och lös spillbricka i plast.
Vikt: 0,8 kg.
Vattenmängd: 0,75 liter.
Maxdiameter cirka: 6 cm

Omdöme: En enkel och ganska prisvärd fot för den lilla granen. Stammen fixeras på traditionellt vis, här med fyra ställskruvar som är ganska tröga. Man måste inte använda spillbrickan, men foten står stadigare på denna. Dock är JH Foten inget under av stabilitet med sin låga egenvikt och det märks tydligt ifall granen är lite sned. Vattenvolymen är också starkt begränsad, så det gäller att vattna ofta för att granen inte ska torka ut. För minigranen räcker det kanske bra ändå.
Cirkapris: 90 kronor

Rusta julgransfotRusta Julgransfot - Superplastig och lättviktigbetyg

Typ: Lätt julgransfot helt i plast med ställskruvar i plast.
Vikt: 0,6 kg.
Vattenmängd: 1,5 liter.
Maxdiameter cirka: 7 cm

Omdöme: Rustas modell är enkel att justera och anpassa. Vattnet rinner ut i underkant och lägger sig som en vallgrav runt innerdelen och bidrar därmed till marginellt bättre stabilitet. Men plasten är mjuk och egenvikten låg, därför ska man inte vänta sig att den här enkla foten blir så jättestadig. Priset är i överkant med tanke på den billiga konstruktionen, men funktionen är trots allt bättre än man kan tro vid första anblicken.
Cirkapris: 130 kronor