Sök

Test av sekatörer

2004-10-28

Unna dig en ny och bra sekatör till höstens beskärningsarbete. Smartson testar tio modeller i prisklassen 60 till 300 kronor.

Modell Betyg Pris Kommentar
Bahco P12619 3/5 120 Superenkel
Clas Ohlson stor 4/5 100 Roterande
Fiskars 9652 4/5 280 Utväxling
Gardena 8702 4/5 320 Proffsköp
Gardena 607 4/5 170 Flexibel
Bahco Ergo 4/5 160 Testfavorit
Bahco P10820 2/5 210 Dum form
Fiskars 9634 3/5 240 Utväxling
Jula Sekatör 3/5 70 Budgetköp
Clas Ohlson liten 3/5 60 Budgetköp

Sammanfattning

Lagom till höstens beskärning och städning på tomten presenterar vi ett test av tio sekatörer för allroundbruk. Alla gör ett godkänt jobb, några är lite bättre än genomsnittet men efter en dags användning i trädgården är det främst en modell som sticker ut tack vare bra design och kvalitet. Bahco Ergo känns avig i början men blir bättre ju mer man använder den. Bra format, utmärkt greppyta samt bästa prestanda gör Ergo till testvinnare. Men det finns fler köpvärda alternativ.

Inledning

Sekatören är onekligen trädgårdsmästarens och hobbyodlarens bästa vän. Utan en väl fungerande sekatör är det svårt att hålla ordning på vilt växande blommor, bärbuskar och fruktträd. En bra sekatör ska klippa lätt och med bra precision, den ska ligga bra i handen och den ska få plats fickan. Slutligen ska den inte kosta orimligt mycket.

De flesta av de testade sekatörerna är anpassade till högerhänta, då spärren sitter på vänster sida. Gardenas modeller har spärren neutralt placerad upptill så att även vänsterhänta kan använda sekatören, vilket är en önskvärd egenskap. Viktigast är dock att spärren är lätt att komma åt utan att byta grepp. Eftersom man ofta tappar sekatören när man sitter i toppen av äppleträdet, är det också en fördel att den syns bra. Kanske är det ingen slump att nästan alla modeller är helt eller delvis orange i färgen. En ännu bättre egenskap är att fästa en fångrem i handtaget på sekatören. Av de testade modellerna är det dock bara en (Gardena) som har det.

Så gjorde vi

Sekatörerna har testats genom att beskära rosor, äppleträd och prydnadsbuskar av olika slag. Vi har provat hur de känns att hantera samt bedömt precision och kapacitet. Maximalt betyg är fem poäng.

Gardena 607
gardena-607En smidig sekatör i mellanstorlek med handtag i blå plast. Öppningsvinkeln är steglöst ställbar för små respektive stora händer. Sekatören kan användas av både höger- och vänsterhänta eftersom spärren sitter upptill och inte på sidan. Både spärren och öppningsreglaget är i plast. Skänklarna ligger bra i handen men känns lite klena. Skön modell som lätt får plats i fickan, men inget för grova grenar. Prisvärt köp, med bonuspoäng för medföljande fångrem i svart nylon.

Gardena 8702
gardena-8702Denna sekatör är helt i metall med inlägg av orange och svart plast i skänklarna. Spärren sitter på ovansidan vilket gör att modellen även lämpar sig för vänsterhänta. Sekatören ger ett mycket välbyggt intryck och presterar också bra. Skärhuvudet lutar cirka 30 grader nedåt vilket ska göra att man kommer åt grenarna bättre. Spärren är av plast men känns hållbar. Den kan dock vara svår att komma åt för den som har små händer. Bra allroundmodell för höger- och vänsterhänta.

Jula
jula_En relativt storvuxen sekatör i gjuten aluminium där handtaget är klätt med svart neopren. Spärren är i metall och sitter på vänster sida vilket gör att sekatören är avsedd för högerhänta. Kvalitetskänslan är låg eftersom materialets finish är sådär. Men den gör jobbet bra även på lite grövre grenar, och skänklarna ligger bra i handen. Hyfsad budgetmodell för den som inte använder sekatören så ofta.

Clas Ohlson, liten
clas-o-litenEn budgetmodell helt i orange plast med svarta inlägg. Spärr i plast på vänster sida gör denna sekatör mindre lämplig för vänsterhänta. Den klipper inte så grova grenar (max 13 mm) men är väldigt smidig att klippa rosor och andra blommor med. Bra precision och smidig hantering, förutom att spärren går väldigt trögt. Utmärkt som extra sekatör till blommor, mindre lämplig som universalmodell.

Clas Ohlson, stor
clas-o-storSekatör modell större i gjuten aluminium och orange plast med greppyta av svart gummi. På utsidan av handtaget sitter ett skydd för handen och handtaget roterar ett kvarts varv när man klipper. Det ska ge bättre kraft och vara mer ergonomiskt, men funktionen känns lite onödig. Sekatören klipper visserligen kraftfullt, men det beror snarare på den robusta konstruktionen. Spärr i metall på vänster sida gör modellen anpassad för högerhänta. Två lägen för öppningsvinkel. Bra kvalitetskänsla men klumpig att hantera.

Bahco Ergo
bahco-pgm2Bahcos ergonomiska sekatör är svagt svängd åt vänster för bättre åtkomst och hantering. Modellen är ganska liten och ryms enkelt i handen respektive i fickan. Orange plastklätt handtag med svart greppyta i gummi. Spärr i metall på vänster sida som känns avig att hantera innan man vant sig. Vilket för övrigt gäller hela sekatören. I början känns den konstig men efter en halv dags användning vill man nästan inte använda någon annan sekatör. Klipper effektivt, även lite tjockare grenar. Finns i tre storlekar men passar inte vänsterhänta. Vinner i längden.

Bahco P12619
bahco-p12619Denna medelstora sekatör i orange metall har enklast möjliga spärr i form av en metallögla längst bak på handtaget. Det gör att vänsterhänta såväl som högerhänta kan använda den. Klipper maximalt 15 mm grenar och fungerar bra till rosor och andra blommor. Finns även i en större storlek. Bra respons i skänklarna och smidig att hantera, även om precisionen inte är den bästa. Allroundmodell i lågprisklassen.

Bahco P10820
bahco-p10820En medelstor sekatör för allroundbruk som ska vara särskilt bra till att beskära vinstockar. Finns även i en större storlek. Utformad i orange metall med ett slags svart mjukplast på skänklarna som inte är särskilt behaglig. Öppningsvinkeln är onödigt stor vilket gör att även den med stora händer lätt tappar greppet om handtaget. Spärren sitter mellan skänklarna, men passar inte vänsterhänta. Den kan ställas så att handtaget automatisk låser då skänklarna är sammanpressade. Tämligen meningslös funktion.

Fiskars 9634
fiskars-9634Kort och trubbig sekatör med tjockt handtag i svart plast och orange detaljer. Öppningsvinkeln är liten eftersom skärbladen är korta. Mekanism med utväxling vilket ska ge 25 procent mer kraft. Liten och lätt att ha i fickan. Plastspärr på vänster sida gör sekatören mindre lämplig till vänsterhänta. Skön att klippa med, men precisionen är inte den bästa och modellen fungerar mindre bra till rosor. Den klipper inte heller grova grenar så användningsområdet blir begränsat.

Fiskars 9652
fiskars-9652Storebror Fiskars har samma utförande som den mindre modellen, förutom att den är längre och har ett vred för att med handen dra åt ställskruven till skärbladen. Vidare har den roterande undre handtag som vrider sig ett kvarts varv då man klipper. Spärren är i plast och sitter på vänster sida. Den är något trög att hantera. Öppningsvinkeln är liten och precisionen motsvarar den mindre modellen, även om den klipper grövre grenar. Inte heller denna modell är bra till rosor och andra tunna växter eftersom den klipper orent, men den är skön att klippa med.