Sök

Mycket slit för vitaminkicken

2008-09-01

Philips HR 1854 är en juicepress med extra stort matningsrör för att slippa skära itu frukt och grönsaker. Många delar ingår i maskineriet och apparaten tar ganska stor plats.

Modell Betyg Pris Kommentar
Philips HR 1854 17/25 800 Mycket slit för vitaminkicken

Sammanfattning

Philips HR 1854 är en juicepress med extra stort matningsrör för att slippa skära itu frukt och grönsaker. Många delar ingår i maskineriet och apparaten tar ganska stor plats. 

Inledning

Att få i sig frukt i form av juice från råsaftscentrifug är en god tanke. Men denna köksapparat är samtidigt stor och klumpig och tar mycket plats. Det krävs även en hel del råvaror för att tillreda juicedrinkar, vilket bidrar till tunga matkassar.

HR 1854 1Hempressat
En råsaftcentrifug är det rätta verktyget om du vill ha mer avancerade juicedrinkar än bara färskpressad apelsinjuice. Med råsaftcentrifugen kan man även få juice ur hårda frukter och grönsaker, genom att den river frukten och vrider ur saften med centrifugalkraft. Färska frukter och grönsaker är saftigare och rekommenderas därför, till exempel äpplen, morot, selleri, melon, tomat, päron, gurka, ananas, druvor, spenat, rödbetor och kiwi. Det är bara fantasin som sätter gränserna. Hårdare skal och kärnor bör dock inte köras i centrifugen utan bör avlägsnas. Fruktköttet kan sedan användas i matlagning och bakning. Stärkelserika frukter som banan, papaya, avokado, fikon och mango lämpar sig inte för juicepress, matberedare, mixer eller mixerstav rekommenderas istället. Även om det är nyttigt att få i sig färskpressad juice så bör det inte fylla hela det rekommenderade fruktintaget per dag. Fruktkött och skal är fiberrikt och innehåller även annat som är bra att få i sig.

Tungfotat i köket
Philips HR 1854 är en stor köksmaskin som står stadigt på gummifötter men som består av många olika delar att hålla reda på. Pusslet är dock enkelt och det är lätt att förstå hur alla delar ska monteras ihop. Matningsröret är extra stort för att slippa dela på frukt och grönsaker vid tillredning, trots detta krävs en del förberedelse och större råvaror måste delas i mindre bitar. Våra normalstora äpplen och päron som vi använde visade sig vara för stora för röret och behövde skäras itu. Även apelsinerna behövde skalas och delas i mitten. Möjligtvis går det ner större bitar i denna modell jämfört med många konkurrenter, men det krävs ändå en hel del förberedande åtgärder innan arbetet kan börja och det är bra att ha en skärbräda och kniv nära till hands.

HR 1854 2Konstruktion och tillvägagångssätt
Maskinen placeras med pipen mot användaren då vredet med två hastigheter sitter placerad på sidan. Man får även bättre koll på kannan där den färdiga juicen samlas. Hårdare råvaror kan vara svårpressade och det kan krävas att två händer används för att trycka ner pressklossen. Fruktköttsbehållaren rymmer 1,5 liter och det tar många pressningar för den att fyllas. Ett tips är att placera en mindre påse i behållaren som samlar upp alla rester. Detta underlättar rengöringen då det bara är att lyfta ur påsen och behållaren hålls ren. Det samlas även en del fruktkött runt om kanterna inuit maskinen vilket är helt normalt, men det kan bli lite kladd vid rengöring.

Apparaten får köras maximalt 40 sekunder i taget och det fungerar bra att stoppa ner bitar i matningsröret under tiden. Lite trixigt är det men efter några försök fattar man galoppen. En skumseparator i kannan ska göra att den färdiga juicen är klar och inte skummig. Ändå bildas ett visst skumlager i ett upphällt glas och vid ett tillfälle kunde även spår av skal kännas. När det är dags att avsluta och rengöra maskinen plockas alla delar isär och placeras med fördel i diskhon fyllt med varmt vatten. Diskmedel kan användas men det räcker med varmt vatten så länge delarna rengörs innan fruktköttet hunnit torka in. Även vid rengöring påminns man om apparatens storlek, delarna kan även diskas i maskin, motorenheten får dock aldrig sköljas eller sänkas ner i vatten.

Nytta
Apparatens storlek och alla delar som måste sättas ihop och plockas isär talar emot denna annars så nyttiga maskin. Risken finns att det blir ännu en maskin som blir stående i köksskåpet. Men så länge du vet att du verkligen kommer att nyttja fördelarna med en råsaftscentrifug är Philips HR 1854 ett riktigt trevligt och prisvärt inköp till hushållet. 

[Tips!]
För att få riktigt goda och svalkande juicedrinkar är det gott att stoppa ner ett par isbitar i glaset.

Så gjorde vi:
 
Råsaftscentrifugen monterades enligt anvisningen. 300 gram grapefrukt, 500 gram morötter, 500 gram päron och 1 kilo äpplen har använts. Maskinen rengjordes direkt efter test.

Snabbfakta: Philips HR 1854
Effekt: 550 watt
Fruktköttsbehållare: 1,5 liter
Juicekanna med lock: 700 mm
Matningsrör (diam): 75 mm
Hastighetslägen: 2
Sladdlängd: 1,2 meter
Cirkapris: 800 kronor

KriterierBetygKommentar
Design3Stor men stadig
Kvalitet4Enkel hantering
Kapacitet4Inte helt skumfri juice
Funktioner3Användbara men inte perfekta
Prisvärde3Prisvärd vid nyttjande
Totalt17/25 

Senast uppdaterad: 2018-08-21
Av: