Sök

Godkänd espressodebut

2008-07-29

Philips HD5730 är en ny espressomaskin i den helautomatiska kaffevärlden. Användarvänligheten har satts i första rummet.

Modell Betyg Pris Kommentar
Philips HD5730 16/25 15000 Godkänd espressodebut

Sammanfattning

Espressofolket kan delas in i två grupper om man hårdrar det. På den ena sidan står de som gillar att utföra baristahantverket fullt ut och på den andra sidan finner vi de bekväma kaffedrickarna. Philips HD5730 riktar sig klart till den bekväma användaren.

Inledning

Philips hd5730Framsidan i fokus 
Designteamet bakom denna helautomatiska espressomaskin har lagt mycket krut på användarvänligheten. Här har de lyckats på flera punkter, även om bygget inte är optimalt. Framförallt uppskattas att de flesta bestyren kring bryggningen sitter på framsidan. På så sätt slipper man kränga sig under kökets överskåp för att fylla på vatten eller skumma mjölk. Det enda som inte placerats på framsidan är kaffekvarnen och bönbehållaren, dessa är dock enkla att fylla på. En praktisk lösning som sticker ut är mjölkskummaren. Via en medföljande tillbringare, som med fördel förvaras i kylen, får man en enkel mjölkhantering vid tillberedningen av mjölkbaserade kaffedrinkar. En nackdel med systemet är att det saknar en separat ångarm för ett mer kreativt användande och att mjölken blir i kallaste laget (40-46 grader utan kaffe).

Fem raka shots 
En bra espressomaskin brygger kaffet med ett jämnt tryck och med en korrekt temperatur. Vid inställningen på högsta temperaturläge mättes fem raka espressos till 67, 65, 69, 70 och 74 grader. Kaffets temperatur är inte för lågt men det tenderar att öka vid frekvent bryggning. Smak och crema blir framförallt bättre när vi lämnat bönsorten Italcaffés Elite bar bakom oss och låter maskinen samspela med en påse Lavazza Rossa. Styrkan kan justeras vilket är ett måste precis som justeringen av kvarnen om inte kaffet uppnår önskat resultat.

Underhåll, hygien och särskrivningar 
Modellen är lätt att hålla rent även om vattentank och sumpbehållare skulle kunna vara större om modellen ska platsa på ett mindre kontor. För ett familjehushåll räcker volymen bra. Renspolning och avkalkning är två enkla processer. Brygghuset är exempelvis väl tillgängligt och höljet är lätt att torka av. Mjölkhanteringen bedöms även hygienisk. Ett minus i kanten är den svenska menyn som bjuder på lite för många särskrivningar för att kännas genomarbetad. 

Värd sina pengar? 
Under vår testperiod har maskinen visat upp ett stabilt resultat och kvalitetsintryck. En investering i denna prisklass är oftast ett svårt val. Den ligger en bra bit över budgetmaskinerna men kvalar ändå inte in i proffssegmentet. För att vara värd utgångspriset 15000 kronor borde maskinen vara mer komplett och mångsidig. Efter testperioden har vi dock hittat den för flera tusenlappar lägre än det rekommenderade cirkapriset vilket gör den mer intressant.   

Snabbfakta: Philips HD5730
Effekt: 1350 watt
Tryck: 15 bar
Vattentank: 1,7 liter
Behållare för kaffebönor: 220 gram
Kokare – termoblock: Rostfritt stål (2 stycken)
Inställningar för malningsgrad: 13 nivåer
Cirkapris: 15000 kronor

Så gjorde vi:
För att testa kvaliteten på maskinen har vi mätt temperaturen på den färdigbryggda espresson, som minst ska hålla 65 grader. Färska espressorostade bönor har använts. Maskinen kalibrerades och användes med passande malningsgrad för en bryggningstid på 20-30 sekunder. Espressons kvalitet har bedömts utifrån både smak och crema. En bra crema ska vara 2-3 millimeter tjock, hasselnötsfärgad, jämn och inte fläckig. Skummet ska ha små bubblor och vara mjukt och följsamt. Maskinen har slutligen bedömts för design, funktioner, kvalitet och prisvärde.

Av Karl Händel

KriterierBetygKommentar
Design4Genomtänkt framsida
Kvalitet4Detaljer som håller över tid
Prisvärde2Godkänt, inte mer
Funktioner3Bra mjölksystem, men saknar ångarm
Kapacitet3Brygger inte för kallt
Totalt16/25 

Senast uppdaterad: 2018-08-21
Av: