Sök
Test av Handpresso Wild

Test av Handpresso Wild

Pumpa en vild espresso

2009-05-06

Handpresso wild är en manuell cykelpumpsliknande ”espressomaskin” som kan tas med på sommarens båt- och campingturer. Den är enkel att använda och med förvånansvärt bra smak på kaffet. Dock är den begränsad när det kommer till mängden kaffe vilket gör att priset känns i överkant.

Modell Betyg Pris Kommentar
Handpresso Wild 18/25 1200 Pumpa en vild espresso

Sammanfattning

Vi har testat Handpresso Wild under några dagar och gillar både konceptet och smaken på kaffet. Med tanke på att den inte förbrukar någon el (förutom vid uppkokningen av vatten) får den dessutom miljöplus i kanten. Den är enkel att hantera, men det tar några provbryggningar att hitta den rätta snitsen på pumpningen. Räkna med omkring 1-2 minuter för en enkel espresso förutsatt att vattnet är färdigkokt.

Inledning

Handpresso Wild 1Så här fungerar den
Steg ett är att pumpa upp trycket i handpresson. Detta är det enda fysiskt jobbiga momentet, men om du pumpat luft i ett cykeldäck ska inte det inte behöva ställa till med några problem. Steg två är att fylla på behållaren med varmt vatten och placera en kaffepod i hållaren. Slutligen skruvar man fast locket och trycker in en knapp för att vattnet ska rinna igenom filtret. Espresson är klar att dricka när vattnet är färdigrunnet vilket tar cirka 10 sekunder.

Stark och god smak
Våra provsmakningar visar att smaken på kaffet är i klass med det från elektriska pod-maskiner vilket är överraskande bra. Podsen som medföljer testexemplaret heter Granbar och Arabica och båda har en angenäm smak. Serveringstemperaturen på drycken ligger strax över 65 grader vilket är fullt godkänt utifrån de rekommendationer som finns på området. Med andra ord är förutsättningarna för en god kopp kaffe de rätta.

Handpresso Wild 2Gediget bygge
Något som verkligen imponerar är kvalitetskänslan. Stålhandtaget är lika gediget som en batong och den inger förtroende i detaljer och konstruktion. Det lär krävas en hel del hårda törnar för att den ska ta skada under transport.

Mycket jobb för begränsad mängd
Även om kaffet smakar bra och konstruktionen är genomtänkt kan man såklart fundera kring nyttan med produkten i längden. Det är trots allt rätt mycket jobb för knappt 50 cl kaffe och ska man göra flera koppar tar det tid och är fysiskt ansträngande. Ska man göra en liknelse så är Handpresso Wild för espressovärlden det som handjagaren är för gräsklipparvärlden: Ett manuellt och miljövänligt alternativ som fungerar bäst till de små behoven.

Skulle vi köpa den?
Det finns i dagsläget inga alternativ till denna manuella espressomakare och för den som absolut vill ha en kopp espresso på utflykten har ett utmärkt alternativ i Handpresso Wild. Den kommer framförallt till sin rätt vid utflykter i skog och mark. För hemmet finns det stationära alternativ i samma prisklass som trots allt är smidigare att hantera. Den lär dock kunna imponera på fiske - och campingturen som ett lyxigt komplement till pulverkaffe.

Så gjorde vi

Vi har testat Handpresso Wild under tre dagars tid och använt medföljande pods (Granbar och Arabica) till bryggningen. Betyget baseras på en bedömning av kvalitet, kapacitet, funktioner, design och prisvärde. Maxbetyg är 25.     

 

Funktioner

4/5

Genomtänkta funktioner
Design

4/5

Innovativa designlösningar
Kvalitet

5/5

Benhård konstruktion
Kapacitet

2/5

Endast enkel espresso
Prisvärde

3/5

I dyraste laget
Totalt

18/25

 


Snabbfakta
Tryck: 16 bar
Vattenbehållare: 50 ml
Mått: 22x10x7 cm
Vikt: 476 gram
Cirkapris: 1200 kronor