Sök
Test av Cuisinart DGB900BCE

Test av Cuisinart DGB900BCE

Nymalt till frukosten

2009-03-27

Smartson testar Cuisinarts förmåga att servera färskt kaffe till frukosten. Trots det höga priset är inte kaffebryggaren med inbyggd kvarn exemplarisk.

Modell Betyg Pris Kommentar
Cuisinart DGB900BCE 15/25 2500 Nymalt till frukosten

Sammanfattning

Cuisinart DGB900BCE är en påkostad kaffebryggare med inbyggd kvarn och termoskanna i prisklassen 2500 kronor. Det går förstås bra att brygga med färdigmalt filterkaffe i denna maskin, men den riktar sig främst till dig som vill använda färska bönor direkt vid bryggtillfället. Modellen har överlag bra kvalitet, men får både ris och ros efter testperioden.

Inledning

Cuisinart 1Vissa designmissar 
Bland bristerna finner vi den trånga vattentanken som sitter nära kvarnens mynning. Här gäller det att bönbehållarens lock är ordentligt stängt för att inte spilla i malverket eller på sidan av bryggaren. Vattentankens gradering syns bara från sidan, vilket är en designmiss då vi måste vrida på maskinen för att kunna avläsa vattennivån ordentligt. Själva kvarnen har ett relativt högt arbetsljud och för cirka 1 liter kaffe går det åt en ordentlig dos bönor. Detta bör du ha med i beräkningen innan du slår till på denna modell. Det är även omständligt att tömma och rengöra filtret som sitter inbyggt snyggt i fronten. Kannan är väl tilltagen och bra att servera med, men locket är onödigt svårt att öppna. 

Även plus i protokollet 
Bland funktionerna hittar vi bland annat digital klocka, aromväljare i tre lägen samt timer för programmerbar bryggstart. Alla tre funktionerna är plus i kanten som förenklar användandet. Det är även bra att den doserar själv utifrån vattenmängden och det förvalda koppalternativet.   

Kapaciteten godkänd
Det tar cirka 60 sekunder att mala bönor för 8 koppar kaffe. Därefter tar det drygt 6 minuter att brygga 1 liter av den svarta drycken vilket är bra. Serveringstemperaturen nådde inte upp till exemplariska 80-85 grader vid våra mätningar, men presterade jämnt runt 75-78 grader. Att mäta temperaturen på vattnet som rinner igenom filtret vid bryggning är dock svårt på grund av filtrets inbygga konstruktion.

Hur smakar kaffet?
Den allra viktigaste punkten i ett kaffebryggartest är förstås hur kaffet smakar. Maskinen ger förutsättningar för gott kaffe med nymalda bönor direkt vid bryggtillfället och kapaciteten är helt okej. Av de fem personer som deltog på smaktestet tyckte majoriteten tyckte resultatet blir aningen blaskigt trots att vi testat med flertalet bönblandningar med olika karaktär. Självklart är smak subjektivt, men kontentan blir ändå att modellen hade tjänat på fler möjligheter att påverka slutresultatet. 

Hur ska kaffet bryggas?
Cuisinart 2Vattnet som rinner igenom filtret ska uppnå 92-96 grader, medan det färdigbryggda kaffet ska hålla 80-85 grader. Den optimala bryggtiden ligger mellan 4 och 6 minuter för att de rätta aromerna ska komma fram. Är temperaturen för låg blir resultatet smaklöst, medan alltför hög temperatur ger bitter ton.

Så gjorde vi

Vi har mätt tiden det tar att brygga 1 liter vatten genom filtermalet kaffe. Temperaturen mättes direkt efter bryggning i termoskannan. Övriga bedömningspunkter är design, funktioner, kvalitet, kapacitet och prisvärde. Måtten anges i ordningen h x bx d. Maxbetyget är 25 poäng.

Om produkten
Serveringstemperatur:
75-78 grader
Bryggtid: 7 min 12 s (varav 60 sekunder malningstid)
Volym: 1,4 liter
Effekt: 1000 watt
Sladdlängd: 115 cm
Mått: 415x210x255 mm
Cirkapris: 2500 kronor

Design

2/5

Kvalitet

4/5

Funktioner

4/5

Kapacitet

3/5

Prisvärde

2/5

Betyg

15/25