Sök
Test av åtta smörgåsgrillar

Test av åtta smörgåsgrillar

Grilla smarriga smörgåsar

2008-09-11

Smartson testar åtta smörgåsgrillar för att ta reda på vilken som grillar smarrigast smörgåsar. Princess 112309 är testvinnare och Philips HD2383 är god tvåa.

Modell Betyg Pris Kommentar
Princess 112309 22/25 300 Bäst i test
Philips HD2383 20/25 400 Trevligt bjudformat
Krups PG70 19/25 700 Mångsidig
C3 Multi smörgåsgrill 18/25 300 För tjockare brödsorter
OBH Nordica Sandwich grill 6941 17/25 230 Tydliga signallampor
Cloer 6219 17/25 400 Annorlunda handtag
Coline Clas Ohlson 16/25 180 Prisvärd
Fasett Rusta 14/25 150 Rinnande ost

Sammanfattning

I vårt jämförande test utses Princess 112309 till bäst i test. Modellen har god kvalitet och ger stor variation. Vill du grilla många smörgåsar samtidigt är Krups PG70 ett bra alternativ. Coline från Clas Ohlson och Fasette från Rusta är båda prisvärda alternativ. Alla testade smörgåsgrillar får godkänt.

Inledning

Smörgåsgrill är ett måste i alla kök
Apparaternas plattor är alla i non-stick beläggning. De flesta har dubbla plattor men C3 Multi smörgåsgrill, Princess 112309 och Krups PG70 har en stor enkelplatta vilket gör att du kan grilla exempelvis baguette och foccacia. Gemensamt för alla grillar är det har minst en signallampa som visar när laggarna är varma och redo för användning. De flesta har ett lås som består av en hasp som trycks fast på handtagets undre del. Cloer 6219 skiljer sig åt med sitt handtagslås som kläms fast på den undre delen av handtaget. Detta gör att trycket fördelas över en större yta och det blir inte lika ömtåligt som med bara en hasp.
Kvickt mål
Med en smörgåsgrill fixar du snabbt och enkelt till en matbit vare sig det gäller mellanmålet eller kvällsmackan. Variationer på grillade mackor är många och det är bara fantasin som sätter gränserna. Uppvärmning bör vara snabb samt att grillresultatet ska vara bra.

Så gjorde vi

Smörgåsarna grillades enligt anvisning och resultatet jämfördes. Därefter bedömdes kvalitet, kapacitet, funktion samt värde för pengarna. Både formbröd och baguette har använts. Måtten presenteras i breddxhöjdxdjup Maxbetyget är 25 poäng.

Princess 112309 - Bäst i testbetyg

Typ: Enkel platta. Effekt: 700 watt. Sladdlängd: 96 cm. Vikt: 1,85 kg. Mått: 250x80x250 mm. Utrustad med signallampor. Enkel manual.

Omdöme:
Modell med stora löstagbara plattor uppe och nere. Ganska lång uppvärmningstid, men både baguette och formbröd grillas alldeles förträffligt. Resultatet blir genomvarma rätter med fin färg. Dock var det precis att två bubbla formbröd fick plats bredvid varandra. Det är även möjligt att grilla fisk, kött och grönsaker. Stort plus för att plattorna är löstagbara vilket förenklar rengöringen. Bra konstruktion.
Cirkapris: 300 kronor

Philips HD2383Philips HD2383 - Trevligt bjudformatbetyg

Typ: Dubbla plattor. Effekt: 700 watt. Sladdlängd: 103 cm. Vikt: 2 kg. Mått: 240x100x241 mm. Utrustad med signallampor. Bra manual.

Omdöme:
Okej uppvärmning och bra signallampor som talar om när grillen är redo för användning. Det krävs en del kraft för att locket ska stängas ordentligt. Diagonal kant i laggarna gör att smörgåsarna enkelt delas till behändiga trekanter som är genomgående varma med fin färg. Genomtänkt konstruktion som gör att det inte rinner ner smör eller ost bakom apparaten. Praktisk sladdförvaring undertill.
Cirkapris: 400 kronor

Krups PG70Krups PG70 - Mångsidigbetyg

Typ: Enkel platta. Effekt: 1800 watt. Sladdlängd: 106 cm. Vikt: 4,6 kg. Mått: 310x120x360 mm. Utrustad med signallampor, termostat och värmeisolerat handtag. Ingen svensk manual.

Omdöme:
Rejäl och stor yta som gör det möjligt att grilla upp till fyra dubbla formbröd samtidigt. Grillen lämpar sig dock bättre för att grilla baguette eller liknande då formbrödens kanter inte trycks ihop. Lite längre uppvärmningstid än övriga modeller men effekten är dubbelt så hög. Man uppnår snabbt ett fint resultat och högsta värmeläget ger mest gyllenbrun färg. Locket anpassar sig efter tjocklek och ger ett bra tryck över brödskivorna, men det skadar inte att hjälpa till lite på traven. Smörgåsgrillen ger lite cafékänsla och det går även bra att grilla hamburgare, kyckling och annat på denna modell.
Cirkapris: 700 kronor

C3 MultiC3 Multi smörgåsgrill - För tjockare brödsorterbetyg

Typ: Enkel platta. Effekt: 700 watt. Sladdlängd: 81 cm. Vikt: 1,9kg. Mått: 230x100x240 mm. Utrustad med signallampa. Litet format på manualen.

Omdöme:
Modell med en stor lagg. Uppvärmningen är snabb och signallampan visar när grillen är redo att användas. Kort sladd. Oavsett brödsort är hanteringen smidig då haspen på locket är rejäl och enkel att regla. Trots mångsidigheten passar det bättre att grilla tjockare brödsorter än formfranska då kanterna inte förseglas tillräckligt. Brödet får en mild gyllenbrun färg och blir lagom frasiga. Bra konstruktion gör att det inte rinner ner massa kladd bakom maskinen. Det yttre materialet är fläckfritt även efter tillagning.
Cirkapris: 300 kronor

OBH Nordica 6941OBH Nordica Sandwich grill 6941 - Tydliga signallamporbetyg

Typ: Dubbla plattor. Effekt: 700 watt. Sladdlängd: 100 cm. Vikt: 1,6 kg. Mått: 250x100x220 mm. Utrustad med signallampor. Tydlig manual.

Omdöme:
Tydliga signallampor, där röd visar att apparaten är elansluten och grön indikerar att den är klar för användning. Tiden för uppvärmning är okej och tillagningen är snabb. Resultatet blir något fläckliga men gyllenbruna och genomvarma smörgåsar. Apparaten är byggd så att det kan rinna ner fyllning bakom och det bakre partiet är lite besvärligt att rengöra. Yttermaterialet är lätt att torka av. Ett bra och stabilt alternativ med bra hasp för stängning av locket.
Cirkapris: 230 kronor

Cloer 6219Cloer 6219 - Annorlunda handtagbetyg

Typ: Dubbla plattor med diagonal delning. Effekt: 900 watt. Sladdlängd: 102 cm. Vikt: 1,85 kg. Mått: 230x81x200 mm. Utrustad med signallampor och handtagslås. Tydlig manual.

Omdöme:
Signallampan slocknar när grillen är tillräckligt varm. Laggarna är testes minsta och det är svårt att få två smörgåsar gjorda på dubbla formbröd på plats. Även locket är svårstängt men tack vare att hela handtaget är en låsanordning bidrar det till att trycket fördelas jämt när man pressar ihop brödskivorna. Trots att de får trängas på den lilla ytan så uppnår man snabbt bra resultat med fin färg. Diagonal kant i laggarna ger smidiga trekanter. Liten smörgåsgrill med något högre pris än likvärdiga alternativ.
Cirkapris: 400 kronor

ColineColine Clas Ohlson - Prisvärdbetyg

Typ: Dubbla plattor. Effekt: 700 watt. Sladdlängd: 77 cm. Vikt: 1,9 kg. Mått: 230x90x240 mm. Utrustad med signallampor. Lättläst manual.

Omdöme:
Innan grillen används för första gången ska den smörjas in med matfett och därefter värms upp i tio minuter. Därefter sker uppvärmningen snabbt. Tydliga signallampor. Locket är svårstängt vid tillagning av två dubbelmackor. Även haspen är svår att haka fast på underdelen när locket pressas ned. Smörgåsarna blir genomvarma och frasiga och färgen är okej. Stabil smörgåsgrill men risken finns att det kan rinna över om man tagit mycket ost eller annan fyllning. Apparatens baksida kräver lite snits vid rengöring. Prisvärd om du inte tänker grilla så ofta.
Cirkapris: 180 kronor

FasetteFasett Rusta - Rinnande ostbetyg

Typ: Dubbla plattor. Effekt: 700 watt. Sladdlängd: 92 cm. Vikt: 1,2 kg. Mått: 230x80x230 mm. Utrustad med signallampor. Enkel manual.

Omdöme:
Uppvärmingstiden är kort och man kommer snabbt igång med grillningen. Plasthaspen på locket för förslutning har en tendens att lossna.
Smörgåsarna blir genomvarma men önskvärd brun färg uppnås inte. Även denna modell är utrustad med diagonalbeskäring som ger praktiska trekanter att tugga på. Konstruktionen gör att det rinner ner en del smält ost och smör på den bakre delen av grillen. Just detta parti är eländigt att rengöra. Godkänt resultat men inte den stabilaste grillen i testet.
Cirkapris: 150 kronor