Sök
Test av åtta dammsugare

Test av åtta dammsugare

Rensa luften, också

2008-08-15

Bra damm- och partikelfilter är numera standard på de flesta större dammsugare. Men många påslösa modeller bullrar mycket, visar testet av åtta maskiner i prisklassen 2000-3500 kronor.

Modell Betyg Pris Kommentar
Miele S5781 22/25 3000 Gedigen form
Nilfisk Extreme X150 20/25 2500 Tyst och stark
Samsung VCC9560 19/25 3500 Bra men dyr
Bosch BSG72226 Formula hygienixx 18/25 2000 För djurägare
Black & Decker VN2200 17/25 3500 Rymddesign
Electrolux ZUS3394 Ultra silencer 15/25 2700 Tyst maskin
Volta U6620 13/25 1900 Cyklonteknologi
Philips FC9222 13/25 2800 Modern med ljudlig

Sammanfattning

Dammsugare för hemmabruk blir allt bättre på att reducera utsläpp av damm och partiklar i luften. Testets ansvarige, Marcus Bergh, lägger stort fokus på användarvänlighet men även maskinernas effektivitet i detta test.

Inledning

– En bra dammsugare bullrar lite, har generös räckvidd och framför allt bra dammupptagning. Det sista är kanske viktigast, eftersom man annars lägger för mycket tid på städningen.

Munstycket är viktigt

De flesta tillverkare anger motoreffekt och ibland även sugeffekt, men hur bra maskinen städar beror till stor del på hur munstycket är utformat. Av de åtta maskiner som testats är hälften påslösa modeller där man tömmer behållaren när den är full. Marcus Bergh berättar vidare.

– Påslösa dammsugare är dyra, sett till kapacitet och funktioner. Dessutom är ljudnivån ofta högre, särskilt då grus virvlar runt i dammbehållaren. De flesta påslösa modeller rymmer lite och man får fortfarande betala mycket för förmånen att slippa köpa dammsugarpåsar.

Påslöst
en miljöaspekt
Konceptet med påslösa dammsugare ligger rätt i tiden med tanke på miljöaspekten och kan tillverkarna göra lika bra och prisvärda påslösa modeller som konventionella så är tekniken ändå intressant. Dit är det dock ännu ett tag kvar, visar vårt test.

Fakta:
 Hepa m m
Hepa är en standard för att bättre filtrera bort damm och partiklar i utblåset från dammsugaren. Ju högre siffra, desto bättre filtreringsgrad. Ett Hepa 12 filter stoppar 99,5 procent av alla partiklar, men då krävs också att chassit är tätt så att partiklar inte kan smita ut. Är du extra känslig för damm i luften bör du kanske titta på en maskin som är helt Hepa certifierad och saknar glipor. I testet har samtliga maskiner Hepa filter, även påslösa modeller. Tre är försedda med speciellt golvmunstycke för hund- och katthår (två med roterande borste). Sådana finns även att köpa som tillbehör till många andra maskiner.

Av Marcus Bergh/Smartson. Intervju Karl Händel.

Så gjorde vi

Dammsugarna har utvärderats i ett användartest på hårda och mjuka golv samt betygsatts med avseende på funktioner, design, kvalitet, kapacitet och prisvärde. Maxbetyget är 25 poäng. Urvalet är gjort med hänsyn till att maskinerna ska fungera i ett hus på landet, där det ofta finns husdjur.

1-Miele-S5781.jpgMiele S5781 - Gedigen formbetyg

Motoreffekt: 2200 W
Ljudeffekt: 74 dB
Räckvidd: 10 m
Volym: 4,5 L
Vikt komplett: 8 kg
Manual: Bra
Hepa filter: Ja
Fjärrkontroll: Ja

Konstruktionen:
Mieles största maskin är välbyggd och gedigen samt rakt igenom Hepa certifierad. Den har ett tredelat teleskoprör i stål som är klart längst i testet. Vidare finns en bekväm fjärrkontroll på handtaget med strömbrytare och varvtalsreglering. Kontakt för motormunstycke finns och tillbehören förvaras under ett lock på maskinens ovansida.

Omdöme:
Golvmunstycket rullar lätt och ger liten friktion på mattor. Trots hög vikt känns Mieles maskin inte svår att bära med sig, däremot måste den bäras upprätt. Gillar du fjärrkontroll och byggkvalitet är detta ett mycket bra köp trots högt pris. Dock är det inte så lätt att trycka på de små knapparna. Bäst i betyg i testet strax före modellen från Nilfisk.
Cirkapris:
3000 kronor

2-nilfisk-x150--.jpgNilfisk Extreme X150 - Tyst och betygstark

Motoreffekt: 2000 W
Ljudeffekt: 71 dB
Räckvidd: 10 m
Volym: 6,5 L
Vikt komplett: 11 kg
Manual: Bra
Hepa filter: Hepa 14
Fjärrkontroll: Nej

Konstruktion:
Nilfisk Extreme är testets kraftigaste maskin, i alla fall till utseendet men också sett till kapaciteten. Maskinen har strömbrytare och varvtalsreglering via touchknappar, samt strömbrytare i parkeringsläge. Tillbehör förvaras under ett lock på ovansidan, som ibland kan vara lite svårt att stänga.

Omdöme:
Sugförmågan är utmärkt, samtidigt som den upplevda ljudnivån är klart lägst bland maskinerna i detta test. Friktionen är låg mot både hårda och mjuka ytor med det konventionella munstycket. Sugslangens handtag har bra greppyta och teleskopröret i stål är enkelt att justera. Lika trevligt som det är att städa, är det arbetsamt att flytta den tunga maskinen. I övrigt hög kvalitet.
Cirkapris: 2500 kronor

3-Samsung-VCC9560.jpgSamsung VCC9560 - Bra men dyrbetyg

Motoreffekt: 1800 W
Ljudeffekt: 73 dB
Räckvidd: 10 m
Volym: 1,5 liter
Vikt komplett: 8,5 kg
Manual: Utmärkt
Hepa filter: Hepa 13
Fjärrkontroll: Ja

Konstruktion:
Liten och smidig påslös dammsugare med gedigen byggkvalitet. Modellen har både fjärrkontroll med varvtalsreglering i tre steg samt autoläge. Det medföljer också ett extra motormunstycke med roterande borst.

Omdöme:
Dammupptagningen är bra med båda munstyckena och ljudnivån är riktigt behaglig även på högre varvtal. Teleskoprör i aluminium som väger lite, men känns något kort. Dammbehållaren är liten men enkel att ta loss och tömma. Räckvidden är godkänd och manualen är testets bästa. Bästa men dyraste påslösa modellen i detta test.
Cirkapris: 3500 kronor

4-Bosch-BSG72226-Formula-hygienixx.jpgBosch BSG72226 Formula - För betygdjurägare

Motoreffekt: 2200 W
Ljudeffekt: 75 dB
Räckvidd: 10 m
Volym: 5 L
Vikt komplett: 7 kg
Manual: Kortfattad
Hepa filter: Ja
Fjärrkontroll: Nej

Konstruktion:
Denna modell har ett speciellt golvmunstycke för hår från exempelvis hund och katt, med mjuka textilytor undertill. Det medföljer också ett konventionellt munstycke med borst. Sladdvindan har ”rullgardinsfunktion”. Tillbehör under lock på ovansidan.

Omdöme:
Det speciella golvmunstycket är bra men det kan uppstå relativt mycket friktion på mattor. Maskinen bullrar en del men bägge munstyckena är relativt tysta. Strömbrytaren hanteras genom att trycka ner det stora bärhandtaget och med ett skjutreglage kan varvalet regleras enkelt. Teleskopröret i stål fungerar bra men infästningarna till sugslang och munstycke känns plastiga.
Cirkapris: 2000 kronor

5-blackdecker-vn2200.jpgBlack & Decker VN2200 - betygRymddesign

Motoreffekt: 2200 W
Ljudeffekt: 78 dB
Räckvidd: 10 m
Volym: 2,5 L
Vikt komplett: 8 kg
Manual: Kort
Hepa filter: Hepa 12
Fjärrkontroll: Nej

Konstruktion:
Påslös dammsugare från B&D med högteknologisk look, som dock saknar varvtalsreglering. Utöver det vanliga golvmunstycket medföljer ett roterande munstycke som effektivt ska ta bort hund- och katthår. Tredelat teleskoprör i aluminium.

Omdöme:
Munstycket fungerar bra på både hårda och mjuka golv. Tyvärr bullrar maskinen ganska mycket både från munstycke och motor och man saknar verkligen varvtalsreglering. Dammbehållaren lösgörs och töms enkelt genom en pip som minimerar nedskräpning under processen. Filterrengöring finns. Slangen kan viras runt maskinen för att spara plats i parkeringsläge.
Cirkapris: 3500 kronor

6-Electrolux-ZUS3394-Ultra-silencer.jpgElectrolux ZUS3394 Ultra - Tyst betygmaskin

Motoreffekt: 1800 W
Ljudeffekt: 71 dB
Räckvidd: 12 m
Volym: 2,5 L
Vikt komplett: 7,5 kg
Manual: Saknas
Hepa filter: Hepa 12
Fjärrkontroll: Nej

Konstruktion:
Electrolux hävdar att detta är tystaste dammsugaren i Europa, tack vare ett speciellt luftkanalsystem. Utblåset sitter på ovansidan och maskinen har steglös effektreglering via ett skjutreglage.
Omdöme: Det stämmer säkert att maskinen är tyst, men man upplever ändå att munstycket (med frontsug) låter mycket. Teleskopröret i plast med tillbehörsförvaring knarrar en del i skarvarna och känns klumpigt, men ser bra ut. Hjulen är stora men maskinen rullar trögt. Sugförmågan är på topp, även med lågt varvtal och du slipper ställa om munstycket från hårda till mjuka golv.
Cirkapris: 2700 kronor

7-Volta-U6620.jpgVolta U6620 - Cyklonteknologibetyg

Motoreffekt: 1800 W
Ljudeffekt: 82 dB
Räckvidd: 9 m
Volym: 4 L
Vikt komplett: 7 kg
Manual: Kort
Hepa filter: Hepa 12
Fjärrkontroll: Nej

Konstruktion:
Voltas påslösa dammsugare använder ”äkta cyklonteknologi”, som ska släppa ut mindre damm och partiklar. Detaljerna i plast ser bra ut men är tämligen enkelt utförda. Steglös varvtalsregering via en ratt på ovansidan, som inte kan regleras med foten. En lös tillbehörshållare snäpps fast på röret.

Omdöme:
Maskinen rullar lätt och golvmunstycket ger liten friktion mot mattor. Sugförmågan är bra förutom på lägsta varvtalet. På högre varvtal upplevs dock ljudnivån som hög. Teleskopröret i stål är lätt att reglera och dammbehållaren är både stor och enkel att tömma. Begränsad räckvidd och basala funktioner sett till priset. Maskinen kan endast bäras upprätt.
Cirkapris: 1900 kronor

8-philips-FC9222.jpgPhilips FC9222 - Modern med ljudligbetyg

Motoreffekt: 2000 W
Ljudeffekt: 78 dB
Räckvidd: 12 m
Volym: 1,5 L
Vikt komplett: 8 kg
Manual: Kort
Hepa filter: Hepa 12
Fjärrkontroll: Nej

Konstruktion:
Philips påslösa dammsugare har en ultramodern och fräsch design, med greppvänligt handtag till dammbehållaren. Effektreglering via tryckknappar på ovansidan med lätt åtkomlig strömbrytare, förvaring av tillbehör under handtaget samt självrengörande filter.

Omdöme:
Modellen måste tömmas ofta vilket sker i tre steg och bedöms omständligt. Tack vare stora hjul rullar maskinen bra. Det plogformade golvmunstycket fungerar bättre på matta än på släta golv, där grus och liknande gärna hamnar framför munstycket. Sugförmågan är annars godkänd, men motorn ger ifrån sig ett högt vinande ljud på högre varvtal. Maskinen upplevs som tung men har bra räckvidd. Priset anser vi vara högt.
Cirkapris: 2800 kronor