Sök
Test av åtta ångstrykjärn

Test av åtta ångstrykjärn

Gärna ett järn med mycket ånga

2009-03-12

Ångstrykjärn finns i många former. Smartson testar åtta modeller varav tre ångstationer. Rowenta Fokus DZ 5030 är bäst i test.

Modell Betyg Pris Kommentar
Rowenta Fokus DZ 5030 23/25 600 Bäst i test
Tefal Pro express turbo 21/25 3000 Snabbstruket
Bosch Home Professional TDS25PRO2 20/25 3500 Riktigt bra resultat
Braun Texstyle control SI 18895 20/25 1000 Extra stryksula
Philips GC8220 18/25 2500 Användarvänlig
Tefal Program 8 power jeans 500 17/25 950 Bra för jeans
Bosch Sensixx steam generator TDS1112 14/25 1000 Stor och färgglad
Hugin Monsun 12/25 400 Längst sladd

Sammanfattning

Vårt nya test visar att allt fler ångstrykjärn inspireras av ångstationernas teknik. Framförallt är konstant ångflöde en bra funktion till riktigt skrynkliga plagg. Efter att vi testat åtta modeller på olika textilier rekommenderas Rowenta DZ5030, ett prisvärt ångstrykjärn med praktisk design. Söker du mer kapacitet är Tefals ångstation ett proffsigt alternativ med kraftfull och jämn ånga. Har du plagg i känsliga material är Brauns extra anti-glanssula ett bra tillbehör. Sämst betyg får Hugin Monsun vars användarvänlighet är bättre än strykresultatet.

Inledning

Hitta din favorit
Hög effekt ger både snabb uppvärmning och förstärker ångkapaciteten, vilket i sin tur gynnar strykningen. Med en större vattenbehållare slipper du avbryta strykningen för att fylla på vatten titt som tätt. En ångstation har normalt större vattenbehållare än ett vanligt ångstrykjärn, men stationen tar stor plats och kostar mycket. Generellt är det viktigt att handtaget känns bra i handen och att strykjärnet inte blir för tungt. Avkalkningsfunktion och självrengöring hjälper till att hålla strykjärnet välskött längre. Ha dock för vana att alltid tömma järnet på vatten för att slippa avlagringar och tråkiga fläckar på finskjortan. Samtliga modeller i testet förutom Bosch TDS25PRO2 har automatisk avstängning vilket ökar säkerheten.

Ångstationerna effektivast

De tre testade ångstationerna ger snabba resultat. Bosch TDS25PRO2 är riktigt bra även på vertikalstrykning tack vare kraftfullt ångflöde. Att stryka vertikalt är praktiskt när du vill släta ut plagg på galge eller pigga upp gardinerna. Ett annat bra alternativ från Bosch är TDS1112, ett mellanting mellan strykjärn och ångstation. Den ger ett jämnt ångflöde genom att en knapp trycks in under strykningen. Stryker du mycket och har plats hemma är det värt att betala för en ångstation.

Så gjorde vi

Samtliga modeller har testats på bomull, linne och syntetmaterial. Produkterna bedöms utifrån kvalitet, kapacitet, design, funktioner samt värde för pengarna. Måtten presenteras i höjdxbreddxdjup. Maxbetyget är 25 poäng.

Rowenta Fokus DZ - Bäst i testbetyg

Typ: Ångstrykjärn
Utmärkande funktioner: Självrengöring, droppstopp, avkalkningsfunktion och automatisk avstängning.
Effekt: 1930-2300 watt.
Vattenmängd: 300 ml.
Sladdlängd: 184 cm.
Mått: 300x130x160 mm.
Vikt: 1,55 kg.

Omdöme:
Ett gediget strykjärn med genomtänkta detaljer, snabb uppvärmning och hög kapacitet. Stryksulans front är spetsig vilket gör att det är lätt att komma åt i små veck. Modellen glider mjukt fram över plaggen och handtaget är greppvänligt. Det blir ett förträffligt resultat vid både vanlig och vertikal strykning, mycket tack vare den kraftfulla ångan. Luckan för vattenpåfyllning är dock onödigt trög. Plus även för att avställningsytan är stabil och det är ingen risk för att strykjärnet ramlar. Sammantaget en värdig testvinnare till bra pris.
Cirkapris: 600 kronor

Tefal Pro express - Snabbstruketbetyg

Typ: Ångstation
Utmärkande funktioner: Antikalkuppsamlare, automatisk avstängning, automatisk sladdvinda och låssystem för strykjärnet.
Effekt: 2200 watt.
Ångtryck: 5 bar.
Vattenmängd: 1800 ml.
Sladdlängd: 192 cm (Stickkontakt: 183 cm).
Mått: 310x140x200 mm (strykjärn).
Vikt: 1,25 kg (strykjärn).

Omdöme: Med denna ångstation stryker du som ett proffs. Tack vare tydlig manual är det lätt att komma igång med strykningen. Den stora vattenbehållaren fylls enkelt och räcker till många plagg. Plus för snabb uppvärmning, smidig konstruktion samt praktisk förvaring av sladdarna. Det går snabbt att få ett slätt resultat, men vertikal strykning fungerar inte lika bra. Inget onödigt ångutsläpp när järnet vilar. Avställningsytan är stabil men järnet kan även ställas på högkant på brädan. Ett dyrt men bra köp för den som stryker mycket.
Cirkapris: 3000 kronor

Bosch Home Professional - Riktigt betygbra resultat

Typ: Ångstation
Utmärkande funktioner: Signallampor för vatten och ånga samt säkerhetssystem för överhettning och högt tryck i tanken.
Effekt: 2000-2400 watt.
Ångtryck: 5 bar.
Vattenmängd: 800 ml.
Sladdlängd: 256 cm (Stickkontakt: 200 cm).
Mått: 215x115x145 mm (strykjärn).
Vikt: 1,55 kg (strykjärn).

Omdöme: Även denna ångstation presterar väl. Den lilla stryksulan gör ett riktigt bra jobb vid strykning på bräda samt vertikalstrykning. Minus för liten och plastig vattenbehållare. Apparaten låter mycket under uppvärmningen, som tar drygt fem minuter. Avställningsytan är löstagbar och kan placeras direkt på strykbrädan. Järnet är inte konstruerat för att stå på högkant vilket man ofta glömmer i början. Bekvämt handtag i kork, men materialet känns skört och svårt att rengöra. Många tillbehör medföljer. Ångpistolen kan användas till att ta bort lukt och skrynklor. Frågan är om dessa tillbehör kommer att användas eller om de bara bidrar till högre pris.
Cirkapris: 3500 kronor

Braun Texstyle control - Extra betygstryksula

Typ: Ångstrykjärn
Utmärkande funktioner: Avkalkningsfunktion, droppstopp, automatisk avstängning och självrengöring.
Effekt: 2000-2400 watt.
Vattenmängd: 400 ml.
Sladdlängd: 210 cm.
Mått: 300x130x150 mm.
Vikt: 1,50 kg.

Omdöme: Ett lätthanterligt strykjärn med liten avställningsyta, vilket bidrar till sämre stabilitet. En anti-glanssula medföljer till mörka plagg och ömtåliga material. Sulan glider smidigt och ångpuffen gör vertikalstrykningen effektiv. Det går att fylla på vatten direkt från vattenkranen, men då endast med en tunn stråle. Överblivet vatten töms enkelt ut. Plus för snabb uppvärmning, men modellen låter mycket. Handtaget är mjukt och bekvämt. Bra och snabbt resultat även på lägre temperatur. Presterar utmärkt på olika textilier.
Cirkapris: 1000 kronor

Philips GC8220 - Användarvänligbetyg

Typ: Ångstation
Utmärkande funktioner: Avkalkningsfunktion, automatisk avstängning och knapp för konstant ånga.
Effekt: 2000-2400 watt.
Ångtryck: 4,5 bar.
Vattenmängd: 1400 ml.
Sladdlängd: 190 cm (Stickkontakt: 250 cm).
Mått: 270x117x150 mm (strykjärn).
Vikt: 1,05 kg (strykjärn).

Omdöme: En något klumpig modell vars vattenbehållare är krånglig att fylla och få på plats. Samtidigt är det enkelt att komma igång tack vare snabb uppvärmning. Inställningarna utförs enkelt via termostat, men handtaget är trångt för medelstora händer. En utmärkande funktion är ånglåset som gör att du kan stryka utan avbrott och utan att trycka in ångknappen. Detta ger hög användarvänlighet, speciellt med vertikalstrykning och stora tygstycken. I helhet en lättanvänd ångstation som presterar bra, men som saknar det där lilla extra.
Cirkapris: 2500 kronor

Tefal Program 8 - Bra för jeansbetyg

Typ: Ångstrykjärn
Utmärkande funktioner: Droppstopp, avkalkningsfunktion, automatisk avstängning och självrengöring.
Effekt: 2010-2400 watt.
Vattenmängd: 350 ml.
Sladdlängd: 200 cm.
Mått: 310x150x165 mm.
Vikt: 1,65 kg.

Omdöme: Ett strykjärn som gör det möjligt att stryka många olika typer av textilier. Plus för stor öppning till vattentank. Skruvlocket kräver dock starka nypor. Det finns åtta program att välja mellan. Ångpuff-funktionen är kraftfull och bidrar till ökat ångflöde vilket gör plaggen riktigt släta och fina. Modellen står stadigt på avställningsytan och har ett greppvänligt handtag. Minus för det mörka materialvalet av vattenbehållaren som gör det svårt att se när den behöver fyllas på. Som namnet antyder riktigt bra på jeans och tjockare material. Användandet är enkelt men strykjärnet är tungt, vilket märks tydligt vid vertikal strykning.
Cirkapris: 950 kronor

Bosch Sensixx steam - Stor och betygfärgglad

Typ: Ångstrykjärn
Utmärkande funktioner: Automatisk avstängning, avkalkningsfunktion, självrengöring och droppstopp.
Effekt: 2000-2400 watt.
Vattenmängd: 400 ml.
Sladdlängd: 247 cm.
Mått: 310x130x160 mm.
Vikt: 1,55 kg.

Omdöme: Stort och tungt strykjärn vars konstruktion inte är optimal. Termostaten är trög men övriga inställningar sker enkelt. Strykjärnet värms snabbt upp och sulan glider bra. Modellen har jämnt ångflöde genom att ångknappen hålls in. Plus för stor vattenbehållare och lång sladd. Modellen ger bättre resultat vid vanlig strykning än vertikalt. Greppvänligt handtag. Dock är modellen tung och avställningsytan är instabil. Vattenbehållaren fylls enkelt på med den medföljande bägaren och det är lätt att se när maxnivån är uppnådd.
Cirkapris: 1000 kronor

Hugin Monsun - Längst sladdbetyg

Typ: Ångstrykjärn
Utmärkande funktioner: Automatisk avstängning, droppstopp, självrengöring och avkalkningsfunktion.
Effekt: 2200 watt.
Vattenmängd: 220 ml.
Sladdlängd: 313 cm.
Mått: 290x125x140 mm.
Vikt: 1,40 kg.

Omdöme: Ett strykjärn med digitala inställningar och som gör det lätt att komma i gång. Val av temperatur utförs med knappar och visas tydligt på den upplysta displayen. En signal hörs när uppvärmningen är klar, vilket går fort. Displayinformationen kan visas på en rad olika språk men inte på svenska. Stryksulan glider trögt över plaggen och bäst resultat fås med ångpuff. Klarar vertikalstrykning bra tack vare detta. Mjukt och greppvänligt handtag och stabil avställningsyta. Plus för lång sladd. En modell där krutet lagts på yttre detaljer istället för strykkapacitet.
Cirkapris: 400 kronor