Sök
Test av 10 vitlökspressar

Test av 10 vitlökspressar

Pressa utan krångel

2008-10-10

En bra vitlökspress är en bra hjälpreda, men frågan är om det är värt att lägga flera hundra kronor på detta redskap. Smartson testar tio modeller i prisklassen 35 - 530 kronor där Coops vitlökspress är bästa köp och modellen från Rösle har bäst kapacitet.

Modell Betyg Pris Kommentar
Coop 20/25 80 Bästa köp
Rösle 19/25 460 Bäst kapacitet
Fiskars 16/25 50 Presterar väl
Wüsthof 15/25 315 Löstagbara insatser
Zyliss 15/25 170 Lättviktare
Zack 15/25 345 Smakfull
Gastromax 15/25 60 Helplast
Duka 11/25 80 Stor insats
Eva Solo 11/25 530 Dyrgrip
Ikea 10/25 35 Knappt godkänd

Sammanfattning

Handtagen på vitlökspressen är viktiga, då ett bra grepp underlättar arbetet. Testet visar att många vitlökspressar är trögpressade och även svåra att få rena. Och vem har lust att stå och peta bort vitlöksrester i en kvart varje gång? Den billiga testvinnaren från Coop för 80 kronor imponerar med gummerat grepp och fint resultat på klyftor utan skal. Den är dessutom lätt att göra ren. Andraplatsen intas av Rösle, vars press är en dröm i köket. Den pressar klyftor utan problem (även med skal) och det enda som talar emot är priset på knappt 500 kronor. Wüsthof, Fiskars och Ikea har löstagbara insatser som förenklar rengöringen. Medelmåttigt resultat presteras av Fiskars, Zyliss och Zack. I botten placerar sig Duka och Eva Solo, före Ikea som inte fyller någon funktion.

Inledning

Vitlök är en nyttig och användbar krydda och vitlökspressen är tänkt att underlätta användningen. Somliga modeller har löstagbara insatser för enklare rengöring, men lösa delar har även en tendens att försvinna. Materialvalet kan vara avgörande för hållbarheten på sikt. Rostfritt stål borgar för långt nyttjande jämfört med plast och andra mjuka material. Zack, Rösle och Eva Solo är helt i rostfritt stål. Fiskars, Ikea och Wüsthof har insatser i rostfritt stål. Coop, Zyliss och Duka är helt eller delvis gjorda i aluminium som inte rostar, men som lätt blir anfrätt i diskmaskinen.

Så gjorde vi

Vi har pressat tio vitlöksklyftor med varje press, med och utan skal. Därefter rengjordes och bedömdes varje press utifrån design, kvalitet, användarvänlighet, funktion och prisvärde. Maxbetyget är 25 poäng.

Coop vitlökspressCoop - Bästa köpbetyg

Bekväma gummihandtag med öglor som kan hängas upp. På pressanordningens övre del sitter piggar som effektivt rengör underifrån när handtaget vrids 180 grader. Att pressa klyftor utan skal går utomordentligt, men modellen lämpar sig inte för klyftor med skal då vitlöken stannar kvar i skalet och det är nästan omöjligt att få ett bra resultat. Som helhet ett prisvärt köksredskap om du själv orkar pilla bort skalet på klyftorna.

Cirkapris:
80 kronor

Rosle vitlökspressRösle - Bäst kapacitetbetyg

En dröm i köket som ger väldigt bra resultat, oavsett om du låter skalet vara kvar eller inte. För att placera vitlöksklyftan trycker man tummen mot en platta som gör att insatsen hålls på plats. Det är aningen trögt att pressa ihop de annars bekväma handtagen, men det är värt jobbet då inga rester blir kvar. Skalet är lätt att avlägsna från den rörliga insatsen, som är enkel att få ren. Praktisk ögla i handtaget för upphängning. Fem års garanti och rostfritt stål tyder på kvalitet.

Cirkapris:
460 kronor

Fiskars vitlökspressFiskars - Presterar välbetyg

Press i plast som känns billig och även har ett lågt pris. Den tunna insatsen i rostfritt stål bidrar inte till någon kvalitetskänsla. Att den är löstagbar underlättar rengöring. Handtagen är bekväma men något instabila. Den lämpar sig både för klyftor med eller utan skal och fyller sin funktion mer än väl. Men insatsen är liten och det är svårt att få ner och pressa igenom större klyftor. Vinner inte på design eller kvalitet, men presterar ändå okej för en liten kostnad.

Cirkapris:
50 kronor

Wusthof vitlökspressWüsthof - Löstagbara insatserbetyg

Två löstagbara insatser ingår, en med mindre och en med större hål. Insatsen är i början lätt att sätta åt fel håll. Insatsen med de mindre hålen fungerar bättre och lämnar minst rester. Handtagen är lättpressade och det fungerar utmärkt att även pressa med skalet kvar. Bäst blir det dock utan skal. Enkel rengöring, men annars en medioker press med alltför hög prislapp och det finns gott om likvärdiga alternativ i lägre prisklass.

Cirkapris:
315 kronor

Zyliss vitlökspressZyliss - Lättviktarebetyg

Lätt och ergonomisk press i aluminium med piggar på pressanordningen för att klyftan lättare ska pressas igenom. De sköna handtagen gör pressandet av skalfria klyftor enkel, men däremot behövs två händer för att få igenom bitar med skalet kvar. Insatsen är även svår att rengöra på grund av att de små hålen samlar på sig en del rester. Det blir mycket pill med diskborsten för att få den ren. En greppvänlig vitlökspress som gör ett godkänt jobb.

Cirkapris:
170 kronor

Zack vitlökspressZack - Smakfullbetyg

Smakfull men tung modell i rostritt stål som borgar för lång hållbarhet. Rund insats med stora hål. De platta och kantiga handtagen ger bra grepp vilket gör användandet angenämt. Till bitar med skal behövs dock två händer och mycket rester blir kvar i insatsen. Skalen har även en tendens att tryckas upp mot pressanordningen, därför är klyftor utan skal att föredra. Lite pill vid rengöring krävs då det är svårt att komma åt resterna. Godkänt resultat, men pressen är i dyraste laget.

Cirkapris:
345 kronor

Gastromax vitlökspressGastromax - Helplastbetyg

Gastromax är en vitlökspress i svart plast. Den lämpar sig för skalfria klyftor men det funkar hyfsat med skalet kvar också. Bra tryck när handtagen kläms ihop. På motsatta sidan sitter en löstagbar pressanordning med piggar. Piggarna kommer till pass vid rengöring då överblivna rester trycks ut genom hålen. Det fastnar en del rester i piggarna som i sin tur är svåra att rengöra. Funktionell och prisvärd modell som dock är en aning krånglig att använda.

Cirkapris:
60 kronor

Duka vitlökspressDuka - Stor insatsbetyg

Liten och lätt modell i aluminium med stor insats. Här krävs starka nypor och behåller man skalet på klyftan behövs två händer för att pressa igenom vitlöken då det blir trögpressat. Stora mängder vitlöksrester stannar kvar i insatsen och mycket går till spillo. Resterna fastnar i hålen och det är svårt att få bort. Inte det roligaste redskapet att arbeta med, och bättre alternativ finns.

Cirkapris:
80 kronor

Eva Solo vitlökspressEva Solo - Dyrgripbetyg

Annorlunda, stilfull modell med avlånga skåror istället för hål i insatsen. Glasbehållare för bevaring av vitlöksklyftor medföljer. Tungt material och skönt grepp. Modellen är dock trögpressad, särskilt med skalet kvar på klyftorna. Det blir kvar ganska mycket rester i insatsen, den är dock rörlig och lätt att diska. En press för dig som hellre väljer stil framför funktion då den bara får godkänt.

Cirkapris:
530 kronor

Ikea vitlökspressIkea - Knappt godkändbetyg

Liknar Rösles press men med billigare materialval. Insats i rostfritt stål och gummihandtag som är bekväma att krama. Den stora insatsen är rörlig vilket gör det lätt att komma åt resterna. Två normalstora klyftor får plats, men resultatet blir inte bra. Försöket att pressa igenom klyftor med skal var nästan omöjligt och inte heller utan skal blev resultatet bra. Rekommenderas inte.

Cirkapris:
35 kronor