Sök
Test av 10 elvispar

Test av 10 elvispar

Full fart under julbaket

2008-12-03

Billigaste elvispen saknar degkrokar men klarar ändå att vispa grädde och sockerkakssmet utan problem. Vårt test visar att man inte måste köpa den dyraste elvispen för att lyckas med julbaket.

Modell Betyg Pris Kommentar
Krups 3 Mix 5000 XL 19/25 600 Bäst i test
Electrolux ASM450 18/25 700 Mycket för pengarna
Dualit Chrome 18/25 1100 Genomtänkt design
Bosch MFQ3520 16/25 330 Tystast i klassen
Tefal Prepline 15/25 350 För små händer
Philips HR1560 15/25 300 Missvisande förpackning
OBH Nordica Chilli 14/25 300 Bra turbofunktion
Coline 34-7802 14/25 250 Hög vibration
Voltage 3500867 13/25 250 Långsam uppväxling
Matsui MHM120 9/25 100 Begränsad användning

Sammanfattning

Vi testar tio elvispar i prisklassen 100-1100 kronor inför julens stök i köket. I testet har vi undersökt resultat, funktionalitet och hanterbarhet genom att vispa grädde, blanda sockerkakssmet och knåda vetedeg. Jämförelsen visar att även den billigaste modellen klarar av att vispa grädde och sockerkakssmet utan problem. Men vill du blanda tyngre smet och deg krävs högre kapacitet, förutom ett par degkrokar. Från runt 300 kronor och uppåt finns flera modeller som klarar degen bra, men för storbaket rekommenderas en köksmaskin.

Inledning

Inga toppbetyg
Testvinnaren Krups 3 Mix 5000 XL kombinerar bra kapacitet och funktionalitet med bra redskap. Den har även mjukstart, vilket minskar risken för stänk. Electrolux ASM450 är en elvisp med tillhörande stativ och blandarskål, till skillnad från övriga modeller i testet. Det är mycket elvisp för pengarna, även om den också tar mycket plats. Är du känslig för buller i köket rekommenderas Bosch MFQ 3520. Den vispar med klart lägsta ljudnivån, men saknar det lilla extra ur kapacitetssynpunkt. Philips HR1560 är en enklare modell där förpackningens avbildade redskap inte stämmer med vad som ligger i kartongen, och där visparna inte sitter fast så bra i fästena på huvudenheten.

Populär i köket

Elvispen tillhör standardutrustningen i de flesta kök. Många använder den till att vispa grädde eller blanda smet. Men den tekniska utvecklingen hos tillverkarna verkar ske på andra områden än elvispar. Funktionerna är likartade på samtliga testade modeller. Två vispar och två degkrokar följer med i samtliga fall utom ett. Flera olika hastigheter ger förutsättningar att blanda långsamt eller snabbt. Flertalet har så kallad turbofunktion. Dualit är den enda tillverkaren i gänget som satsar på design i form av smart sladdförvaring, medföljande ballongvisp och ett hölje som gärna kan stå framme på köksbänken. Priset är dock väldigt högt, vilket drar ner slutbetyget.

Kolla redskapen

Välutformade redskap blandar effektivt och är lätta att montera och ta ur maskinen. Vispar du gärna i höga kärl ska du titta efter långa vispar. För att minska att det stänker från bunken är det bra att börja på lägre effektnivå.

Av Karl Händel/Smartson 

Så gjorde vi

Vi testar förmågan att vispa grädde, blanda sockerkakssmet och knåda vetedeg. Betygskriterierna är funktioner, kapacitet, design, kvalitet samt värde för pengarna. Testet är utfört av Karl Händel i Smartsons testkök. Maxbetyget är 25 poäng.

Elvispar 2008Krups 3 Mix 5000 - Bäst i test
betyg
Effekt:
300 watt
Effektlägen: 4 + turbo
Redskap: 2 vispar/2 degkrokar
Sladdlängd: 137 cm

Omdöme:
Testvinnaren erbjuder ett bra grepp och enkel reglering av de olika hastighetslägena. Framförallt uppskattas den långsamma starten som minskar graden av stänk. Den presterar mycket bra i alla delmoment tack vare hög kapacitet och kvalitet. Det som talar emot ett köp är det relativt höga priset och att redskapen är tröga att byta.
Cirkapris: 600 kronor

Elvispar 2008Electrolux ASM450 - Mycket för pengarna
betyg
Effekt: 380 watt
Effektlägen: 2x5 + puls samt 2 lägen för skålen
Redskap: 2 vispar/2 degkrokar
Sladdlängd: 114 cm

Omdöme:
En modell som fungerar bra i stativet men är tung att använda som handvisp. Det gummerade greppet ger dock bra stadga och redskapen är korta men gedigna. Blandarskålen är bra vid större bak och de olika effektlägena ger ordentlig variation. Framförallt bra turbo vid knådning av deg. Sammantaget ett köp som ger mycket för pengarna trots att arbetsljudet är irriterande högt.
Cirkapris: 700 kronor

Elvispar 2008Dualit Chrome - Genomtänkt designbetyg

Effekt: 260-300 watt
Effektlägen: 5
Redskap: 2 vispar/2 degkrokar/1 ballongvisp
Sladdlängd: 102 cm

Omdöme: Påkostad elvisp med smarta funktioner och kromad design. Redskapen är rejäla och arbetar vetedegen på ett imponerande sätt. Den får även plus för att den står stadigt på bänken och att sladdförvaringen förenklar i vardagen. Mindre bra är att den kräver putsning, är tung att hålla samt att arbetsljudet är högt. En dyr investering som sticker ut bland testets övriga modeller vad gäller design och funktioner.
Cirkapris: 1100 kronor

Elvispar 2008Bosch MFQ3520 - Tystast i klassenbetyg

Effekt: 350 watt
Effektlägen: 5 + momentläge
Redskap: 2 vispar/2 degkrokar
Sladdlängd: 147 cm

Omdöme:
Söker du en lätt elvisp med låg ljudnivå rekommenderar vi denna modell. Klart tystast arbetsgång med långa redskap som kommer åt i de flesta kärl. Vi saknar dock en extra växel och ett bättre handgrepp för att modellen ska få högre poäng i sammandraget. Kapaciteten räcker väl till smet och grädde, men tyngre uppdrag som vetedeg blir snabbt för bastant. Plus för att modellen kan kombineras med tillbehör som mixerstav.
Cirkapris: 330 kronor

Elvispar 2008Tefal Prepline - För små händerbetyg

Effekt: 350 watt
Effektlägen: 5 + turbo
Redskap: 2 vispar/2 degkrokar
Sladdlängd: 152 cm

Omdöme:
Plus för enkelt redskapsbyte, smidig förvaring och helt klart godkänd kapacitet. Smet och grädde vispas lätt, men även degen bearbetas helt okej även om det går tungt. Turbofunktionen ger bra extra fart när det behövs. Modellen kan förbättras med ett större handtag, ordentligare effektvred samt större degkrokar. Sammantaget en rätt pigg elvisp som känns gedignare än testets billigaste modeller.
Cirkapris: 350 kronor

Elvispar 2008Philips HR1560 - Missvisande förpackningbetyg

Effekt: 350 watt
Effektlägen: 3 + turbo
Redskap: 2 vispar/2 degkrokar
Sladdlängd: 147 cm

Omdöme:
Ett alternativ med smidigt format som står stadigt på köksbänken. I de olika delmomenten får den bäst omdöme när det gäller blandning av sockerkakssmet. En tydlig nackdel är att de medföljande redskapen sitter löst och lossnar lite för enkelt under testet. Förpackningens avbildade redskap stämmer inte med vad som ligger i kartongen, vilket är missvisande. Fler effektlägen och en mer komfortablare turboknapp hade lyft slutbetyget.
Cirkapris: 300 kronor

Elvispar 2008OBH Nordica Chilli - Bra betygturbofunktion

Effekt: 200 watt
Effektlägen: 5 + turbo
Redskap: 2 vispar/2 degkrokar
Sladdlängd: 155 cm

Omdöme:
Denna röda elvisp tar liten plats och blandar smeten väl. Välfungerande turbo gör att ingredienserna får sig en extra skjuts under blandningen. Handgreppet är för halt och det stänker en hel del grädde trots att vi använde en högre bunke. Enklare rengörning hade även varit ett plus. Sammantaget ett prisvärt val med standardfunktioner.
Cirkapris: 300 kronor

Elvispar 2008Coline 34-7802 - Hög vibrationbetyg

Effekt: 300 watt
Effektlägen: 6 + turbo
Redskap: 2 vispar/2 degkrokar
Sladdlängd: 121 cm

Omdöme:
En modell med både tydliga fördelar och nackdelar. Den erbjuder bra redskap, hantering samt godkänd kapacitet att blanda smet och knåda deg. Höljet är inte gediget med många glipor samt att det saknar ett gummerat handtag. Turbofunktionen saknar effekt och motorn känns som att den rusar vid höga varvtal. Vibrationen är därmed hög men trots det får den ett klart godkänt betyg i prisvärde.
Cirkapris: 250 kronor

Elvispar 2008Voltage 3500867 - Långsam uppväxlingbetyg

Effekt: 200 watt
Effektlägen: 5 + turbo
Redskap: 2 vispar/2 degkrokar
Sladdlängd: 118 cm

Omdöme:
En av testets tyngsta modeller utstrålar gedigen byggkvalitet och är även enkel att rengöra. Tyvärr blir det rätt jobbigt att hantera modellen efter en stunds användning. Redskapen är små, den får slita med degen och den växlar långsamt likt en gammal bil. Ett prisvärt men tungjobbat budgetalternativ.
Cirkapris: 250 kronor

Matsui MHM120 - Begränsad användning
Elvispar 2008
betygEffekt:
120 watt
Effektlägen: 5
Redskap: 2 vispar
Sladdlängd: 154 cm

Omdöme:
Testets billigaste elvisp klarar att vispa grädde och blanda smet, men saknar degkrokar och turboläge. Låg vikt, smidigt format och lågt pris är tydliga fördelar med denna budgetvisp. Den har dock en begränsad kapacitet vilket avspeglas i resultatet. Modellen fungerar dock för dig som bakar sällan och då vispar lätta ingredienser som grädde.
Cirkapris: 100 kronor