Sök
Test - Alf 14 infravärme

Test - Alf 14 infravärme

Alf står för värmen ikväll

2011-04-27

En extra värmekälla i uterummet eller på balkongen förlänger den svenska sommaren. Nu testar vi den värmande kompisen Alf på stativ. Dock utan lurvig päls och pålagda skratt som i den klassiska tv-serien.

Alf14-betyg

 

Nya serien Alf är skapad för att ge extra värme både inne och ute. Enheten är 77 cm bred och har ett enkelt men tillgängligt vred på sidan för att justera effekten. Designen är stilren och påminner om många andra produkter i segmentet. Stilmässigt kan vi hoppas på att det kommer mer intressanta alternativ för hemmabruk de kommande åren. En vink om designen får vi av en förbipasserande granne som frågar om Alf 14 är en inlånad industrilampa, så är inte fallet även om den är anpassad för att fungera i offentliga lokaler. Själva värmeelementet har IP34 klassning (ska tåla strilande regn, stativet är IP44-klassat) och finns från 1400 till 3000 watt. Ju högre watt, desto högre värme. Värmeskillnaden blir stor på längre avstånd. Det bör även tilläggas att driftkostnaden stegrar utifrån den modell du väljer. 

Ett värmande sken
Värmen från Alf är behaglig och sprider sig över soffgruppens besökare. Den värmer föremål och inte luften. Enligt specifikationen generar den 96 % värme av den förbrukade energin. Det är viktigt att vinkla enheten rätt för bästa resultat. Här krävs ett verktyg vilket inte känns så användarvänligt om du flyttar stativet till olika platser. Ett vred hade höjt användarvänligheten. Alf 14 räcker till kapacitetsmässigt, men håller din budget och säkring för mera effekt rekommenderar vi en större modell. Värme kan man ju inte få för mycket av.

Alf14-3

Kvalitet med visst gung
Huvudenheten är välbyggd i aluminium och så även stativet. Imponerande är sladdar och uttagen som känns riktigt gedigna. Sladden fästs snyggt längs med stativet, som dock inte känns helt stabilt och behöver extra infästning i golvet om du ska känna dig trygg. Trots att den är utrustad med säkerhetsavstängning vid fall (ej testat). En till nackdel med stativet är att det inte går att justera i höjdled, men enligt distributören är det inte tillåtet att sälja stativ lägre än 1,8 m och får ej vara justerbara upp och ned (EU-standard). 

Placering och klassning
Hur nära produkten får placeras från vägg och tak framgår av modellens bruksanvisning och du bör fundera på om du vill väggfästa den eller köpa med ett stativ. Instruktionen är tydlig på att visa bra respektive dåliga placeringar. Felaktig placering kan medföra brandfara. Elektriska artiklar märks med en IP-klass för att ange både graden av skydd mot åtkomst av strömförande delar samt hur vatten- och dammtät den är. En elartikel märkt med exempelvis IP 44 är petskyddad mot föremål som överstiger en millimeter i diameter (första siffran) och tål strilande vatten från alla vinklar (andra siffran). Ju högre siffra desto bättre skydd.

Ett bra köp?
Även om designen inte är nytänkande så ger Alf den där extra komforten som behövs på vår- och höstkvällar. Pris med stativ är cirka 2000 kronor vilket är relativt prisvärt jämfört med andra liknande produkter vi testat. Justeringsmöjligheterna kan förbättras för ökad användarvänlighet.

Så gjorde vi
Värmesystemet Alf monterades på ett stativ på en inglasad balkong med måtten 2 x 6 m. Värmekällan användes både kalla och fuktiga kvällar samt under förhållanden som påminde om försommaren.

Fakta Alf 14
Cirkapris:
1300 kronor
Cirkapris stativ: 600 kronor
Effekt: 1400 watt
Mått: 142x204x772 mm
Mått stativ: 112x189x1120 mm
Driftkostnad: Cirka 1,50 per timme

Kundkontakt
Webbplats:
www.norveco.se
Telefon: 08-55920360