Sök
Test - 9 stavmixers 2011

Test - 9 stavmixers 2011

Slipp trixa när du skall mixa

2011-04-20

En stavmixer är kökets multiverktyg för enkel tillagning av såväl smoothies, soppor, röror och barnmat. Vi testar nio modeller i prisklassen från 300 till 1000 kronor.

Modell Betyg Pris Kommentar
Philips HR1372 22/25 1000 Bäst i test
Electrolux ESTM4600 21/25 680 Snabb och lättanvänd
OBH Nordica Power Stick 800 20/25 800 Effektiv men tung
Braun MR300 Soup 19/25 400 Bästa budgetval
Bosch MSM7400 17/25 750 Lågt motorljud
Moulinex DD406G71 15/25 800 Utbytbara knivblad
C3 Mixit 13/25 300 Effektiv men obekväm
Krups GPA340 12/25 800 Glappar i fästet
Severin 3807 12/25 400 Kniv och mixerskiva

Inledning

 Det är lätt att skriva en önskelista på egenskaper för en stavmixer. Den skall vara snabb och effektiv, ha ett skönt grepp, inte låta för mycket eller skvätta samt gärna vara enkel att rengöra. Tillverkarna gör sina försök att ta fram den perfekta stavmixern, men långt ifrån alla lyckas. I detta test blir det tydligt att även små skillnader i design och funktionalitet ger stora skillnader i upplevelse.

Överraskningar åt båda håll
Till viss del hänger priset ihop med design, kvalitet och prestanda, men det finns undantag åt båda håll. Braun med 450 watt överraskar positivt. Med låg vikt samt ett pris på 400 kronor är det ett intressant alternativ. Två modeller, båda med priset 800 kronor, presterar sämre än väntat. Krups med steglös hastighet är ostadig och obekväm att arbeta med. Moulinex är visserligen stabil och snabb men negativt är vibrationer samt dåligt utformning på handtag och knappar.

De två maskiner som placerar sig i topp har en del egenskaper gemensamt för att sedan skilja sig åt i funktionalitet och design. De har båda stora och djupa kåpor över knivblad i fyra riktningar. Modellerna är robusta, har gummerade startreglage och upphängningsöglor. Testvinnaren Philips har steglös hastighet, gummerat grepp och en bred mixerfot som även tål maskindisk. Electrolux har smalare underdel med ett fäste som både är stabilt och enkelt att lossa samt en riktigt lång sladd.

Bruksanvisning kan kännas överflödig för en enkel och intuitiv produkt som stavmixer. Tipset är ändå att läsa den för att undvika följande:
1. Att pressa motorn över tillåten tid på olika hastigheter.
2. Att använda diskmaskin för tillbehör som bara tål handdisk.
3. Att ta för givet att plastbägare tål mikrovågsugn.

Så gjorde vi

Testet är utfört i två delmoment. I det första mixades soppa av förkokta rotfrukter och i det andra mixades smoothies av frysta jordgubbar, blåbär och banan med yoghurt. Båda momenten utfördes i en 0,7 liters bägare med höga kanter anpassad för mixning. Produkterna är betygsatta efter kapacitet, kvalitet, funktioner, design/ljud och prisvärde. Endast mixerfunktionen har testats och betygsatts på de produkter som har medföljande tillbehör. Maxbetyg är 25 poäng.

Philips HR1372 - Bäst i test

Philips HR1372

Philips HR1372

Plus: Greppet har gummerad yta och bra form för bekväm och stadig hantering. Mixern är robust i sin helhet med integrerat utformad ögla för upphängning. Hastighetsreglagen är lättskötta, med steglösa nivåer och lågt arbetsljud även på max. Den är snabb och effektiv utan skvätt tack vare bra utformade knivblad under väl tilltagen kåpa. Mixerfoten klarar maskindisk.

Minus: Glappar en aning i fästet mellan mixerfot och motorenhet. Det gummmerade greppet måste lufttorkas då den drar åt sig ludd från handduk eller hushållspapper. Låsfunktionen för mixerfoten är svårhanterlig.

Höjd: 37 cmbetyg
Vikt: 880 gram
Sladdlängd: 143 cm
Effekt: 700 watt
Hastighetslägen: 5 hastigheter steglöst + turbo
Maskindisk: Ja, utom vispadapter samt kopplingsehet till stora hackare.
Tillbehör: Hackare i två olika storlekar, varav den större med ishackare, visp, graderad bägare med handtag, hällpip och lock 1 liter.
Cirkapris: 1000 kronor

Electrolux ESTM4600 - Snabb och lättanvänd

Electrolux ESTM4600

Plus: Electrolux har ett bra utformat grepp med lättskötta hastighetsreglage. Motorenheten är enkel att torka av. Modellen är snabb och effektiv utan skvätt tack vare bra utformade knivblad under väl tilltagen kåpa. Mixerfoten har lättskött snabbfäste mot motordelen. Sladdens räckvidd är lång och det finns praktisk upphängningsanordning både på maskin och sladd. Maskinen är kraftfull i turboläget.

Minus: Den är tung och mixerfoten tål ej maskindisk. Endast två hastigheter och det är högt arbetsljud på turbohastigheten.

Höjd: 38 cm betyg
Vikt: 950 gram
Effekt: 500 watt
Sladdlängd: 180 cm
Hastighetslägen: 1 + turbo
Maskindisk: Nej
Tillbehör: Väggfäste, stor hackare, visp, graderad bägare med hällpip 0,8 liter.
Cirkapris: 680 kronor

OBH Nordica Power Stick 800 - Effektiv men tung

OBH_Nordica Power Stick 800

Plus: Kvalitetsintrycket är generellt högt på stavmixern utom på ljusindikatorn. Passformen är perfekt mellan mixerfot och motordel med lättskött låsanordning. Modellen är snabb och kraftfull men med högt arbetsljud. Bra med steglöst och tydligt hastighetsreglage. Greppet är bra utformat.

Minus: De upplysta reglagen har ett irriterande flimrande ljus. Detta är ett tungt arbetsredskap. Ger en låg men intensiv vibration. Relativt kort sladd. Tål ej maskindisk.

Höjd: 40 cmbetyg
Vikt: 980 gram
Effekt: 800 watt
Sladdlängd: 124 cm
Hastighetslägen: 5 hastigheter steglöst + turbo
Maskindisk: Nej
Tillbehör: Stor hackare, visp, graderad bägare med lock 0,8 liter.
Cirkapris: 800 kronor


Braun MR300 Soup - Bästa budgetval
citruspress_bästa_budgetval

Braun MR 300

Plus: Braun har låg vikt och bra grepp. Foten har en bra form som är stänkskyddande. Modellen är effektiv i relation till motorstyrkan på 450 watt och prisvärd i mellanprissegmentet. Den klarar maskindisk. Arbetsljudet är lågt.

Minus: Mixerfoten i plast missfärgar lätt av till exempel morötter och kräver då extra rengöring. Kort sladd.

Höjd: 36 cm betyg
Vikt: 600 gram
Effekt: 450 watt
Sladdlängd: 123 cm
Hastighetslägen: 1 + turbo
Maskindisk: Ja
Tillbehör: Graderad bägare 0,6 liter.
Cirkapris: 400 kronor


Bosch MSM7400 - Lågt motorljud

Bosch MSM 7400

Plus: Högt kvalitetsintryck. Mixerfoten sitter stadigt i motordelen. Mycket bekvämt och stadigt utformat grepp där toppen har en diskret men tydlig hastighetsindikator. Det är en bra passform och enkel låsfunktion mellan stav och handenhet. Det finns en funktionell liten ögla för upphängning av maskin och sladd. Mycket lågt motorljud. Mixerfoten tål maskindisk.

Minus: Små hastighetsreglage. Har låg kåpa över knivarna och kommer inte ned ordentligt bland rotfrukter och frysta bär. Det tar tid och mycket handkraft för att få bra ett resultat. Modellen har högt pris i relation till medföljande tillbehör.

Höjd: 40 cmbetyg
Vikt: 790 gram
Sladdlängd: 138 cm
Effekt: 750 watt
Hastighetslägen: Steglöst plus turbo.
Maskindisk: Ja
Tillbehör: Graderad bägare med lock 0,7 liter.
Cirkapris: 750 kronor

Moulinex DD406G71 - Utbytbara knivblad

Moulinex-DD406G71

Plus: Moulinex är snabb och effektiv. Fästet mellan mixerfot och motordel är stadigt. Den är utrustad med snabbfäste för olika munstycken på mixerfoten och klarar maskindisk.

Minus: Det är svårt att få bra grepp och samtidigt sköta hastighetsreglagen. Produkten har en liten men intensiv och obehaglig vibration. Endast två hastigheter. Svår att rengöra kring hastighetsreglaget.

Höjd: 39 cm betyg
Vikt: 820 gram
Sladdlängd: 154 cm
Effekt: 700 watt
Hastighetslägen: 1 + turbo
Maskindisk: Ja
Tillbehör: 4 olika funktionsmunstycken inkl ishackare, isfilter, graderad bägare med hällpip och lock 0,8 liter.
Cirkapris: 800 kronor

C3 Mixit - Effektiv men obekväm

C3 Mixit

Plus: C3 är effektiv på turbohastighet. Mixerfoten sitter stadigt på motordelen. Det finns ögla för upphängning. Låsfunktionen på mixerfoten är lättskött.

Minus: Hastighetsreglagen är små och svårhanterliga. Det smala handtaget ger obekvämt grepp och det är obehagligt hög vibration i motordelen. Lågt kvalitetsintryck på motordelen och mixerfoten klarar ej maskindisk.

Höjd: 38 cmbetyg
Vikt: 680 gram
Sladdlängd: 134 cm
Effekt: 300 watt
Hastighetslägen: 1 + turbo
Maskindisk: Nej
Tillbehör: Inga tillbehör.
Cirkapris: 300 kronor


Krups GPA340 - Glappar i fästet

Krups GPA340

Plus: På toppen finns en display som visar inställd hastighet. Mixerfoten klarar maskindisk.

Minus: Mixerfoten glappar mycket mot motordelen. Detta påverkar att arbetsljudet att bli raspigt. Snygg design men ett lågt kvalitetsintryck vid användning. Inget bra utformat grepp. Saknar snabbknapp för turbofunktion.

Höjd: 41 cm betyg
Vikt: 830 gram
Sladdlängd: 146 cm
Effekt: 600 watt
Hastighetslägen: 6 hastigheter
Maskindisk: Ja
Tillbehör: Väggfäste, stor hackare, visp, graderad bägare med hällpip 0,8 liter.
Cirkapris: 800 kronor

Severin 3807 - Kniv och mixerskiva

Severin 3807

Plus: Lång räckvidd på sladden. Det medföljer en mixerskiva som tillbehör till mixerfoten. Finns även som alternativ utan tillbehör för 329 kronor.

Minus: Hastighetsreglaget är svårhanterligt. Mixerfoten klarar ej maskindisk. Kvalitetsintrycket på motordelen är låg. Det tar tid och handkraft för att få bra resultat. Endast två hastigheter.

Höjd: 42 cm betyg
Vikt: 680 gram
Sladdlängd: 175 cm
Effekt: 200 watt
Hastighetslägen: 1 + turbo
Maskindisk: Nej
Tillbehör: Väggkonsol, stor hackare, sil, bägare utan gradering 0,65 liter.
Cirkapris: 400 kronor