Sök
Test – 9 matberedare

Test – 9 matberedare

Hoppa över tråkigt hackande - Nu testar vi snabba matberedare

2009-10-05

En bra matberedare ska underlätta i köket genom att riva, hacka, skiva och blanda ingredienser. Smartson testar 9 modeller i prisklassen 400-4800 kronor där Cuisinart MP14NE är bäst i test.

Modell Betyg Pris Kommentar
Cuisinart MP14NE 20 4500 Bäst i test
Bosch MCM5530 19 1850 Många tillbehör
Philips HR7775 19 2600 Lättarbetad
Bosch MCM21B1 19 1000 Bästa budgetval
Dualit DFP1 vit 17 4700 Stark motor
KitchenAid 5KFPM770 17 4800 Gedigen
Electrolux AFP850 16 1300 Trögt vred
Kenwood FP910 15 2000 Sticker inte ut
Coline 34-7339 12 400 Ingen användarglädje

Sammanfattning

Matberedarens uppgift
Syftet med en matberedare är att förenkla matlagningen. Vi har därför tittat extra på användarvänlighet och format. Till flera modeller medföljer olika typer av tillbehör och extrafunktioner. Vilken maskin som passar bäst är en fråga om det egna behovet. Även priset kan vara en avgörande faktor då det skiljer flera tusenlappar mellan modellerna.

Snabbsummering - Cuisinart är bäst
Testvinnaren från Cuisinart är en användarvänlig matberedare med stilfull design som gärna kan stå framme. För dig som vill ha en prisvärd modell rekommenderas Bosch MCM21B. Är du ute efter många funktioner är Philips HR7775, Electrolux AFP850 och Bosch MCM5530 även bra alternativ.

Inledning

Så presterar maskinerna
Alla modeller i testet får godkänt men vissa sticker ut. Testvinnaren från Cuisinart är effektiv och tystgående och klarar alla testmoment på ett utmärkt sätt. Att riva ost ställer framför allt till med problem för KitchenAid och Coline. Högt pris innebär inte per automatik högre kapacitet, vilket den prisvärda Bosch MCM21B1 är ett bra exempel på. En källa till förvirring är tillverkarnas uppgifter om skålens verkliga volymkapacitet. Kontrollera att skålen uppfyller dina behov innan köp. Några modeller har till exempel begränsad kapacitet när det gäller vätska trots relativt stora skålar. Här gäller generellt att tillverkarna kan informera bättre, till exempel saknar både Cuisinart och Dualit måttangivelse på sina skålar.

Skötsel och skydd

Alla testade modeller är lätta att rengöra och de flesta lösa delar tål maskindisk. Säkerhetsfunktioner finns hos alla, vilket är bra och förhindrar olyckor. Ljudnivån varierar mellan modellerna men det som låter mest är när nötter hackas. Detta är bra att tänka på om det finns barn eller andra med känsliga öron i närheten. Alla skivar potatis utan problem men när vi river morötter lämnar vissa kvar morotsstumpar ovanpå skivbladet. Matberedarna blandar även degvätska på ett bra sätt men på Colines modell fick vi skrapa ner rester som fastnar på innerväggen. En viktig aspekt är hur enkelt det är att få skål och lock på plats. Båda Bosch-modellerna, Cuisinart och Philips får goda omdömen på denna punkt. Kenwood vill inte alltid starta trots att delarna känns rätt placerade medan Electrolux kräver hårda tag för att få delarna på plats.

Tips - Hitta bästa priset

Priserna i testet är rekommenderade cirkapriser angivna av tillverkarna. Priserna kan dock skilja sig åt beroende på återförsäljarens individuella prissättning. Ett tips är att använda prisjämförelsetjänster på nätet för att hitta ditt val till lägsta pris.

Så gjorde vi

Vi har bedömt design, kvalitet, kapacitet, funktioner samt värde för pengarna. Följande fem testmoment har genomförts: potatis har skivats, morötter strimlats, hushållsost rivits, nötter hackats och vetedeg blandats. Maxbetyg är 25 poäng.

Cuisinart MP14NE - Bäst i test

betygEffekt: 800 watt
Effektlägen: 1 samt puls- och degfunktion
Angiven maxvolym skål: 1, 5 liter (enligt manual)
Mått: 400x220x280 mm
Vikt: 8,5 kilo
Sladdlängd: 82 cm
Tillbehör: Fyra skärskivor, två ballongvispar och två knivblad.
Omdöme: Denna tunga matberedare står stadigt på fyra tjocka gummifötter. Minus för att svensk manual saknas. Det är enkelt att få skål, lock och andra delar på plats. Knapparna är lättmanövrerade och ljudnivån är behaglig. Stort matningsrör som ger plats för mycket råvaror. I påmataren sitter även ett mindre rör för exempelvis påfyllning av vätska. Säkerhetsspärr gör att maskinen inte startar om påmataren inte sitter korrekt. Långa grönsaker måste därför skäras i mindre bitar. Skivar, hackar, river och blandar galant men river inte ost helt optimalt. Har en funktion som gör att degen blandas och knådas på ett bra sätt. I det stora hela en maskin med hög användarvänlighet som gärna får stå framme på diskbänken och glänsa.
Cirkapris: 4500 kronor

Bosch MCM5530 - Många tillbehör

betygEffekt: 1100 watt
Effektlägen: 4 samt momentläge
Angiven maxvolym skål: 1 liter
Mått: 340x340x240 mm
Vikt: 3,6 kilo
Sladdlängd: 112 cm
Tillbehör: Förvaringsbox, mixer, multifunktionskniv, degkrok, visp, vändbar skärskiva, vändbar rivskiva, citruspress, råsaftscentrifug, passértillsats.
Omdöme: MCM5530 står stabilt tack vare gummifötter med sugproppar. Ytterhöljet håller hög kvalitet och skål och lock är lätta att få på plats. Dubbla matningsrör varav det mindre kan användas till påfyllning av vätska. Praktiska exempelbilder på maskinens framsida visar vilken hastighet som lämpar sig bäst för olika livsmedel. Annorlunda skärbladskonstruktion gör att det blir slabbigt när dessa plockas isär efter användning. Minus även för att delar i vit plast lätt missfärgas av morotssaften. Klarar alla testmoment galant men när vi river ost samlas bitar ovanpå skärbladet. En matberedare med stark motor och många tillbehör som passar den som vill ha en komplett köksmaskin.
Cirkapris: 1850 kronor

Philips HR7775 - Lättarbetad

Effekt: 1000 wattbetyg
Effektlägen: Steglös samt puls- och iskrossfunktion
Angiven maxvolym skål: 2 liter
Mått: 400x210x280 mm
Vikt: 3,8 kilo
Sladdlängd: 109 cm
Tillbehör: Knådredskap, hackkniv, två strimlarskivor, två skärskivor varav en justerbar, mixer, juicepress, citruspress, ballongvisp.
Omdöme: Philips HR7775 är en maskin med tre huvudfunktioner: matberedare, juicepress och mixer. Minus för otydlig manual. Trots detta är maskinen lätt att förstå sig på och delarna är lättplacerade. Ger bra resultat i testmomenten och påmataren trycks lätt ned med en hand. Tack vare stark motor uppnås goda resultat även på låga hastigheter. Plus för stor bunke med tydlig gradering. Utrustad med lätthanterat vridreglage med många hastigheter och iskrossfunktion. Stilfull med brett användningsområde.
Cirkapris: 2600 kronor

Bosch MCM21B1 - Bästa budgetval

betygEffekt: 450 watt
Effektlägen: 2 samt momentläge
Angiven maxvolym skål: 1 liter
Mått: 310x270x180 mm
Vikt: 2,3 kilo
Sladdlängd: 122 cm
Tillbehör: Multifunktionsknivblad, vändbar skär- och rivskiva, vispskiva, mixerkanna och citruspress.
Omdöme: MCM21B är smidig att använda och har ett litet praktiskt format. Fyra gummifötter håller maskinen på plats under användning och det sitter en praktisk sladdvinda baktill. Genomtänkt konstruktion gör det enkelt att sätta fast både skål och lock. Modellen hanterar testmomenten utmärkt. När vi river morötter behövs dock två händer för att pressa ner påmataren och stumpar fastnar kvar ovanpå skivbladet. Ljudnivån kunde vara lägre och när vi hackar nötter låter den riktigt högt. Två effektlägen som gott och väl räcker till men pulsfunktion saknas. Mycket prisvärd.
Cirkapris: 1000 kronor

Dualit DFP1 vit - Stark motor
betyg
Effekt: 1350 watt
Effektlägen: 1 samt pulsfunktion
Angiven maxvolym skål: Ingen angivelse
Mått: 420x210x260 mm
Vikt: 7 kilo
Sladdlängd: 128 cm
Tillbehör: Förvaringsbox, tre skålar, fyra skärskivor, tre knivblad, degblad, emulgeringsskiva.
Omdöme: Denna matberedare väger förvisso mycket men står stabilt. Har testets starkaste motor och stor skål som dock saknar gradering. Stickkontakten går att koppla loss och det är lätt att få delarna på plats. Får klart godkänd i alla testmoment förutom när ost rivs då det fastnar stora bitar ovanpå skärbladet. Det blir bra resultat när vi hackar nötter men ljudnivån är hög. Påmataren trycks smidigt ned under användningen men kräver tvåhandsgrepp för att riva morötter. Bra prestanda och hög kvalitet.
Cirkapris: 4700 kronor

KitchenAid 5KFPM770 - Gedigen
betyg
Effekt: 650 watt
Effektlägen: 1 samt pulsfunktion
Angiven maxvolym skål: 1,1 liter (uppmätt)
Mått: 410x210x280 mm
Vikt: 9 kilo
Sladdlängd: 111 cm
Tillbehör: Förvaringsbox, tre plastskålar, citruspress, visppaddel, degkniv, universal skärkniv, två skärskivor samt en rivskiva.
Omdöme: KitchenAids modell är testets tyngsta matberedare och har ett ytterhölje i slagtåligt metall. Det tar några försök innan vi får alla delar på plats men tydlig manual underlättar. Maskinen ger goda resultat men river inte ost helt optimalt då det klumpar sig och axeln slutar rotera. Den i övrigt tystgående maskinen låter högt när vi hackar nötter. Dubbla matningsrör varav ett mindre i påmataren. Det stora matningsröret har en säkerhetsspärr som gör att påmataren måste tryckas ned en bit för att maskinen ska starta. Detta gör att långa grönsaker måste skäras i mindre bitar. Två händer krävs för att pressa ned påmataren när morötter strimlas. Skärskivorna har en tendens att fastna i skivskaftet och måste dras loss. Rejäl matberedare.
Cirkapris: 4800 kronor

Electrolux AFP850 - Trögt vred

Effekt: 800 wattbetyg
Effektlägen: Steglös samt pulsfunktion
Angiven maxvolym skål: 1,75 liter
Mått: 330x340x280 mm
Vikt: 4 kilo
Sladdlängd: 116 cm
Tillbehör: Sex stycken skärinsatser, degkniv, citruspress, mixer, visptillbehör.
Omdöme: Electrolux AFP850 har extrafunktioner som citruspress och mixer. Skärinsatserna ger många möjligheter. Dessa bevaras i ett praktiskt inbyggt förvaringsfack med tydliga markeringar var delarna ska placeras. Det krävs hårda tag för att få skål samt lock på plats. Även vridreglaget är trögt att vrida från och till noll-läget. Matberedaren får godkänt på samtliga testmoment men potatisskivorna blev tunna och ojämna. En del bitar klumpar även ihop sig ovanpå skivbladet när vi river ost. Står stadig på fyra rejäla gummifötter och har praktisk sladdvinda baktill. Minus för att plastmaterialet lätt missfärgas av morotssaft. Att blanda deg går utmärkt men ljudnivån är hög när vi hackar nötter. Många bra tillbehör och trevlig förvaringskonstruktion.
Cirkapris: 1300 kronor

Kenwood FP910 - Sticker inte ut

betygEffekt: 900 watt
Effektlägen: Steglös samt pulsfunktion
Angiven maxvolym skål: 1,5 liter
Mått: 390x270x24 mm
Vikt: 3,4 kilo
Sladdlängd: 114 cm
Tillbehör: Två vändbara skivblad, mixer, citruspress, degkrok, visp.
Omdöme: Hårda tag krävs för att få Kenwoods skål på plats vilket medför att maskinen glider iväg trots fyra gummifötter med sugeffekt. Även locket är trögt att haka fast. Dubbla matningsrör känns onödigt då skillnaden inte är så stor mellan rören. Säkerhetsspärren aktiveras ofta under testet vilket givetvis är bra, men frustrerande när det inte går att urskilja vilka delar som inte sitter rätt. Maskinen är utrustad med en stark motor och den uppvisar goda resultat i alla moment förutom när vi river ost. Sticker inte ut och det finns likvärdiga alternativ med lägre pris.
Cirkapris: 2000 kronor

Coline 34-7339 - Ingen användarglädje
betyg
Effekt: 450 watt
Effektlägen: 2 samt pulsfunktion
Angiven maxvolym skål: 0,5 liter (vätska)
Mått: 300x360x190 mm
Vikt: 3 kilo
Sladdlängd: 98 cm
Tillbehör: Vändbar skär- och rivskiva, degblandare, knivblad.
Omdöme: Coline är en liten modell med standardfunktioner. Det är den enda matberedaren i testet som har knappsatsen på vänstersida vilket gör att den bättre lämpar sig för vänsterhänta. Konstruktionen är inte helt optimal då skålen är mycket trög att få på plats. Försöken gör att maskinen far i väg trots gummifötter med sugproppar. Även knappsatsen är ranglig och ljudnivån hög. Får godkänt i alla testmoment förutom när vi river ost då en stor bit fastnar i locket som nästan gör att motorn stannar. När vi blandar deg måste rester skrapas ner från kanterna och i nötmomentet kommer partiklar ut via springan som bildas mellan bunke och lock. Litet matningsrör gör att stora potatisar inte får plats. Ett okej alternativ i den lägre prisklassen, men inget för dig som mixar ofta.
Cirkapris: 400 kronor