Sök
Test - 9 köksknivar

Test - 9 köksknivar

Kockens vassaste vän

2010-10-25

En bra kockkniv i köket är oslagbart. Men hur mycket pengar ska man lägga på en bra kniv? Och hur tar man hand om sina knivar för att behålla en god skärpa och lång livslängd?

Modell Betyg Pris Kommentar
Wüsthof Gourmet 22 600 Bäst i test
Victorinox 34-5346 19 450 Fast grepp
Mora of Sweden 18 290 Bästa budgetval
Kai Wasabi black 18 700 Mångsidig
Sagaform Edge 16 400 Lyxig känsla
Ikea Slitbar 15 600 Maskulin och tung
Hackman Gourmet 15 300 Hal design
Kai Pure komachi 12 635 Liten och nätt
Obh Nordica Oden 12 500 Knepig ergonomi

Inledning

Det är inte alltid så att dyrast är det bästa och enda valet. Du kan lugnt välja en billigare kniv och klara dig alldeles utmärkt i köket. Ett tips är att titta på är vilket grepp kniven har, om den är smidig att hantera samt att den är mångsidig. Glöm inte bort att vårda din kniv så har du en trotjänare i köket resten av livet.

Urvalet är baserat på knivar i mellanprisklassen 300 till 700 kronor i syfte att utse bästa kniven i vardagen. Bäst i test är Wüsthof Gourmet tack vare stor precision och mångsidighet. Bästa budgetval är Mora of Sweden för genomtänkt design till ett bra pris.

Slipa eggen

Vi har träffat Johnny Hellergård som driver Slipkliniken i Stockholm. Genom sitt yrke hanterar han de flesta knivar som finns på marknaden. Han menar att nästen alla knivar som säljs idag har en tillräckligt god stålkvalitet för vara slipbara och ha en lång livslängd oavsett vilket pris de har. Endast ett fåtal riktigt billiga kopior är så dåliga att det inte går att slipa eggen. Det är dock mycket viktigt att ta hand om sin kniv för att den ska behålla en god skärpa.

Ett tips från Johnny för att underhålla knivens egg är att använda en skärpstav eller skärpstål och att man någon gång per år låter slipa eggen riktigt vass hos en professionell slipare. Det som egentligen händer när man använder kniven är att eggen viker sig och det är lätt avhjälpt med några drag på skärpstålet. De flesta hemmakockar klarar sig förmodligen alldeles utmärkt med det och din kniv håller en livstid. En normal kockkniv kostar omkring 30 kronor att slipa.

Skötselråd
Det är viktigt att vårda och ta hand om sin kniv om den ska vara effektiv och hålla länge. Några saker att tänka på är att helst undvika att diska kniven i maskin. Detta är för att maskindiskmedel har en slipande effekt. Har kniven dessutom trähandtag riskerar det att förstöras i värmen. Att förvara kniven på ett bra sätt är också viktigt. Bra förvaring kan vara ett knivblock eller en magnetlist. Tänk på att enskild förvaring är bäst för om man förvarar knivar tillsammans med annat stål kan till exempel rost smitta och skärbladet börja rosta.

Så gjorde vi

Smartson har testat knivarna i hemmamiljö under fyra månader. Testet är utfört av Elisabet Rosén och Susan Bogyo. Det har skivats grönsaker, skurits kött och kyckling, tärnats frukt och hackats nötter. Därefter bedömdes och betygsattes knivarna utifrån ergonomi, skäregenskaper, kvalitet, resultat & precision samt värde för pengarna. Maxbetyget är 25 poäng.

 Wüsthof Gourmet - Bäst i testbetyg
knivar_bäst_i_test
Wüsthof_Gourmet
Omdöme: Wüsthof är en väl tilltagen kniv som skär och hackar råvaror med stor precision. Handtagets konstruktion ger ett stadigt grepp men är lite stumt och platt. Skäregenskaperna är ytterst goda för testets alla råvaror och ergonomin är väl genomtänkt. Mycket smidig och mångsidig kniv.

Specifikation:
Vikt: 191 gram
Längd: 34 cm
Bladets längd: 20 cm
Cirkapris: 600 kronor

 Victorinox 34-5346 - Fast greppbetyg
Victorinox_34_5346
Omdöme: Rejäl och gedigen kniv utan att direkt vara tung. Designen känns genomtänkt men med ett handtag som för brett och platt för att vara riktigt bekvämt. Gummeringen ger ett stadigt grepp. Skäregenskaperna är bra med mångsidighet och god precision. Bra prisvärde.

Specifikation:
Vikt: 181 gram
Längd: 34 cm
Bladets längd: 21 cm
Cirkapris: 450 kronor

 Mora of Sweden - Bästa budgetval
betygknivar_bästa_budgetval
Mora-of-Sweden
Omdöme: Med läckert grönt handtag lyser denna kniv upp knivstället. Handtaget ger ett stadigt grepp och det finns ingen risk att slinta. Det limegröna handtaget riskerar att bli missfärgat med tiden. Modellen vinner på sin design och konstruktion än på skäregenskaper, även om dessa är fullt godkända.

Specifikation:
Vikt: 166 gram
Längd: 36 cm
Bladets längd: 21 cm
Cirkapris: 290 kronor

 Kai Wasabi black - Mångsidigbetyg
Kai-Wasabi-black
Omdöme: Med japansk design känns kniven väldigt österländsk. Greppet är behagligt men halt. Kniven som helhet är smidig att hantera och skäregenskaperna är goda. Hög precision och mångsidighet uppskattas. Kvalitetsintrycket är bra men vi tycker inte kniven riktigt lever upp till sitt pris.

Specifikation:
Vikt: 157 gram
Längd: 34 cm
Bladets längd: 21 cm
Cirkapris: 700 kronor

 Sagaform Edge- Lyxig känslabetyg
Sagaform-Edge
Omdöme: Kniven med ett fräckt utseende som leveras i ett lyxigt etui. Handtaget känns stumt och halt. Kniven ger inte ett intryck av högre kvalitet och bladet är snett på testexemplaret. Det har lagts mer energi på utseende än ergonomi. Trots detta är skäregenskaperna helt okej.

Specifikation:
Vikt: 232 gram
Längd: 33,5 cm
Bladets längd: 21 cm
Cirkapris: 400 kronor

 Ikea Slitbar - Maskulin och tungbetyg
Ikea-Slitbar
Omdöme: Gedigen kniv i Damaskusstål. Utseendet upplevs maskulint och den tunga kniven är anpassad till starka händer. Kniven är baktung och skärbladet är både långt och brett. Kniven är relativt smidig och precision och skäregenskaper är godkända. Det finns dock bättre alternativ i prisklassen.

Specifikation:
Vikt: 270 gram
Längd: 35 cm
Bladets längd: 22 cm
Cirkapris: 600 kronor

Hackman Gourmet - Hal designbetyg
Hackman_Gourmet
Omdöme: Elegant kniv med formgjutet handtag. Greppet är skönt men halt och det finns risk för att slinta. Eggen är vågig på testexemplaret och detta måste åtgärdas innan god precision och mångsidighet kan uppnås. Överlag en kniv med smidigt format som med lite justeringar kan bli ett prisvärt alternativ.

Specifikation:
Vikt: 172 cm
Längd: 33 cm
Bladets längd: 20 cm
Cirkapris: 300 kronor

Kai Pure komachi - Liten och nättbetyg
Kai_Pure_komachi
Omdöme: Liten och nätt i rosa dräkt. Handtaget är halt och i kortaste laget. Greppet blir inte stadigt. Det är också risk att skärbladets rosa beläggning lossar med tiden. Kvalitetsintrycket är godkänt men den känns lite dyr i förhållande till vad man får. Passar bäst till små händer.

Specifikation:
Vikt: 100 gram
Längd: 29 cm
Bladets längd: 17 cm
Cirkapris: 635 kronor

 Obh Nordica Oden - Knepig ergonomi betyg
OBH_Nordica_Oden
Omdöme:
Rejäl men klumpig kniv. Bladet är brett och kniven är lite väl framtung för riktigt bra precision. Hanterbarheten känns inte optimal men skäregenskaperna är godkända. Bolstret vid bladets bakkant är problematiskt vid slipning. Känns som en budgetkniv till ett väl högt satt pris.

Specifikation:
Vikt: 242 gram
Längd: 33 cm
Bladets längd: 21 cm
Cirkapris: 500 kronor