Sök
Test – 9 knivslipar

Test – 9 knivslipar

Skärpning i köket

2009-09-24

En bra slip håller kökskniven i trim och ser till att skärresultatet blir optimalt. Men köp inte en dyrare modell än du behöver. I testet får Minosharp 550 bäst betyg medan Gerber Pocket utses till bästa budgetköp.

Modell Betyg Pris Kommentar
Minosharp Plus 3 23/25 600 Bäst i test
Gerber Pocket 20/25 50 Bästa budgetval
Minosharp Whetstone 20/25 950 För tunga uppdrag
IKEA Aspekt 19/25 60 Bra köp
Fiskars Roll sharp 18/25 100 Stark klassiker
Gerber DF8 17/25 550 8 brynen i 1
OBH Nordica SharpX 15/25 800 Bekväm eldrift
Biltema 85-044 16/25 30 Superbillig
Chef’s Choice 11/25 370 Svårhanterlig

Sammanfattning

Ett hantverk 
Att slipa kniven rätt är ett genuint hantverk som ska överlåtas åt proffs. Men det finns genvägar i köket. Här testar vi nio knivslipar för hemmabruk i olika utföranden. De flesta har någon form av keramiska hjul där knivbladet dras igenom. En modell är elektrisk och en är i fickformat. Dessutom finns en hederlig brynsten med som alternativ för riktigt seriösa slipare. Av de modeller vi testat får Minosharp 550 bäst betyg tack vare enkel hantering, hög kvalitet och klanderfritt resultat. Men det finns flera bra köp för betydligt mindre pengar.

Inledning

Raka egg i testet
Tänk på att japanska knivar har normalt en brantare slipvinkel än europeiska knivar. Vissa knivtillverkare är noga med vilken slip man använder och det kan löna sig att ta reda på vilka rekommendationer som finns ifall du har knivar som du är rädd om. Testet fokuserar på knivar med rak egg, vågtandade ”brödknivar” behöver inte skärpas lika ofta och ska helst lämnas bort på slipning när det är så dags.

Så gjorde vi

I testet har vi använt rostfria köksknivar från Ikea, Obh Nordica, Zwilling och Global av större modell. Knivarna har gjorts oskarpa med papper mellan slipningarna samt provats på olika livsmedel som kött, tomater, aubergine. Betygskriterierna är design, kapacitet, kvalitet, funktioner samt prisvärde. Maxbetyg 25 poäng.

Minosharp Plus 3 - Bäst i testbetyg
Utförande: Tre keramiska sliphjul
Omdöme: Mångsidig och patenterad modell för våtslipning med utbytbara sliphjul för grov, medelgrov och fin skärpning. Den slipar klart bäst av de testade modellerna, även om det grövsta hjulet bara behöver användas i undantagsfall. Plasthöljet till sliphjulen är något svåröppnat, men handtaget ger bra grepp. Gedigen kvalitet och funktionalitet. En värdig testvinnare som fungerar till alla knivar med rak egg.
Cirkapris: 600 kronor

Gerber Pocket - Bästa budgetvalbetyg
Utförande: Miniverktyg med diamantbryne betyg
Omdöme: Knivslip i fickformat där kniven förs fram och tillbaka ett antal gånger tills önskad skärpa uppnås. Greppytan är god, men produkten ger ändå lite leksakskänsla. Det gäller inte resultatet, som är i paritet med dyrare modeller. Minislipen från Gerber kan ersätta en större modell i köket och är samtidigt liten nog att följa med ut på fjällturen. En tydligare märkning av brynets två sidor vore dock önskvärd.
Cirkapris: 50 kronor

Minosharp Whetstone - För tunga uppdragbetyg
Utförande: Dubbelsidig slipsten
Omdöme: Med en brynsten minimeras behovet att slipa om kniven med jämna mellanrum. Med rätt teknik blir kniven vassare än från fabriken, gör man fel blir resultatet därefter. En brynsten är enda alternativet om kniven är riktigt sliten och resultatet är bra, även om det tar en stund att få kniven i god kondition. Den som vill ha en riktigt vass egg behöver även komplettera med en finare sten. Priset är i överkant, men kapaciteten kan vi inte klaga på.
Cirkapris: 950 kronor

IKEA Aspekt - Bra köpbetyg
Utförande: Keramiska sliphjul
betygOmdöme: Aspekt är en billigare variant på Fiskars Roll sharp, med exakt samma utseende och funktion. Samma hölje och samma utbytbara sliphjul. Det är bara priset och köpstället som skiljer märkena åt och resultatet är precis lika bra, även om produkten som helhet är plastig och känns ganska billig. En ännu mer prisvärd variant av Roll sharp som dock inte rekommenderas till vågtandade blad.
Cirkapris: 60 kronor

Fiskars Roll sharp - Stark klassiker
betygUtförande:
Keramiska sliphjulbetyg
Omdöme: Fiskars patenterade knivslip i stilbildande format tar liten plats och är lätt att använda. Kniven dras fram och tillbaka med ett lätt tryck och uppnår snabbt bra skärpa. Modellen fungerar även till vågtandade blad. Slipen tål maskindisk och plasthöljet kan lyftas av för rengöring. Det plastiga utförandet vägs upp av den enkla hanteringen. Plus för möjligheten att byta ut sliphjulet.
Cirkapris: 100 kronor

Gerber DF8 - 8 brynen i 1betyg
Utförande: Hopfällbar flexibel diamantslip
Omdöme: DF8 är en stadig knivslip som tar liten plats och är enkel att använda, efter att man kommit på hur den fälls ut. Ett drag genom slipfingrarna ska motsvara åtta drag i en vanlig slip. I själva verket är skillnaden på antal drag inte så stor men resultatet är bra. Undersidan står stadigt mot underlaget men slipljudet är inte angenämt. Smart och dyr konstruktion för knivar med slipvinkel på 30 grader, klarar även att slipa yxhuvuden.
Cirkapris: 550 kronor

OBH Nordica SharpX - Bekväm eldriftbetyg
Utförande: Elektrisk, keramiskt sliphjulbetyg
Omdöme: Med denna slip ska 5 sekunder räcka, men det krävs i praktiken lite mer tid för att uppnå god skärpa. Det rödlackade höljet ger ett lyxigt intryck men så är också priset högt. Man får applicera ett visst tryck för att sliphjulen ska komma åt eggen. Skärpan blir bra men inte lika hållbar som med de bästa sliparna. Vi hade väntat oss snabbare och bättre resultat. Att det krävs elanslutning minskar flexibiliteten och höjer elförbrukningen.
Cirkapris: 800 kronor

Biltema 85-044 - Superbillig
betygUtförande: Tvärställda slipstenarbetyg
Omdöme: Enkel men funktionell knivslip där kniven dras genom spåret åt ena hållet och slipas mot stenarna. Handtaget är något litet för att ge bra grepp, men funktionaliteten är godkänd. En liten finess är upphängningshålet för förvaring. Kapaciteten duger bra till lättare slipjobb, även om den inte är i nivå med modellerna från Fiskars och Ikea. För detta pris kan man kanske inte begära så mycket mer.
Cirkapris: 30 kronor

betygChef’s Choice - Svårhanterligbetyg
Utförande: Diamantbryne med slipspår
Omdöme: I denna produkt har man tagit vad som enligt tillverkaren är ”världens bästa diamantverktyg” och satt det i ett pråligt och kromat plasthölje. Brynet består av diamantkristaller ingjutna i stål där två koniska plasthjul ser till att kniven hålls rak. Resultatet är sämre än förväntat och produkten ger ett billigt intryck, trots högt pris. Att få kniven vass är svårt då brynet är alltför grovt. Plus för att den även slipar vågtandade knivar.
Cirkapris: 370 kronor