Sök
Test - 9 kastruller

Test - 9 kastruller

Koka kitteln full

2010-06-21

Bra kvalitet på utrustningen är en förutsättning för att lyckas i köket. Vi testar åtta kastruller där Oden Steel från OBH Nordica är bäst i test tack vare genomtänkta detaljer. Samtliga modeller rymmer två liter.

Modell Betyg Pris Kommentar
OBH Nordica Oden Steel 23/25 550 Bäst i test
Tefal Classica 22/25 450 Hög kvalitet
Ikea Favorit 19/25 250 Bästa budgetköp
Hackman Hard face 19/25 470 Perfekt att koka mjölk i
Green Pan Vienna 17/25 950 Gummerade handtag
Skeppshult 6020 18/25 600 Varmt lock
Hackman Intro 17/25 180 Står sig i konkurrensen
Duka Steely 15/25 380 Svajigt lock
Jamie Oliver Stainless Steel 15/25 1000 Dyrt kändisnamn

Sammanfattning

Det finns mycket att tänka på när det är dags att köpa ny kastrull. Att botten ska vara tjock är en självklarhet eftersom värmefördelningen blir bättre. Men ju tjockare botten desto längre tid tar det att koka upp vatten. Kastruller i rostfritt stål är slitstarka men kan snabbt bli fula vilket visade sig i vårt test. Redan efter en uppkokning av ris hade alla rostfria kastruller fläckar i botten. Att koka upp vatten innan salt tillsätts kan vara ett sätt att undvika fläckar. Lock i rostfritt stål gör att det blir svårare att se när vätska kokar i jämförelse med ett lock i glas. Många lock är försedda med ånghål som ska göra att det inte kokar över lika lätt. Det är inte alltid det fungerar och det är dessutom lätt att bränna sig på ångan som kommer ut via hålet om man inte är tillräckligt vaksam.

Inledning

Rostfritt stål eller aluminium?
Kastruller tillverkas oftast av rostfritt stål eller aluminium, ibland i kombination. För att få god värmeledningsförmåga kan vissa kastruller ha koppar i botten och vara anodiserade vilket innebär att de har en ytbehandling av aluminium. För att främja värmeledningsförmågan bör en kastrull alltid vara ren på undersidan. Aluminiumkastrullen tenderar att snabbare bli varm jämfört med den rostfria, men den sistnämnda är enklare att hålla ren. Rostfria kastruller kan diskas i maskin medan de i aluminium bör handdiskas för att inte missfärgas. Rostfritt stål kan dessutom vara tungt vilket Ikeas kärl visar exempel på. De är även svårare att använda till mjölkprodukter som lättare bränner fast. Green Pan Vienna och Hackman Hard face är belagda och kokar med fördel upp mjölk.

Utformning

Hantaget på kastrullen bör vara bra konstruerat så att det känns bekvämt i handen och monteringen ska vara rejäl. Alla kastruller förutom Skeppshult och Hackman Intro har handtag som är fastnitade medan dessa två är punktsvetsade. Endast OBH Nordicas och Gren Pan är försedda med gummerade handtag vilket gör användandet lättare. Tefal Classicas handtag är dock bra utformat och leder inte värme. Ska kastrullen användas i ugn är det viktigt att undersöka hur värmetåligt materialet är. Rost fritt stål klarar generellt av att användas i ugn men många tillverkare anger maxtemperatur. OBH Nordicas kastrull rekommenderas inte användning i ugn medan Green Pan tål up till 270 grader. Många kastruller är utformade med hällkant eller hällpip vilket förenklar avhällning av vatten. Bara Green Pan och Ikea saknar något av dessa. Ett bra lock ska hålla värmen kvar inne i kastrullen och helst vara greppvänligt under tillagning. I stort sett får alla lock i rostfritt stål underkänt då de blir alldeles för varma att greppa. Dukas lock blir även svajigt på grund av ångan som bildas på undersidan.

Olika kastruller till olika spisar

Det är viktigt att botten inte är för tunn vilket kan leda till att kastrullen blir sned och att maten lättare bränns vid. En kastrullbotten ska vara plan, tjock och stå stadigt på spisen. Bottnar som är platta och som är lika stora som spisplattan tar upp värme bättre från spisen. Det är bara induktionshällar som kräver speciella kärl och kärlets botten måste vara magnetisk för att en induktion ska uppstå. De kastruller som fungerar är ofta märkta i botten.

Så gjorde vi

Kastrullerna har testats på en glaskeramikhäll genom tre testmoment: koka 1,5 liter vatten, 4 portioner ris samt 0,5 liter béchamelsås. Vi har även testat användarvänlighet, hur varma de olika delarna blir samt hur lätta kärlen är att rengöra. Därefter har vi bedömt design, kvalitet, funktioner, kapacitet och prisvärde. Maxbetyg är 25 poäng.

OBH Nordica Oden Steel - Bäst i testbetyg

Typ: Passar alla spisar
Material: Rostfritt stål och glaslock
Botten: Ø 145 mm
Längd på handtag: 180 mm
Total vikt: 1270 gram (kastrull:852 gr)

Omdöme:
Kastrullen är försedd med mycket bra hällpipar både på höger och vänster sida. Tillsammans med praktiska silhål i locket förenklas avhällning av vatten. Hällpipars konstruktion gör dock att det sipprar ut en del ånga i öppningarna då locket inte helt sluter tätt. Det är enkelt att läsa av den invändiga graderingen vilket förenklar uppmätningen av vätska. Plus för de värmeisolerande handtagen på både lock och kastrull som gör att kastrullen går att hantera på ett bra sätt när den är varm. Stålet omkring gummeringen blir dock riktigt varmt så det gäller att vara försiktigt ändå. Kärlet bör inte användas i ugn enligt tillverkaren. Konstruktionen är stabil med rejäla nitar och en praktisk ögla för upphängning. Botten är jämn och tjock och hela kastrullen ger ett högt kvalitetsintryck. Vid tillagning av béchamelsås var det nödvändigt att vispa rätt mycket så att mjölken inte skulle fastna i botten men tack vare att kanterna är rundade var det inga problem. Det går bra att diska kastrullen i maskin. Oden steel vinner tack vare att den har genomgående praktiska detaljer som gör att den är en fröjd att ha i köket. Även priset är bra.
Cirkapris: 550 kronor

Tefal Classica - Hög kvalitetbetyg

Typ: Passar alla spisar
Material: Rostfritt stål och glaslock
Botten: Ø 150 mm
Längd på handtag: 180 mm
Total vikt: 1130 gram (kastrull:670 gr)

Omdöme:
Det stadigt fastnitade handtaget i rostfritt stål är en aning krökt och gör det greppvänligt. Det är även utformat på så vis att det inte leder värme under användning och kastrullen kan hanteras även när den är varm. Praktisk upphängningsögla. Tack vare fin och tjock botten som är rund på insidan går det enkelt att vispa runt. Glaslocket med ånghål gör att det inte kokar över lika lätt. Det bildas dock mycket ånga i locket vid uppkokning vilket gör att vattendroppar rinner av varje gång lockets lyfts av. Locket ger även ifrån sig ett knäppande ljud när det är varmt. Plus för invändig gradering som tydligt visar de olika nivåerna. Kastrullen har låg vikt vilket gör att den är smidig att hantera även när den har fyllts upp med vätska. Handtaget på locket i rostfritt stål blir ganska varmt att ta i efter uppkokning och det är på gränsen att en grytlapp behövs. Kastrullen ger ett högt kvalitetsintryck och är en favorit i testet.
Cirkapris: 450 kronor

Ikea Favorit - Bästa budgetköpbetyg

Typ: Passar alla spisar
Material: Rostfritt stål med mellanskikt av aluminium
Botten: 170 mm
Längd på handtag: 200 mm
Total vikt: 1275 gram (kastrull: 1070 gr)

Omdöme:
Även om kastrullen bärs utan lock är den tung. Favorit har den tyngsta kastrullvikten i testet. Handtaget ät platt och inte helt bekvämt att hantera vilket än mer viktigt när kärlet är tungt. Fastmonteringen är dock god med två nitar. Upphängningsöglan är lagom stor och fungerar utmärkt. Tjock och jämn botten som är lite bredare i omkrets än de övriga kärlen vilket gör att det går relativt snabbt att koka upp vätska. Vid kokning måste handtaget på locket greppas med en grytlapp då det blir brännhett. En del ånga sipprar ut via lockets kanter trots de fyra ånghålen och det samlas en del vatten på lockets insida. Handtaget på kastrullen däremot hålls ljumt och greppbart. Den graderade insidan är tydlig och gör det mycket enkelt att mäta vätskenivån. Kastrullen saknar utvikt kant vilket gör att det är svårt att hälla och det blir en del dräll. Kärlet kan användas i ugn och går att diska i maskin. Ikeas kastrull är prisvärd jämfört med andra dyrare modeller som har liknande bristande egenskaper.
Cirkapris: 250 kronor

Hackman Hard face - Perfekt att koka mjölk ibetyg

Typ: Passar alla spisar
Material: Aluminium med non-stick beläggning
Botten: Ø 150 mm
Längd på handtag: 195 mm
Total vikt: 1290 gram (kastrull: 900 gr)

Omdöme:
Konstruktionen på locket skiljer sig en del från de övriga modellerna. Glaslocket är försett med en greppvänlig knopp i plast som sitter fastskruvat. Konstruktionen kan med tiden göra att skruven lossar och handtaget blir lössittande. Handtaget på locket blir aldrig varmt under tillredning vilket gör att kastrullen är väldigt lätthanterlig. Det är inte bara genom ånghålet som det strilar ut ånga vid uppkokning av vatten. Locket håller inte helt tätt och ångan tar sig även ut via lockets kanter, men när temperaturen sjunker något så minskar även ångflödet. Handtaget på kastrullen är långt och greppvänligt men tjockt och gör att upphängningsöglan inte går att hänga på en krok. Det sitter fastmonterat med tre mindre nitar som känns stabila och det blir inte varmt under matlagning. Minus för att det inte finns någon invändig gradering som underlättar användandet. Endast redskap i plast och trä rekommenderas. Kärlet kan användas i ugn men tål enligt angivning endast 150 grader. Att koka mjölk i denna kastrull går utmärk tack vare beläggningen men jämfört med kärlen i rostfritt krävdes lite högre temperatur för att få vätskan att puttra. Fördelen med kastrullen är att den inte bränner vid särskilt lätt.
Cirkapris: 470 kronor

Green Pan Vienna - Gummerade handtagbetyg

Typ: Passar alla spisar
Material: Aluminium med keramisk beläggning
Botten: 160 mm
Längd på handtag: 180 mm
Total vikt: 1075 gram (kastrull: 830 gr)

Omdöme:
Detta aluminium kärl har en keramisk beläggning som tål upp till 450 grader enligt tillverkaren. Handtaget är bra konstruerat med praktiska detaljer i silikon som gör att det är lätt att greppa även när kastrullen är varm. Silikonet är angivet att tåla upp till 270 grader vilket gör att det går att använda kastrullen i ugn. Även handtaget på locket har genomtänkta detaljer och gör att det kan greppas under användning. Men det är lätt att komma åt de varma delar som inte är gummerade. Tjock och rejäl botten som gör att kärlet står stabilt. Den keramiska beläggningen gör att kastrullen passar bra för uppkokning av mjölkprodukter då det inte fastnar något i botten. När vattenmängden på 1,5 liter började koka så kokade det över. Detta göra att det är bra att ha lite koll på kastrullen när större mängd vätska ska kokas. Kokningen övergick dock till normal så fort temperaturen sjönk. Ångan som bildas gör att locket rör på sig en hel del då den vill ut via kanterna. Modellen är bland de dyraste i testet men tack vare användarvänliga delar och en kvalitet som borgar för lång hållbarhet så blir omdömet högt. Kastrullen är även delvis tillverkad av återvunnet material.
Cirkapris: 950 kronor

Skeppshult 6020 - Varmt lockbetyg

Typ: Passar alla spisar
Material: Rostfritt stål
Botten: Ø 165 mm
Längd på handtag: 185 mm
Total vikt: 1150 gram (kastrull: 830 gr)

Omdöme:
Det fastsvetsade och rundade handtaget är bekvämt att greppa och upphängningsöglan är bra konstruerad. Handtaget på locket är stort och hela handen kommer in ordentligt. Tyvärr blir det alldeles för varmt under tillagning och därför måste en grytlapp användas när locket ska lyftas av. Botten som är tjock och jämn är en av de bredare i testet och står stadigt på plattan. Locket håller tätt men temperaturen måste snabbt sänkas för att det inte ska koka över eller ånga ska strila ut via kanterna. När ångan pressas ut blir den nedre delen av handtaget varmt men det går bra att greppa långt upp. Så fort temperaturen sänks och vattnet kokar normalt så avtar ånga att pressas ut och handtaget blir svalare. Klarar maskindisk utan problem. Kastrullen har utvikt kant som gör det enkelt att hälla och den invändiga graderingen underlättar påfyllning av vätska. Bra vid uppkokning av mjölk och den rundande insidan är bra när det ska röras om. Kastrullen håller genomgående hög kvalitet men saknar genomtänkta detaljer som gör användandet enklare.
Cirkapris: 600 kronor

Hackman Intro - Står sig i konkurrensenbetyg

Typ: Passar alla spisar
Material: Rostfritt stål
Botten: Ø 150 mm
Längd på handtag: 160 mm
Total vikt: 880 gram (kastrull: 691 gr)

Omdöme:
Handtag vars konstruktion gör det enkelt att placera kastrullen på en krok. Det är dock inte särskilt greppvänligt men monteringen är stabil och känns rejäl. Vikten är låg vilket även gör att kastrullen blir lätthanterlig när den fylls med vätska. Tyvärr saknas invändig gradering vilket gör att det är svårt att veta hur mycket som hällts upp. Vid uppkokning måste locket lyftas bort med hjälp av en grytlapp då handtaget blir väldigt varmt. Även kastrullhandtaget blir varmt längst in men går att greppa längre ut. Bra med hällkant som gör det enkelt att hälla vätska utan dräll. När mjölken till béchamelsåsen kokades var det nödvändigt att vispa mycket för att mjölken inte skulle fastna i botten. Ånghålen gör sitt jobb riktigt bra och minimerar risken att det kokar över men locket är inte helt tätt utan släpper också ut en del ånga. Det samlas mycket vatten i locket vilket gör att det droppar när det lyfts bort. Hackman Intro ger mycket kastrull för pengarna och kan absolut mäta sig med dyrare modeller. Designen må inte vara den bästa men detaljer som ånghålen och gör att kastrullen kan rekommenderas.
Cirkapris: 180 kronor

Duka Steely - Svajigt lockbetyg

Typ: Passar alla spisar
Material: Rostfritt stål och glaslock
Botten: 160 mm
Längd på handtag:
Total vikt: 1395 gram (kastrull:940 gr)

Omdöme:
Det ordentligt fastmonterade handtaget är inte helt bekvämt att greppa trots det runda utförandet. Upphängninsöglan som sitter längst ut gör det enkelt att placeras kärlet på en krok. Ånghålet i locket som ska minska risken för överkokning håller inte riktigt måttet. När vattnet har kokats upp bildas det mycket ånga på insidan av locket vilket gör att det tränger ut vattendroppar i kanterna. Detta leder i sin tur till att locket rör på sig och blir svajigt. Ånga tränger även ut mot handtaget och gör att det blir varmt och endast kan greppas längst ut. Den invändiga graderingen sitter mittemot handtaget och är perfekt placerad då det är lätt att mäta vätskenivån. Botten är jämn och tjock och står stabilt på plattan. Konstruktionen på lockets handtag är inte helt optimal då det är för litet för en hand att få plats. Det blir dessutom alldeles för varmt och en grytlapp behövs när locket ska lyftas av. Kastrullen fungerar utmärkt att diska i maskin. Kastrullen är klart godkänd men det finns likvärdiga alternativ för mindre kostnad.
Cirkapris: 380 kronor

betygJamie Oliver Stainless Steel - Dyrt kändisnamn

Typ: Passar alla spisar
Material: Rostfritt stål
Botten: 165 mm
Längd på handtag: 190 mm
Total vikt: 1290 gram (kastrull: 977 gr)

Omdöme:
Rejält handtag som sitter fast med två ordentliga nitar. Silikoninsats på undersidan ger ett bekvämt grepp, men upphängningsöglan är i största laget och sitter i vägen när kastrullen ska lyftas. Invändig gradering saknas vilket borde vara en självklarhet på en dyr modell som denna. Locket är helt i rostfritt stål vilket gör det svårt att se när vätskan har kokat upp. Plus för tjock och stadig botten med aluminiumkärna. Om locket placeras korrekt så håller det tätt, men om det hamnar på snedd vilket är lätt hänt tränger sig ånga ut via kanterna. Detta gör att det bildas en del fukt och värme på handtagets nedre del och det är då bättre att greppa längst ut under tillredning. Även locket är rejält men handtaget blir alldeles för varmt att ta på när kastrullen har kokat ett tag. Det går bra att diska modellen i maskin. Kokkärlet är ugnsfast upp till 260 grader enligt angivning. Även om kastrullen är rejäl och har vissa praktiska detaljer så saknas det där lilla extra som skulle kunna förväntas med tanke på priset. Frågan är om det inte är den kända kockens namns som kostar.
Cirkapris: 1000 kronor