Sök
Test - 8 väderstationer

Test - 8 väderstationer

Håll koll på vädret

2012-02-24

Intresset för väderprat har alltid varit stort och blir allt större. Vad kan då vara mer passande än att titta på väderstationer för hemmabruk. Vi har testat åtta modeller i olika prisklasser.

Modell Betyg Pris Kommentar
1. Oregon WMR 200 23/25 4500 Bäst i test
2. Ventus W 928 18/25 3900 4-dagars prognos
3. Oregon WMR88 18/25 2000 Välutrustat paket
4. Clas Ohlson WH-1080 18/25 1000 Bästa budgetval
5. Conrad TE 831 X 17/25 1700 Stram design
6. Ventus W 194 15/25 1 000 Bästa icke-väderstation
7. Bresser 4Cast 14/25 620 Lång prognos med få givare
8. Viking Jula 14/25 800 Undermålig manual

Inledning

Är du missnöjd med meteorologernas arbete kan du bli din egen Pohlman. Det finns ett antal så kallade väderstationer att köpa. Frågan är bara om det är en väderstation eller bara en ute-/inne-termometer?

Vad är en väderstation?
Störst erfarenhet av meteorologiska mätningar i Sverige har SMHI i Norrköping. De har också lagt ribban för vad som ska finnas på en väderstation. På SMHIs kundtjänst upplyser man om att följande funktioner ska finnas. Temperaturmätare, luftfuktighetsmätare, vindmätare (riktning/styrka), lufttrycksmätare samt regnmätare. Dessutom är SMHIs mätstationer utrustade med molnhöjdsmätare, siktmätare samt en speciell sensor som rapporterar kraften i nederbörden.

Alla testade modeller marknadsförs som väderstationer men av de åtta produkterna är det endast fem som uppfyller SMHIs definition.

Läs manualen noga!
Den viktigaste punkten när du köpt din väderstation är att läsa manualen. Noga! Och det är inte helt enkelt. Fem av dem har manual på svenska, de övriga på tyska, engelska, franska eller något annat språk. Språket i flera av dem lämnar mycket i övrigt att önska, så även uppställningen på sidorna. Bered dig på att det tar en stund. Samtliga produkter kräver batterier. De flesta AA men i några fall även AAA. Endast tre av testprodukterna har batterier i förpackningen. Fem av produkterna har en adapter för el-anslutning. Ju längre kabel desto bättre. Men även om de har en adapter behövs batterier för att driva de olika sensorerna. För att kunna sätta i batterierna krävs en stjärnmejsel, modell mycket liten. I vissa fall behöver du en fast nyckel, 8 mm, eller en liten skiftnyckel, samt en vanlig skruvmejsel. Det finns reset-knappar på några produkter. För att komma åt dem behöver du en syl eller något liknande smalt verktyg.

Var noggrann med skärmen
Produkternas skärmlayout är värd ett särskilt kapitel. Den är gammalmodig, omodern och långt ifrån dagens mobilskärmar. Här visas ett gytter av information, stort och smått blandas hejvilt, viss information är tryckt på displayen, annan visas momentant som led-text, skarpt och oskarpt bredvid varandra. Bakgrundsfärgerna försvårar i vissa fall läsbarheten rejält.

Innan du bestämmer dig för en väderstation ska du absolut be att få titta på skärmen. Viktigast av allt är att läsbarheten är god. Tänk på var du ska ha den så vinkeln mot skärmen inte blir fel. Några skärmar är helt oläsbara i vissa vinklar.

Till slut kokar det hela ned till vilket väderintresse du har. I testet finns produkter som är enkla att hantera och montera medan andra är förvisso något omständliga men har massvis med möjligheter.

Resultat
Testvinnare blir Oregon WMR 200 tack vare en hög kvalitetskänsla och bra display. Clas Ohlson WH-1080 blir bästa budgetval bland annat tack vare sin stora display. Gemensamt för de flesta produkter är att de visar tid, datum, temperatur och luftfuktighet inne och ute samt luftfuktighet. Avvikelserna är Ventus W194 som visar snittvärdet av luftfuktigheten och Bresser 4Cast som inte visar lufttrycket. Slutligen har alla utom Oregon WMR88 larmfunktion. På plats 6-8 hamnar de som enligt SMHIs definition inte är väderstationer, få funktioner drar ned totalbetyget. Sex av produkterna har medföljande datorprogram, dock endast i versioner för Windows.

Så gjorde vi

Vi har mätt upp tiden det tar att packa upp, montera och starta upp produkterna. Den viktiga manualen har bedömts liksom kapacitet och hanterbarhet av produkten. Bedömningskriterierna är design, kapacitet, kvalitet, funktion och prisvärde. Maxbetyget är 25 poäng. Priset är tillverkarens/generalagentens rekommenderade.

1. Oregon WMR 200 - Bäst i test

bit feb
oregon

Omdöme: Levereras med nödvändiga batterier samt bra manual på svenska. Hela paketet känns kraftfullt. Pekskärmen är till exempel tyngst i testet, har bäst upplösning med upplysta ikoner i nederkanten. Däremot blir det svåravläst när bakgrundsljuset kopplas in. Basenheten kan kopplas till hela tio givare. En stolpe i kraftig plast med staglinor och fästanordningar finns med. För att montera givare krävs en fast nyckel. Paketet innehåller en solcell. Datorprogram finns för att hantera väderdata från stationen. Uppgifterna överförs via en usb-kabel. Väderprognosen gäller för ett dygn framåt inom en radie på max 5 mil med ”75 %” säkerhet. Oregon känns rejäl och stabil med extra många variabler som att kabeln till adaptern är hela 3 meter lång.

Plus: Mycket ingår vid leverans. Hög kvalitetskänsla. Skärmupplösning. Bra manual. Många funktioner.
Minus: Sämre läsbarhet vid bakgrundsbelysning. Kräver fast nyckel för montering.


Specifikationbetyg
Väderstation: Ja
Manual: På svenska
Display: 150x90 mm, pekskärm, blå bakgrundsbelysning
Vindmätare: Ja, styrka/riktning
Regnmätare: Ja
Visar UV-index: Nej, krävs extrasensor
Min-/maxminne: Ja
Visar sol upp/ned: Ja
Visar månfas: Ja
Ger prognos: Ja, med ”75 proc säkerhet”
Avstånd till sändare: 100 m max
Varnar låg batterinivå: Ja
Antal möjliga givare: 10
Adapter: Ja, 300 cm kabel
Tid att montera : 90 min
Datorprogram: Ja, för Windows
Garanti: 2 år
Väderstation: Ja
Övrigt: Stång 3x65 cm, solcell, batteri medföljer
Cirkapris: 4 500 kr kronor

2. Ventus W 928 - 4-dagars prognos

ventus


Omdöme: Visar prognoser för aktuell dag samt för de kommande tre dagarna. Dessa kommer via radiolänk från institutet Meteotime i Basel, Schweiz. Du kan ställa in basenheten på 19 olika städer i Sverige. Radiosignalen når dock inte längre upp i landet än en linje Umeå – Östersund. Skärmen är stor och indelad i två fält och ger ett sobert intryck. Bakgrundsfärgen är blå och stannar i fem sekunder. Du laddar upp väderdata via en usb-kabel. Manualen är på engelska och är slarvigt gjord liksom kartong-texten där olika språk blandas. Produkten varnar automatiskt för kritiskt väder, dock inte för höga uv-index. Den levereras med en solcell till vindmätaren.

Plus: Rejäl skärm. Prognos för fyra dagar.
Minus: Begränsad räckvidd. Slarvig manual.


Specifikation:betyg
Väderstation: Ja
Manual: Engelska, tyska, norska
Display: 190x120 mm, två fält, bordsstöd, blå bakgrundsbelysning
Vindmätare: Ja, styrka/riktning
Regnmätare: Ja
Visar UV-index: Nej
Min-/maxminne: Ja
Visar sol upp/ned: Ja
Visar månfas: Ja
Ger prognos: Ja, aktuell + 3 dagar framåt från Meteotime via radiolänk
Avstånd till sändare: 100 m temperatursensor, 30 m vind-/regnsensor, max
Varnar låg batterinivå: Nej
Antal möjliga givare: 5
Adapter: Ja, 195 cm kabel
Tid att montera: 45 min
Datorprogram: Ja, för Windows
Garanti: 2 år
Väderstation: Ja
Övrigt: Solcell till vindmätare, inga batterier, varnar för kritiskt väder via radiolänk
Cirkapris: 3 900 kr kronor

3. Oregon WMR88 - Välutrustat paket

oregon 88Omdöme: Detta är en väderstation, enligt SMHIs kriterier. Produkten levereras med nödvändiga batterier och upplevs som ett välutrustat paket. Här finns de fem givarna samt även möjligheten att se uv-index. Ingen stolpe medföljer. Mjukvara kan laddas ned från nätet. Usb-kabel finns för att överföra väderdata till programmet. Skärmen är ren och snygg med knappar på framsidan. Vissa problem att läsa av skärmen i kvällsljus. Bra manual på svenska. Känns gedigen. 

Plus: Mycket ingår vid leverans. Bra manual. Högt kvalitetsintryck.
Minus: Svårt att läsa av vid sämre belysning.


Specifikationbetyg
Väderstation: Ja
Manual: På svenska
Display: 115x60 mm, bordsstöd, blå bakgrundsbelysning
Vindmätare: Ja, styrka/riktning
Regnmätare: Ja
Visar UV-index: Ja
Min-/maxminne: Ja
Visar sol upp/ned: Nej
Visar månfas: Ja
Ger prognos: Ja, ”förutspår” vädret för 12-24 timmar inom 5 mils radie
Avstånd till sändare: 100 m max
Varnar låg batterinivå: Ja
Antal möjliga givare: 3
Adapter: Ja, 185 cm kabel
Tid att montera : 45 min
Datorprogram: Ja, för Windows
Garanti: 2 år
Väderstation: Ja
Övrigt: Batteri medföljer inte
Cirkapris: 2000 kronor

4. Clas Ohlson WH-1080 - Bästa budgetval

bb feb
clas ohlson wh


Omdöme: Bygger på samma grunddelar som Viking från Jula. Skillnaden är skärmen och inkråmet. Denna produkt har en stor, tv-liknande, pekskärm med tydliga siffror. Bakgrundsbelysningen består av fyra gröna lampor som tänds under 10 sekunder. Basenheten är lättmanövrerad med en bra manual på svenska. Det behövs en fast nyckel för att montera givarna. Skruvar och muttrar är små. Hålen är små och passningen inte den bästa. Klockan som uppdateras via radiolänk funkar inte norr om en linje Umeå – Östersund. Väderprognosen täcker bara en dag och kallas för tendens.

Plus: Stor skärm. Bra manual. Enkel att använda.
Minus: Kräver fast nyckel för montering. Begränsad räckvidd och kort prognostid.


Specifikationbetyg
Väderstation: Ja
Manual: På svenska
Display: 145x110 mm, pekskärm, bordsstöd, fyra gröna ljuspunkter
Vindmätare: Ja, styrka/riktning
Regnmätare: Ja
Visar UV-index: Nej
Min-/maxminne: Ja
Visar sol upp/ned: Nej
Visar månfas: Nej
Ger prognos: Ja, tendens visas
Avstånd till sändare: 150 m max
Varnar låg batterinivå: Nej
Antal möjliga givare: 5
Adapter: Nej
Tid att montera: 30 min
Datorprogram: Ja, för Windows
Garanti: 1 år
Väderstation: Ja
Övrigt: Kort stång, 2x30 cm, batterier ingår inte
Cirkapris: 1000 kr kronor

5. Conrad TE 831 X - Stram design

conrad


Omdöme: Conrad TE 831 X och Ventus W 928 är i princip identiska produkter om än lite olika bestyckade och färgsatta. Här finns till exempel ingen solcell och endast en prognos som bygger på förändringar i lufttrycket. I manualen friskriver man sig från felaktigheter i prognoserna. Manualen är på tyska, engelska, franska och holländska. Designen är tyskt stram med knappar på fronten. Bakgrundsljuset är blått och skärmen svårläst med ljuset på. Skärmen känns plastig vid användning.

Plus: Gör sitt jobb.
Minus: Ingen svensk manual. Svåravläst och plastig skärm. Saknar solcell.


Specifikationbetyg
Väderstation: Ja
Manual: På tyska, engelska, franska, holländska
Display: 125x75 mm, bordsstöd, blå bakgrundsbelysning
med adapter
Vindmätare: Ja, styrka/riktning.
Regnmätare: Ja
Visar UV-index: Nej
Min-/maxminne: Ja
Visar sol upp/ned: Ja
Visar månfas: Ja
Ger prognos: Ja, 12-24 timmar framåt, bygger på förändringar i lufttryck
Avstånd till sändare 100 m temperatursensor, 30 m vind-/regnsensor, max.
Varnar låg batterinivå: Ja
Antal möjliga givare: 5
Adapter: Ja, 190 cm kabel
Tid att montera: 45 min
Datorprogram: Ja, för Windows
Garanti: 2 år
Väderstation: Ja
Övrigt: Batterier ingår inte
Cirkapris: 1700 kr kronor

6. Ventus W 194 - Bästa icke-väderstation

ventus-w


Omdöme: Kräver en pc för att fungera. Väderdata plockas ned från nätet och överförs trådlöst till basstationen. Du kan välja mellan 107 svenska orter för precisa uppgifter. Att få över uppgifterna kräver tid samt att du ställer usb-sändaren riktigt nära basenheten. Har väl data förts över kan du öka avståndet. Prognosen visas för aktuell dag samt för tre dagar framåt. Skärmen är snygg att se på men har knapparna på baksidan vilket gör att du måste plocka ned den från väggen för att ändra inställningarna. Den har tydliga siffror i dagsljus, men slår du på bakgrundsbelysningen blir det nästan omöjligt att läsa informationen. Manualen rörig men på svenska.

Plus: Fyra dagars prognos. Hög läsbarhet vid dagsljus.
Minus: Kräver en pc. Omständligt att ändra inställningar och att ladda information.


Specifikationbetyg
Väderstation: Nej
Manual: På svenska
Batterier medföljer: Nej
Display: 140x70 mm, fotstöd, blå bakgrundsbelysning,
Vindmätare: Nej, visar snittvärde
Regnmätare: Nej, visar sannolikhet för nederbörd
Visar UV-index: Ja, visar max-index
Min-/maxminne: Ja, lufttryck
Visar sol upp/ned: Ja
Visar månfas: Ja
Ger prognos: Ja, aktuell + 3 dagar framåt via Internet
Avstånd till sändare: 100 m max
Varnar låg batterinivå: Ja
Antal möjliga givare: 3
Adapter: Ja, 190 cm kabel
Tid att montera: 60 min
PC-program: Ja, för Windows
Garanti: 2 år
Väderstation: Nej
Övrigt: Batteri ingår inte
Cirkapris: 1 000 kr kronor

7. Bresser 4Cast - Lång prognos med få givare

bresserOmdöme: Bygger på prognoser gjorda av det schweiziska institutet Meteotime i Basel. Informationen sänds via långvåg till en mottagare i basstationen två gånger om dygnet. Det kan ta upp till 24 timmar att få kompletta data första gången. Du kan ställa in mottagningen för 17 svenska städer. Radiosignalen når dock inte längre norrut än en linje Umeå – Östersund. Basstationen ser ut som en stor Ipod Classic. Intrycket är plastigt. Skärmen är liten. Den har en utomhussensor för temperatur och luftfuktighet. Basenheten mäter temperatur och luftfuktighet inomhus. Manualen är på tyska, engelska, franska eller italienska. Engelskan är inte av högsta kvalitet och bokstäverna är mycket små. Är det bara en väderprognos samt temperatur/luftfuktighet du söker så är detta din produkt.

Plus: Lång prognostid.
Minus: Liten skärm. Ingen svensk manual. Tar tid att ladda data vid uppstart. Begränsad räckvidd. Endast en givare.


Specifikationbetyg
Väderstation: Nej
Manual: På tyska, franska, italienska, engelska
Display: 60x80 mm, bordsstöd
Vindmätare: Nej, styrka/riktning via radiolänk
Regnmätare: Nej, riskprognos i procent via radiolänk
Visar UV-index: Ja, varnar automatiskt för hög nivå via radiolänk
Min-/maxminne: Ja, temperatur
Visar sol upp/ned: Ja
Visar månfas: Nej
Ger prognos: Ja, aktuell + 3 dagar framåt, uppdateras 2 ggr/dag, Meteotime via radiolänk
Avstånd till sändare: 30 m max 
Varnar låg batterinivå: Ja
Antal möjliga givare: 1
Adapter: Nej
Tid att montera: 15 min
Datorprogram: Nej
Garanti: 2 år
Väderstation: Nej 
Övrigt: Batterier ingår, varnar automatiskt för kritiskt väder via radiolänk 
Cirkapris: 620 kr kronor

8. Viking Jula - Undermålig manual

viking-jula


Omdöme: Förutom en liten stjärnmejsel behöver du även en fast nyckel (8 mm) för att kunna montera produkten. Passningen är inte av bästa kvalitet, skruvar, bultar, muttrar och hål är mycket små. Givare monteras på en liten tvådelad stång om 60 cm som ska fästas med slangklämmor eller buntband.
Produkten visar en vädertendens baserad på förändringar i lufttrycket. Därutöver får du data om vindhastighet, regnmängd, lufttryck, temperatur och luftfuktighet inne och ute. Skärmen är stor med stora siffror, designen är ren i svart och aluminium. Paketet har samma grunddelar som Clas Ohlsons WH-1080. Basenheten ger ett gediget intryck. Manualen är inte bra med dålig svenska, dålig stavning samt dålig överblick.

Plus: Stor skärm.
Minus: Kräver mejsel och fast nyckel för montering. Dålig passform. Stökig manual.


Specifikationbetyg
Väderstation: Nej
Manual: På svenska
Display: 72x125 mm, fyra gröna ljuspunkter
Vindmätare: Ja, visar vindstyrka
Regnmätare: Ja
Visar UV-index: Nej
Min-/maxminne: Ja
Visar sol upp/ned: Nej
Visar månfas: Nej
Ger prognos: Ja, tendens byggd på förändringar i lufttryck
Avstånd till sändare: 150 m max
Varnar låg batterinivå: Ja
Antal möjliga givare: 4
Adapter: Nej
Tid att montera: 70 min
Datorprogram: Ja, för Windows
Garanti: 1 år
Väderstation: Nej
Övrigt: Kort stång, 2x30 cm, batterier ingår inte
Cirkapris: 800 kr kronor