Sök
Test - 8 toalettpapper

Test - 8 toalettpapper

1200 år i mänsklighetens tjänst

2011-08-22

Toalettpapper är en gammal uppfinning från Kina som är minst lika använd idag. Smartson har testat åtta sorter och kommit fram till att billigt oftast blir dyrt i längden.

Modell Betyg Pris Kommentar
Toalettpapper Änglamark 19/25 28 kr/kg Bäst i test
Serla Maximeter 17/25 29 kr/kg Bästa budgetval
Lambi Super Long Soft & Caring 16/25 43 kr/kg Mjukare mot näsan än miljön
Edet Soft 15/25 39 kr/kg Lyxvariant
Edet Maxi 14/25 45 kr/kg Bra allroundpapper
Toalettpapper X-tra 14/25 23 kr/kg Godkänt papper
Eldorado toalettpapper 13/25 24 kr/kg Dyrt i längden
Hemköp extra långt toalettpapper 12/25 24 kr/kg Pris före komfort

Inledning

Redan på 800-talet använde kineserna sig av toalettpapper men troligen var det endast de kejserliga familjerna och adeln som fick slösa papper på ett så extravagant sätt. Toalettpapper har en lång historia även i västvärlden. Det är allmänt ansett att det var amerikanen Joseph Coyette som 1857 skapade det första toalettpappret som 1880 kom till Europa. Innan toalettpappret kom fick man använda sig av löv, trasor och kjolkanter för sina toalettbesök så man kan anta att toalettpappret togs emot med stor förtjusning.

Nu, många hundra år senare är toalettpapper en stapelvara i svenska hem. Enligt Wikipedia använder vi i genomsnitt 15 kilo toalettpapper per år och person, vilket är mer än det europeiska genomsnittet på 8 kilo per person och år men bra mycket mindre än amerikanarnas genomsnitt på 22 kilo per år och person.

Mjukt eller hårt

Toalettpapper går att köpa i enkelt, dubbelt eller papper med tre skikt, vilket betyder att varje ark kommer i ett, två eller tre lager. Generellt sett finns det samband mellan pris och antal lager, ju fler lager desto högre pris. Men vilket papper som är bäst för dig beror på hur du använder det. Med andra ord, är du en skrynklare eller en vikare? Viks pappret ihop passar det ofta bättre med ett starkare och lite hårdare papper medan den som skrynklar ihop pappret ofta gör det bättre med ett mjukare papper.

Billigt blir lätt dyrt i längden

Att endast jämföra priset på de inköpta förpackningarna ger en dålig fingervisning om papprets verkliga kostnad då de olika märkena skiljer sig mycket gällande längd på pappret, tjocklek och hur hårt packat det är. Konsumentverket och Svenska dagligvaruhandel har därför enats om att det i affären tydligt ska stå vad toalettpapper kostar per kilo. Vikten för hylsan som vanligtvis ligger mellan 5-7 gram ska då räknas bort.

När vi mätte priset per kilo blev det tydligt att det papper som i affären kan verka billigt inte är mest ekonomiskt i längden. Däremot står det tydligt på förpackningen hur många meter en rulle innehåller och dessa mått är generellt sett korrekta.

Miljöaspekter

Toalettpapper kan vara gjort av returpapper, vara oblekt eller inte och ha tillverkats i olika länder. Sådant påverkar förstås hur pass miljövänligt toalettpappret är och det är en viktig aspekt för många vid inköp när det används så pass mycket per person och år.

Så gjorde vi

Priset är det som betalats i butik. Vikten har mäts med hylsa och pris per kilo har alltså räknat inklusive hylsa. Längden på pappret har kontrollmäts. Uppsugningsförmågan mättes genom att fyra skikt av pappret las på varandra. Vi har även provat att använda papper för att snyta sig i. Betygskategorierna är kapacitet, kvalitet, funktion, design och prisvärde. Maxbetyg är 25 poäng.

Toalettpapper Änglamark - Bäst i test

toa bit

änglamark


Omdöme
Här har vi ett papper som trots att det består av oblekt returpappersmassa, lyckats bli lent och mjukt. Det är ett behagligt papper som inte dammar som möjligen kunde ha något mer effektiv perforering. Uppsugningsförmågan är utmärkt. Eftersom kilopriset är så pass lågt och kvalitén på pappret hög lönar det sig i längden att köpa Änglamark. Pappret är lika lent på båda sidor men är inte tillräckligt lent för att en förkyld näsa ska klara av pappret i alltför många dagar.

Specifikationbetyg
Antal rullar/förpackning: 8
Antal ark: 245
Längd: 34,3 m
Bredd: 9,7 cm
Vikt med hylsa: 169 g
Antal skikt: 3
Tillverkningsplats: Sverige
Returpapper: Ja
Oblekt: Ja
Perforerad: Ja
Cirkapris per förpackning: 52 kr
Cirkapris: 28 kr/kg

Serla Maximeter - Bästa budgetval

toa bbv

maximeter


Omdöme
När du köper Serla Maximeter får du vad du betalar för. Det är ett kompakt perforerat papper. Serlas papper har en lätt dekor av hjärtan och är relativt lent även om en förkyld näsa kan komma att protestera efter en dag eller två. Uppsugninsförmågan är god men pappret kan damma en aning. Pappret är tillverkat i Sverige av returpapper med en tillfredsställande perforering. Överlag är detta ett mycket prisvärt toalettpapper som räcker länge.

Specifikation
betygAntal rullar/förpackning: 4
Antal ark: 450 st
Längd: 56 m
Bredd: 10,6 cm
Vikt med hylsa: 221 g
Antal skikt: 2
Tillverkningsplats: Sverige
Returpapper: Ja
Oblekt: Ingen uppgift
Perforerad: Ja
Cirkapris per förpackning: 26 kr
Cirkapris: 29 kr/kg

Lambi Super Long Soft & Caring - Mjukare mot näsan än miljön

lambi


Omdöme
Ett blekt perforerat papper med det karaktäristiska lammet i dekor. Det är mjukt och vitt med en mycket tillfredsställande uppsugningsförmåga men det är också ett dyrt papper. Lambis Super Long Soft & Caring är det enda av startfältets toalettpapper som inte innehåller några returfibrer. Då det dessutom är ett blekt papper får man anta att miljöpåverkan för detta toalettpapper är högre än övriga märken i testet. Perforeringen fungerar bra och arken går att rycka av utan att det blir kantrester. Pappret är också så pass lent att det fungerar även för den mest förkylda näsa. Däremot anges inte på förpackningen var pappret är tillverkat.

Specifikationbetyg
Antal rullar/förpackning: 4
Antal ark: 230 st
Längd: 28,8 m
Bredd: 10,6 cm
Vikt med hylsa: 152 g
Antal skikt: 3
Tillverkningsplats: Ingen uppgift
Returpapper: Nej
Oblekt: Nej
Perforerad: Ja
Cirkapris per förpackning: 26 kr
Cirkapris: 43 kr/kg

Edet Soft- Lyxvariant

edet soft


Omdöme
Toalettpapper Soft är Edets mer lyxiga alternativ samtidigt som priset inte är alltför högt. Det är ett trevligt, något blekt papper. Uppsugningsförmågan är mycket god och pappret är relativt lent även om baksidan är avsevärt mindre len än framsidan. Endast två lager är tillverkade av nyfiber. Även om det ibland blir kanter när man rycker av ark är detta ett lyxalternativ som levererar tillfredsställande för det pris du betalar. Bilden visar en utgående förpackning med 6 rullar. Den testade förpackningen innehöll 8 rullar.

Specifikationbetyg
Antal rullar/förpackning: 8
Antal ark: 160
Längd: 22,5 m
Bredd: 9,9 cm
Vikt med hylsa: 114 g
Antal skikt: 3
Tillverkningsplats: Sverige
Returpapper: Två av tre lager
Oblekt: Nej
Perforerad: Ja
Cirkapris per förpackning: 35 kr
Cirkapris: 39 kr/kg

Edet Maxi - Bra allroundpapper

edetmaxi


Omdöme
Edet Maxi är ett toalettpapper som blir dyrt om du använder det i längden men du får många meter papper per rulle. Det var till och med en meter mer än vad som angetts på förpackningen. Uppsugningsförmågan är godkänd och fungerar fint för alla behov. Däremot går pappret relativt lätt sönder när man river av ark. Lenheten är tillfredsställande trots att pappret är tillverkat av 100 % returpapper. Överlag är det ett bra allroundpapper som är en aningen för högt prissatt.

Specifikation
betygAntal rullar/förpackning: 4
Antal ark: 360
Längd: 50 m
Bredd: 9,9 cm
Vikt med hylsa: 179 g
Antal skikt: 2
Tillverkningsplats: Skandinavien
Returpapper: Ja
Oblekt: Ingen uppgift
Cirkapris per förpackning: 32 kr
Cirkapris: 45 kr/kg

Toalettpapper X-tra - Godkänt papper

x-tra


Omdöme
Ett helt klart godkänt toalettpapper som är billigt både som paket och per kilo. Trots att det är tillverkat av blekt returpappersmassa har det en grå färg. Det är inte en särskilt lent papper men uppsugningsförmågan är godkänd. Perforeringen är också tillfredsställande men rullen är löst packad och du får inte alltför många meter per rulle. Toalettpappret är något smalare än de övriga men funktionaliteten störs inte det minsta av det mindre måttet.

Specifikationbetyg
Antal rullar/förpackning: 8
Antal ark: 179 st
Längd: 22,4 m
Bredd: 9,7 cm
Vikt med hylsa: 83 g
Antal skikt: 2
Tillverkningsplats: Sverige
Returpapper: Ja
Oblekt: Nej
Perforerad: Ja
Cirkapris per förpackning: 16 kr
Cirkapris: 24 kr/kg

Eldorado toalettpapper - Dyrt i längden

eldorado toa


Omdöme
Här har vi ett toalettpapper som trots det låga paketpriset inte lönar sig i längden. Man riskerar att ofta få byta rulle. Perforeringen är godkänd även om pappret har en lätt dammig känsla. Eldorado använder sig av 100 % returpapper men baksidan på pappret är knottrigt vilket gör det till ett mindre attraktivt val för ömtåliga näsor. Uppsugningsförmågan är tillfredsställande.

Specifikationbetyg
Antal rullar/förpackning: 8
Antal ark: 160 st
Längd: 22 m
Bredd: 9,9 cm
Vikt med hylsa: 83 g
Antal skikt: 2
Tillverkningsplats: Norden
Returpapper: Ja
Oblekt: Ingen uppgift
Perforerad: Ja
Cirkapris per förpackning: 16 kr
Cirkapris: 24 kr/kg

Hemköp extra långt toalettpapper - Pris före komfort

hemköp


Omdöme
Även Hemköps extra långa toalettpapper är ett bra val för den prismedvetne. Däremot har kvaliteten fått ge efter för att hålla priset nere. Det enkelskiktade pappret är hårt packat och du får 100 meter toalettpapper per rulle men uppsugningsförmågan är inte särskilt tillfredsställande. Det här är ett papper som troligen fungerar bäst för den som skrynklar istället för viker. Rullen är tillverkad av returpapper och är för sträv för att använda som näsduk. Då det saknas perforering blir det lätt ojämnt avrivna kanter men detta är ett bra toalettpapper för den som värderar pris före komfort.

Specifikation
betygAntal rullar/förpackning: 4
Antal ark: okänd då det ej är perforerat
Längd: 100 m
Bredd: 9,9 cm
Vikt med hylsa: 240 g
Antal skikt: 1
Tillverkningsplats: Norden
Returpapper: Ja
Oblekt: Ingen uppgift
Perforerad: Nej
Cirkapris per förpackning: 27 kr
Cirkapris: 28 kr/kg