Sök
Test - 8 stekpannor

Test - 8 stekpannor

Pannor som släpper taget

2010-12-16

Idag finns ett brett utbud av stekpannor med släpp-lättbeläggning. Smartson testar 8 modeller i prisklassen 190-1400 kronor. Pannorna skiljer sig åt både vad gäller värmefördelning och miljövänlighet.

Modell Betyg Pris Kommentar
Green pan Kyoto Rocks 23/25 800 Bäst i test
Anders Petter Sandén 20/25 400 Bästa budgetval
Tefal Delicia pro 19/25 500 En bra vän i köket
Tefal Jamie Oliver Prof cast alu ind 18/25 900 Genomtänkta detaljer
Anders Petter Stenfors t 16/25 600 Bäst värmefördelning
OBH Nordica Supreme steel 8117 16/25 800 Jämn värme
Ikea 365+ 14/25 190 Låg vikt
Nowo Titanium NOW17283IND 13/25 1400 Avtagbart handtag

Sammanfattning

Alla testade stekpannor, med undantag av Jamie Olivers har en diameter på 28 centimeter och samtliga kan användas på alla typer av spisar. Det stora prisspannet gör det därför intressant att titta närmare på detaljerna. Att dyrast är bäst stämmer inte med testbilden då stekpannan med högsta prislapp intar bottenplaceringen.

Inledning

Värmefördelning
Förmågan att fördela värme jämnt varierar stort mellan pannorna. Modellen från Nowo är sämst på detta där det skiljer 23 grader mellan mitt- och sidotemperatur. Bäst värmefördelning har Anders Petter Stenfors t där mitt- och sidotemperatur är densamma samt Green pan Kyoto där skillnaden endast är 2 grader.

Detaljer som räknas
Bland testmodellerna hittar vi några som utmärker sig vad gäller speciella finesser. Pannorna från Tefal har en värmeindikator som visar när rätt temperatur är uppnådd, modellen Jamie Oliver har även två hällpipar som kan vara till hjälp vid såser och grytor. Pannan från Nowo har ett avtagbart handtag, vilket gör att den tar mindre plats vid förvaring och är lättare att rengöra.

Omdiskuterat ämne
Perfluoroktansyra är namnet på en kemikalie som ibland används vid tillverkning av stekpannor med släpp-lättbeläggning. Ämnet har varit omdiskuterat ur miljö- och hälsosynpunkt. Enligt Kemikalieinspektionen är PFOA svårt för naturen att bryta ned samt kan vara cancerframkallande. Inspektionen tillägger dock att ämnet inte utgör någon akut hälsofara och att privatpersoner inte behöver göra sig av med produkter som kan innehålla ämnet. Fyra av testets åtta stekpannor uppges av tillverkarna vara fria från PFOA.

Så gjorde vi

Stekpannorna har testats på induktionshäll och gasspis. Betygskriterierna är kapacitet, design, kvalitet, funktioner och prisvärde. Som grund för delbetyget kapacitet har släpp-lättförmågan bedömts genom att steka pannkakor. I tillägg har även värmefördelningen jämförts mellan modellerna utifrån två punkter, i mitten och 20 cm från mitten vid två tillfällen, efter två och fyra minuter. Maxbetyget är 25 poäng.

Green pan Kyoto Rocks - Bäst i test

stekpannor_bäst_i_test_2010
Green-pan-Kyoto-rocks
 Omdöme: Modell tillverkad i återvunnen aluminium med en bra värmefördelning. Pannan har en väldigt smidig, glatt beläggning i jämförelse med övriga testmodeller och det medföljer ett plastlock för skydd under förvaring. Inga nitar eller skruvar som fäster handtaget men däremot är konstruktionen vid fästet på undersidan något svår att rengöra. Handtaget är av bakelit och är mycket ergonomiskt med en greppvänlig form. Helhetsintrycket är rejält. Fri från PFOA.

Specifikation:betyg
Beläggning: Thermolon
Diameter: 28 cm
Tål ugn: Ja, upp till cirka 170 grader
Maskindiskas: Nej
Vikt: 1,3 kg
Cirkapris: 800 kronor

Anders Petter Sandén- Bästa budgetval

stekpannor_bästa_budgetval

Anders-Petter-Sandén

Omdöme: Tillverkad i gjuten aluminium med handtag av bakelit. Inga skruvar eller nitar som fäster handtaget, vilket förenklar rengöring. Kort och bekvämt handtag, format efter handen och tummen. Du får bra kontroll över pannan och kan enkelt vända en pannkaka i luften. Kvalitetsintrycket är högt. Pannan blir snabbt varm och resultatet blir jämnt gräddade pannkakor.

Specifikation:betyg
Beläggning: Teflon platinum
Diameter: 28 cm
Tål ugn: Ingen uppgift
Maskindiskas: Ja
Vikt: 1,1 kg
Cirkapris: 400 kronor

Tefal Delicia pro - En bra vän i köket

Tefal-Delicia-Pro

Omdöme: En värmeindikator visar när pannan har uppnått rätt stektemperatur. Det går också att använda metallredskap, dock ej vassa föremål och vispar, uppger tillverkaren. Det finns inga fästen som försvårar rengöringen. Det plastbeklädda handtaget är halt att greppa men har en bra form. Pannan har en relativt låg kant och kan inte fyllas med lika stor mängd livsmedel som andra modeller. Fri från PFOA.

Specifikation:betyg
Beläggning: Tefal Prometal pro
Diameter: 28 cm
Tål ugn: Ja, upp till 175 grader
Maskindiskas: Nej
Vikt: 1,2 kg
Cirkapris: 500 kronor

Tefal Jamie Oliver Prof cast alu ind - Genomtänkta detaljer

Tefal-Jamie-Oliver

Omdöme: Stekpanna med värmeindikator som det också går att använda metallredskap i, dock ej vassa föremål och vispar, enligt tillverkaren. Det ordentligt böjda handtaget inbjuder till matlagningskonst, synd bara att pannan väger ganska tungt. Handtaget har en bekväm silikonlist undertill men blir hett längst in vid pannan. Fri från PFOA.

Specifikation:betyg
Beläggning: Tefal Prometal pro
Diameter: 26 cm
Tål ugn: Ja, upp till 260 grader
Maskindiskas: Ja
Vikt: 1,5 kg
Cirkapris: 900 kronor

Anders Petter Stenfors t - Bäst värmefördelning

Anders-Petter-Stenfors-t

Omdöme: Har en utmärkt värmefördelning. Resultatet på pannkakorna är bra och jämnt men varierar mellan omgångarna, den första pannkakan tar dubbelt så lång tid som den andra. Det går att vända pannkakorna med kast men handtaget är lite halt vilket gör att stekspade känns som ett bättre alternativ. Handtaget är rakt och fäst med två stora nitar, det i kombination med att handtaget är ihåligt och har en skarv, gör det omständligt att rengöra pannan. Ytan blir väldigt fläckig av dels vatten men främst av fingeravtryck.

Specifikation:betyg
Beläggning: Teflon platinum pro
Diameter: 28 cm
Tål ugn: Ingen uppgift
Maskindiskas: Ja
Vikt: 1,3 kg
Cirkapris: 600 kronor

OBH Nordica Supreme steel 8117 - Jämn värme

OBH-Nordica-Supreme-steel

Omdöme: Värmefördelningen är bra medan stekpannan saknar användarvänlig design och har ett lägre kvalitetsintryck i jämförelse med andra i prisklassen. Handtaget är format med två smala stänger och är tyvärr inte särskilt greppvänligt. Den rostfria utsidan får lätt spår av fingeravtryck. Det sitter på plats med två nitar som det samlas smuts runt både på in- och utsidan. Sammantaget en produkt som gör ett bra jobb men som inte har det lilla extra designmässigt.

Specifikation:betyg
Beläggning: Teflon platinum
Diameter: 28 cm
Tål ugn: Nej
Maskindiskas: Ja
Vikt: 1,3 kg
Cirkapris: 800 kronor

Ikea 365+ - Låg vikt

Ikea-365+

Omdöme: Stekpannan är snabb i uppvärmningen men blir snart ordentligt het och pannkakorna blir brända samtidigt som de är degiga. Handtag i rostfritt stål som är något vinklat uppåt men saknar en ergonomisk utformning. Det blir varmt under stekning men det går ändå att hålla i utan problem. Det är stansat på plats och därför finns inga skruvar som försvårar rengöring. Stekpannans yta blir lätt fläckig av både vatten och fingeravtryck.

Specifikation:betyg
Beläggning: Teflon platinum
Diameter: 28 cm
Tål ugn: Ja
Maskindiskas: Nej
Vikt: 1,1 kg
Cirkapris: 190 kronor

Nowo Titanium NOW17283IND - Avtagbart handtag

Nowo-Titanium-NOW17283IN

Omdöme: En riktig tungviktare med avtagbart handtag som ska underlätta rengöring samt spara plats. Stekpannan är dock svår att hantera under användning och är troligen gjord för att stå på spisen under långa stunder utan att behöva flyttas. Det här är ingen modell du vänder pannkakor i luften med. Pannan tar lång tid att få varm och värmefördelningen är på denna modell sämst. En fördel är att även metallredskap kan användas i pannan. Fri från PFOA.

Specifikation:betyg
Beläggning: Titanium hard-base
Diameter: 28 cm
Tål ugn: Ja
Maskindiskas: Ja
Vikt: 2,1 kg
Cirkapris: 1400 kronor