Sök
Test – 8 råsaftcentrifuger

Test – 8 råsaftcentrifuger

Drick dina grönsaker

2011-12-06

Med en råsaftcentrifug gör du enkelt juice på frukt och grönt, bara fantasin sätter gränserna. Vi har testat 8 modeller i prisklassen 500-3300 kronor där Bosch MES20A0 är bäst i test.

Modell Betyg Pris Kommentar
Bosch MES20A0 22/25 1200 Bäst i test
Moulinex JU650G31 20/25 1500 Kraftfull
Oscar 930Pro 18/25 3300 Annorlunda design
Cuisinart CJE1000E 17/25 3000 Med tappkran
Obh nordica Vitamix pro 6754 17/25 1100 Plastig men effektiv
Philips HR1871 15/25 2000 Inbyggd fruktköttbehållare
Centurion JS-310 12/25 500 Mycket fruktkött
C3 Vitality 30-30110 12/25 700 Inte optimal konstruktion

Inledning

Namnet råsaftcentrifug kan vara förvirrande och det är inte helt självklart vad maskinen egentligen gör. En råsaftcentrifug separerar juicen från fruktköttet med hjälp av centrifugalkraft och fruktköttet samlas upp i en behållare. Den klarar även av hårdare frukter och grönsaker såsom hela äpplen, morötter och rödbetor. Hårdare skal och kärnor bör dock inte köras i råsaftcentrifugen.

Kraftfull men högljudd

Kapaciteten och kraften skiljer sig åt mellan de testade apparaterna. Bosch och Obh nordica är vassast men även Cuisinart, Moulinex och Oscar presterar bra. Centurion och C3 gör bäst i från sig när de körs på högsta hastighet. Oscar skiljer sig från de övriga modellerna med lågt wattantal och bara en hastighet. Modellen är kraftfull nog även om det fastnar en och annan morotsbit under användningen, dock finns en funktion som gör att det enkelt går att få loss dem. Den har även smalt matningsrör och klarar inte av hela äpplen vilket övriga modeller gör. Att det låter en del om en råsaftcentrifug får man räkna med men den kan låta mer eller mindre. I vårt test har Oscar helt klart lägst arbetsljud men även Moulinex och Cuisinart jobbar tyst.

Har du plats?

Denna hushållsapparat är något skrymmande och tar stor plats så det gäller att tänka till innan köp. Kommer du använda den ofta eller kommer det sluta ståendes längst inne i köksskåpet? Värt att tänka på är att maskinen består av många delar som måste sättas ihop och plockas isär vid användning. Delarna rengörs genom att sköljas under rinnande vatten eller sänkas ner i en vattenfylld diskho.

Påverka innehållet

En stor fördel med att göra egen juice är att man kan påverka dess innehåll och använda sina favoritfrukter och grönsaker. Det går åt en del råvaror så vill du göra mycket juice åt gången kan det bli en del tunga matkassar att bära hem. Det saknas överlag funktioner för att reglera mängden fruktkött i juicen. För den som gillar fruktkött är Obh nordica, Oscar, Centurion och Moulinex bra alternativ.

4 fräscha tips

1. Placera en mindre påse i fruktköttbehållaren som samlar upp rester och förenklar rengöringen.
2. Stärkelserika frukter som banan, papaya, avokado lämpar sig inte för en råsaftcentrifug.
3. Ta vara på fruktköttet som kan användas i matlagning och bakning.
4. Tänk på att nypressad juice har kort hållbarhet.

Så gjorde vi

Smartson har testat varje råsaftcentrifug genom att använda 1 kg morötter, 1 kg äpplen och 1 kg apelsiner, 1 citron samt en bit ingefära. Därefter bedömdes kvalitet, design, funktioner, kapacitet samt prisvärde. Måtten anges som bxhxd och priserna är tillverkarnas rekommenderade priser. Maxbetyg är 25 poäng.

 Bosch MES20A0 - Bäst i test

Råsaftcentrifug-Bäst i test

 

Bosch-MES20A0


Omdöme
Modellen från Bosch är genomtänkt på de flesta områdena och kvalitetsnivån är hög. Detaljer som vred och kraftfulla sugproppar håller hög klass. Enda invändningen mot maskinen är det vita ytterhöljet som tar färg av morotsjuice, räkna med fläckar på sikt. I övrigt är modellen lättmonterad och presterar mycket bra även på den lägsta hastigheten. Arbetsljudet är godkänt. Fruktköttbehållaren har generös storlek vilket gör att den klarar större mängder. Även juicekannan rymmer mycket och skumseparatorn filtrerar bort skummet vid servering. Ordentlig rengöringsborste som underlättar diskningen. En mycket prisvärd vinnare som ger god juice på ett kick.

betygSpecifikation

Hastighetslägen: 2
Effekt: 700 watt
Sladdlängd: 125 cm
Mått: 30x40x20 cm
Vikt: 3,9 kg
Övrigt: Juicekanna 1250 ml med löstagbar skumseparator, låsspärrar, sladdgömma, rengöringsborste medföljer.
Cirkapris: 1200 kronor

 Moulinex JU650G31 - Kraftfull

Moulinex-JU650G31


Omdöme
Råsaftcentrifugen ger hög kvalitetskänsla och står stadigt på rejäla sugproppar. Låsbygeln är lätthanterlig men kräver lite kraft vid stängning. Praktisk sladdgömma och stor juicekanna samt fruktköttbehållare. Maskinen är kraftfull på båda hastigheterna och ger juice med fint fruktkött. Plus för lågt arbetsljud. Skumseparatorn i kannan fungerar ganska bra men en del skum åker med vid servering. Den medföljande rengöringsborsten underlättar diskningen av filtret. En stilfull apparat som levererar.

betygSpecifikation

Hastighetslägen: 2
Effekt: 1000 watt
Sladdlängd: 121 cm
Mått: 22x41x34 cm
Vikt: 4,3 kg
Övrigt: Juicekanna 1250 ml med löstagbar skumseparator, låsbygel, sladdgömma, rengöringsborste medföljer.
Cirkapris: 1500 kronor

 Oscar 930Pro- Annorlunda design

Oscar-930Pro


Omdöme
Modellens design och konstruktion skiljer sig från övriga produkter i testet. Oscar 930Pro är rejäl men inte lika skrymmande som de andra. Det tar några försök att få samtliga delar på plats därefter sker monteringen utan problem. Tyngst i testet med en vikt på över 6 kilo men detta gör att maskinen står stabilt på sina gummitassar. Plus för lång sladd. Matningsröret är smalt vilket gör att alla råvaror måste skäras i små bitar. Praktisk reversefunktion som underlättar om frukt eller grönsaker fastnar. Tyvärr måste funktionen användas ofta då morötter ständigt fastnar. Vita delar färgas snabbt av morötterna. Relativt skumfri juice med bitar av frukt. Kannorna måste tömmas under användning då det inte klarar av den mängd frukt som använts i testet. Testets tystaste men även dyraste modell passar den stilmedvetne.

betygSpecifikation

Hastighetslägen: 1 + reverse
Effekt: 150 watt
Sladdlängd: 142 cm
Mått: 25x44x17 cm
Vikt: 6,5 kg
Övrigt: Två juicekannor 800 ml, rengöringsborste, extra rivfilter för mjukare frukter.
Cirkapris: 3300 kronor

Cuisinart CJE1000E - Med tappkran

Cuisinart-CJE1000E


Omdöme
Gedigen maskin med stilfull matt finish men med något plastiga detaljer som vred och tappkran. Låsspärren gör att delarna sitter på plats men är lite krånglig att öppna och stänga. Gummitassarna ger stabilitet. Minus för att manual på svenska inte medföljer. Fem olika hastighetslägen där även det lägre presterar bra. En mycket lättarbetad maskin som snabbt ger resultat. Plus för lågt arbetsljud och att det går att justera flödet med tappkranen. Skumseparatorn i kannan tar bort en del skum vid servering men inte allt. Fruktköttbehållaren tar upp resterna bra och det blir inte mycket kladd. Den medföljande rengöringsborsten underlättar diskningen av filtret. En elegant råsaftcentrifug som presterar bra men med högt pris.

betygSpecifikation

Hastighetslägen: 5
Effekt: 850 watt
Sladdlängd: 110 cm
Mått: 24x43x35 cm
Vikt: 4,6 kg
Övrigt: Juicekanna 1000 ml med löstagbar skumseparator, tappkran, rengöringsborste medföljer.
Cirkapris: 3000 kronor

Obh nordica Vitamix - Plastig men effektiv

Obh-nordica-6754-Vitamix


Omdöme
Obh nordicas modell är plastig och knarrar en del men monteringen är enkel. Bra låsbygel med säkerhetsspärr som dock är något svår att haka i. Gummitassarna är inte helt optimala då maskinen inte hålls på plats. Trots lågt kvalitetsintryck har apparaten hög kapacitet och presterar bra även på den lägre hastigheten. Flödet är smidigt och det blir juice med fint fruktkött även om en och annan kärna följer med. Plus för stor juicekanna med skumseparator som tar bort skum vid upphällning. Modellen låter en del vid användning. Den medföljande borsten underlättar vid rengöring. Minus för att det kommer in vatten i matningsröret när det rengörs. En högpresterande apparat vars plastiga konstruktion drar ner betyget.

betygSpecifikation

Hastighetslägen: 2
Effekt: 700 watt
Sladdlängd: 97 cm
Mått: 23x40x31 cm
Vikt: 3,4 kg
Övrigt: Juicekanna 1250 ml med löstagbar skumseparator, låsbygel, rengöringsborste medföljer.
Cirkapris: 1100 kronor

Philips HR1871 - Inbyggd fruktköttbehållare

Philips-HR1871


Omdöme
Philips håller hög kvalitet med gedigna detaljer och redig låsbygel. Annorlunda konstruktion med invändig fruktköttbehållare som samlar upp resterna bra och ger lite kladd. Dock försvinner möjligheten att använda en plastpåse för att slippa onödig disk. Praktisk sladdgömma, extrapip med droppstop som används när ett glas placeras direkt under maskinen. Minus för många delar att ha koll på. Råsaftcentrifugen är mest effektiv på hastighet två och arbetsljudet är högt. Juicen får mycket skum men minimalt med fruktkött. Stor juicekanna vars inbyggda skumseparator inte filtrerar bort skum optimalt. En medioker apparat vars kapacitet inte motiverar det höga priset.

betygSpecifikation

Hastighetslägen: 2
Effekt: 800 watt
Sladdlängd: 105 cm
Mått: 26x43x26 cm
Vikt: 4,6 kg
Övrigt: Juicekanna 1250 ml med inbyggd skumseparator, extrapip, låsbygel, sladdgömma.
Cirkapris: 2000 kronor kronor

Centurion JS-310 - Mycket fruktkött

Centurion-JS-310


Omdöme
Kvaliteten är godkänd och delarna känns inte plastiga. Spärrarna på var sida är enkla att hantera samt låsa. I det stora hela är maskinen lättmonterad. Råsaftcentrifugen är svag och presterar inte bra på någon av hastigheterna. Frukten fastnar ofta i matningsprocessen vilket gör att man får trycka ner mataren med stor kraft. Pulsfunktionen fungerar bra om bitar sitter fast. Det händer ofta att man placerar mataren fel i röret då den inte automatiskt hamnar i skårorna. Den lilla juicekannan fylls snabbt likaså fruktköttbehållaren och de måste tömmas under användning. Juicen får mycket skum och stora bitar frukt följer med. Modellen får knappt godkänt.

betygSpecifikation

Hastighetslägen: 2 + puls
Effekt: 600 watt
Sladdlängd: 133 cm
Mått: 21x40x33 cm
Vikt: 3,6 kg
Övrigt: Juicekanna 600 ml (uppmätt), låsspärrar.
Cirkapris: 500 kronor

 C3 Vitality (30-110) - Inte optimal konstruktion

C3-Vitality-30-30110


Omdöme
C3 ger ett något plastig intryck men kvaliteten är godkänd. Lättmonterade delar.
Sugpropparna håller maskinen stadig och låsspärrarna på var sida är enkla att hantera. Sladden är kort så det gäller att ha ett uttag nära till hands. Modellen presterar bäst på hastighet 2 och pulsfunktionen fungerar okej. Liten juicekanna som måste tömmas många gånger under användning. Även fruktköttbehållarens volym är begränsad och klarar inte av alla rester. Juicen blir klar utan fruktkött men kannan saknar skumseparator. Juicen får därför ganska tjock konsistens på grund av att skummet följer med vid servering. Lättdiskade delar men huvudenheten blir kladdig efter användning. Den smala medföljande rengöringsborsten är inte optimal. Lågt pris och låg prestationsförmåga.

betygSpecifikation

Hastighetslägen: 2 + puls
Effekt: 500 watt
Sladdlängd: 67 cm
Mått: 22x38x28 cm
Vikt: 2,6 kg
Övrigt: Juicekanna 600 ml, låsspärrar, medföljande rengöringsborste.
Cirkapris: 700 kronor