Sök
Test - 8 pumptermosar

Test - 8 pumptermosar

Samling vid pumpen

2010-04-12

Pumptermosen är ett bra redskap för att hålla drycken varm på kalas och andra festligheter. Vi har pumpat åtta termosar på information för att ta reda på vem som är bäst och mest prisvärd.

Modell Betyg Pris Kommentar
Åhlens Thermos TH-190B 21 250 Bäst i test
Clas Ohlson Thermos Penguin 20 500 Störst påfyllningshål
PTS Askeroth SPL-2200 18 300 Bra med hävarm
Ica Thermos Airpot 689539 17 130 Bästa budgetval
Ronneby Bruk Maestro 15 400 Lätt att plocka av locket
Biltema Pumptermos 85-956 15 200 Billigast
Coop Id 14 150 Pumpar med hävarm
ÖoB Pumptermos 12 80 Vasst handtag

Inledning

Pumptermosar kan användas för att kylhålla drycker, men i det här testet fokuserar vi på värmehållningen. Alla termosar vi har testat håller drycken varm (över 65 grader) efter åtta timmar. Termosar med glasisolering är lite bättre på att bevara värmen än ståltermosar. Nackdelen med en glastermos är att den är mer känslig för stötar och slag på ytterhöljet. Något vi fick uppleva med Överskottsbolagets termos där glaset sprack från ett lätt slag på utsidan.

Välj en smidig pumptermos
Ingen pumptermos är krånglig att använda, men ju enklare den är att använda desto mindre spill och frustration. Kolla om den är enkel att fylla upp, rengöra och pumpa. Ett avtagbart lock och stort påfyllningshål förenklar rengöring. En snurrplatta i botten kan vara bra när man ska vrida på termosen.

Så gjorde vi

Testet är utfört av Smartson. Termosarna fylldes med kokhett vatten till 90 % av dess kapacitet och placerades i rumstemperatur. Mätning av temperatur har gjorts efter 1, 2, 3, 4, 8 och 24 timmar. Maxbetyget är 25 poäng och grundar sig på kapacitet (värmehållning), design, funktioner, kvalitet och prisvärde.

Åhlens Thermos TH-190B - Bäst i testbetyg

Typ: Glastermos. Volym 1,9 liter. Vikt 1,2 kg. Mått 37x21x14 cm.

8 pumptermosar - ÅhlensOmdöme: Testvinnaren Thermos TH-190B är bäst på att hålla värmen över tid vilket gör den lämplig för att varmhålla dryck längre än åtta timmar. Bra utformad snurrplatta ger en enkel rotation. Locket kan plockas av och pipen är vinklad och placerad långt ut för lättare påfyllning av kaffekopp med fat. Två tryck krävs för att fylla en kaffekopp. Handtaget är trångt för stora händer.
Cirkapris: 250 kronor

Clas Ohlson Thermos Penguin - Störst betygpåfyllningshål

Typ: Ståltermos. Volym 1,5 liter. Vikt 1,1 kg. Mått 28x22x15 cm.

8 pumptermosar - Clas Ohlson ThermosOmdöme: Thermos Penguin har en liten och kompakt form, men rymmer ändå mycket. Bra ytfinish som står emot fingeravtryck. Genomtänkt konstruktion med stort påfyllningshål, snurrplatta, avtagbart lock och hällpipen långt ut. Det vida påfyllningshålet minskar risken för spill och gör termosen enkel att rengöra. Penguin är dyrast och har bra men inte bäst värmehållning. Ett tryck räcker för att fylla koppen.
Cirkapris: 500 kronor

PTS Askeroth SPL-2200 - Bra med hävarmbetyg

Typ: Ståltermos. Volym 2,2 liter. Vikt 1,4 kg. Mått 36x20x15 cm.

8 pumptermosar - PTS AskerothOmdöme: Rejäl pumptermos med uppfällbar hävarm. Detta gör termosen mer lättjobbad och det krävs endast ett tryck för att fylla kaffekoppen. Kvalitetskänslan är på topp med kraftiga plastdetaljer och tåligt stålhölje. Bra utformat bärhandtag och snurrplatta. Locket är enkelt att montera loss via en knapp på baksidan. Värmeförlusten är bland de större i testet totalt sett, men det är först efter åtta timmar som den sjunker mest.
Cirkapris: 300 kronor

Ica Thermos Airpot 689539 - Bästa budgetvalbetyg

Typ: Glastermos. Volym: 1,9 liter. Vikt 1,3 kg. Mått 38x21x14 cm.

8 pumptermosar - ICAOmdöme: Liknande specifikationer som testvinnaren med utsida i högblank svart och samma volymkapacitet. Kvaliteten är bra för prisklassen och värmehållningen likaså. Hällpipen är placerad en bit ut från termoskroppen och det är enkelt att öppna locket med en hand. Det krävs två tryck för att fylla en kopp. Handtaget är greppvänligt och snurrfunktionen är bra. Locket är dock lite krångligt att plocka loss.
Cirkapris: 130 kronor

Ronneby Bruk Maestro - Lätt att plocka av locketbetyg

Typ: Ståltermos. Volym 1,6 liter. Vikt 1,3 kg. Mått 31x22x15 cm.

8 pumptermosar - RonnebyOmdöme: Gedigen pumptermos i kraftigt stål. Finns även med större volymkapacitet. Värmehållningen är godkänd trots att den uppmätta värmeförlusten är bland de större i testet. Det behövs två tryck för att fylla en kaffekopp. Handtaget är bekvämt, men snurrplattan löper trögt när termosen är fylld. Locket plockas bort genom att det knäpps av på baksidan, ungefär som på en ryggsäcksrem. Smart och användarvänligt.
Cirkapris: 400 kronor

Biltema Pumptermos 85-956 - Billigastbetyg

Typ: Ståltermos. Volym: 1,9 liter. Vikt: 1,3 kg. Mått: 33x22x15 cm.

8 pumptermosar - BiltemaOmdöme: Biltemas pumptermos är testets billigaste modell i kategorin rostfria och okrossbara ståltermosar. Den påminner om Ronneby Bruk Maestro till utseende och hantering. På Biltemas pumptermos är dock locket något trögare att lyfta upp och går inte att plocka av för rengöring. Snurrplattan undertill är bra utformad och värmehållningen godkänd. Ett tryck ger nästan en fylld kopp. Bra kvalitetsintryck i denna prisklass.
Cirkapris: 200 kronor

Coop Id - Pumpar med hävarmbetyg

Typ: Glastermos. Volym 1,5 liter. Vikt 1,1 kg. Mått 38x20x14 cm.

8 pumptermosar - CoopOmdöme: Coop id använder en hävarm för att pumpa ut drycken. Det är praktiskt, men pumpfunktionen är trög med många tryck för att fylla en kopp. Locket är enkelt att montera av, dock är snurrplattan dåligt utformad och till liten nytta. Kvalitetsintrycket är godkänt och värmehållningen bland de bättre. Hällpipen sitter långt in vilket gör det svårt att komma åt med en kaffekopp på fat.
Cirkapris: 150 kronor

ÖoB Pumptermos - Vasst handtagbetyg

Typ: Glastermos. Volym 1,9 liter. Vikt 0,9 kg. Mått 36x19x13 cm.

8 pumptermosar - ÖoBOmdöme: Två positiva saker med denna pumptermos är lågt pris och god värmehållning. Detta överväger dock inte det faktum att kvaliteten är svag med vasst och obekvämt handtag, tunt och stötkänsligt ytterhölje och en billig plastkänsla. Trycket i pumpen är godkänt och ett tryck räcker nästan för att fylla kaffekoppen. Locket kan inte plockas av och det saknas snurrfunktion.
Cirkapris: 80 kronor