Sök
Test – 8 pastakastruller

Test – 8 pastakastruller

En kokande pastafest

2010-10-06

Smartson bjuder upp till ett härligt italienskt storkok. Här utvärderas 8 pastakastruller från 200 till 1550 kronor.

Modell Betyg Pris Kommentar
OBH Nordica Supreme steel 20/25 900 Bäst i test
Ikea 365 + och Stabil pastainsats 18/25 240 Bästa budgetval
Åhléns Master spagettigryta 16/25 550 Ordentliga handtag
Anders Petter Emma 5,5 liter 16/25 400 Stilrent i rostfritt
Anders Petter Emma 6,5 liter 15/25 800 Rostbeläggning direkt
Iittala All steel med pastainsats 13/25 1550 Dyrast i klassen
Kökskungen 4,5 liter 12/25 200 Tydlig vattengradering
Åhléns Nero 12/25 350 Lättrepad beläggning

Inledning

För att lyckas med en perfekt pasta al dente dukar vi upp med kvalitetspasta, rikligt med vatten och bra kärl att tillreda den i. För alla pastaälskare som tycker att det är omständligt med ett separat durkslag testar vi här åtta modeller med antingen låsbart lock med silhål, pastainsats eller integrerat durkslag.

Hallå där Karl Händel direkt från testköket
, behöver jag köpa en särskild pastakastrull eller går det bra med den vanliga grytan hemma?
– Det är en intressant och motiverad fråga. Självklart fungerar de flesta kärl att koka pasta i om de har en ordentlig volym. De modeller med inbyggt durkslag förenklar om du tycker att det är tungt att hälla ut pastan i ett vanligt durkslag. Tyvärr tar de oftast ordentligt med plats i grytskåpet.

Testvinnaren kostar runt 900 kronor
. Måste man betala det för en bra kastrull till vardags?
– Nej, ett bra exempel är prisvärda Ikea 365 + med pastainsatsen Stabil. Den har bra handtag och kastrullen är helt klart testets bästa budgetval. Testvinnaren OBH Nordica Supreme steel är dock väldigt komplett och passar utmärkt till annan matlagning än att enbart koka pasta.

Har ni hittat några brister hos kastrullerna?

– Generellt blir de blanka kärlen fort fula av fläckar och beläggningar. Sedan tycker jag att handtagen inte uppfyller kraven för god greppvänlighet. Antingen är de för trånga eller så skär de in i händerna på grund av dåligt rundade kanter. Där kan tillverkarna bli bättre.

Fem pastatips:

1. Förkoka vattnet i en vattenkokare för att spara både tid och energi.
2. Koka torr pasta livligt och sjud färsk pasta på svag värme för bästa resultat.
3. Ta tid från att vattnet börjar bubbla, inte från när det stormkokar och följ den angivna koktiden exakt.
4. Skölj den färdiga pastan först i varm vatten, sedan i kallt. Då klibbar den inte ihop.
5. Använd penne eller gnocchi till såsiga rätter. De suger upp såsen bättre än spagetti.
Källa: Arla och Lantmännen

Så gjorde vi

Alla modeller har testats på en glaskeramikhäll där vi kokat 500 gram fusilli tricolore i tre liter vatten. Därefter har vi bedömt design, kvalitet, funktionalitet, uppkokningstid och prisvärde. Alla modeller klarar induktionshäll förutom Åhléns Nero. Maxbetyg är 25 poäng.

Text av: Linn Björklund/Smartson
Test av: Karl Händel/Smartson

OBH Nordica Supreme steel - Bäst i testbetyg

Bast_i_test_2010_oktoberOBH NORDICA

Typ:
Kastrull i rostfritt stål och aluminium med glaslock och integrerat durkslag.
Volym: 5 liter. Djup: 11,5 cm. Botten: Ø 23,5 cm.
Omdöme: Supreme steel har genomtänkt design med ett integrerat durkslag. Här möter fyra handtag varandra, två på kastrullen och två på locket, tillsammans med en praktisk sil på varje sida. På så sätt går det enkelt att slå av vattnet via de välformade hällpiparna. Kvalitetsintrycket är mästerligt, men tyvärr är kastrullen tung att hantera. Högt prissatt modell som ändå bedöms vara en bra investering.
Cirkapris: 900 kronor

Ikea 365 + och Stabil pastainsats - Bästa budgetvalbetyg

Bästa budgetval oktober


IKEA 365+
Typ:
Kärl i rostfritt stål och aluminium med pastainsats.
Volym: 5 liter. Djup:15 cm. Botten: Ø 18 cm.
Omdöme: Ikeas kastrull 365 + kan kombineras med pastainsatsen Stabil. Handtagen på kastrullen är stora och rejäla att greppa. Kvalitetsintrycket är bra och det går snabbt att koka upp tre liter vatten. Kastrull och pastainsats fungerar även bra till andra uppgifter i köket. Tyvärr är inte insatsens handtag bekväma vid större mängd pasta. Ett prisvärt köp där kastrullen säljs separat för 160 kronor och durkslaget för 80 kronor.
Cirkapris: 240 kronor

Åhléns Master spagettigryta - Ordentliga handtagbetyg

Master_2010
Typ:
Kastrull i rostfritt stål med glaslock och pastainsats. Volym: 5,6 liter. Djup:18 cm. Botten: Ø 18 cm.
Omdöme: Precis som Anders Petters Emma 5,5 liter så har Master godkända handtag som förenklar hanteringen i köket. Handtagens fästen ger dock inte ett genomarbetat intryck. Ytan klarar fingeravtryck relativt bra, men alla blanka modeller i testet kräver omvårdnad för att inte tappa sin fina yta. Det går fort att koka upp tre liter vatten vilket är ett plus i kanten.
Cirkapris: 550 kronor

Anders Petter Emma 5,5 liter - Stilrent i rostfrittbetyg

AP
Typ:
Kastrull i rostfritt stål. Låsbart lock med inbyggd sil. Volym: 5,5 liter. Djup:14,5 cm. Botten: Ø 20,5 cm.
Omdöme: Anders Petters billigaste pastakastrull har ett tunt och låsbart lock med sil. Det går snabbt att koka upp vattnet och designen passar bra i det moderna köket. Handtagen är hyfsat tilltagna om än lite tunna i sitt utförande. Att slå bort vattnet är enkelt, men det läcker runt lockets kant. Ett bra köp även om den inte är en mångsidig kamrat i köket.
Cirkapris: 400 kronor

Anders Petter Emma 6,5 liter - Rostbeläggning direktbetyg

AP_2
Typ:
Kastrull i rostfritt stål med glaslock och pastainsats. Volym: 6,5 liter. Djup: 22 cm. Botten: Ø 17 cm.
Omdöme: Här ges ordentliga möjligheter till storkok, men samtidigt problem med förvaringsutrymmet. Emma 6,5 liter tar mycket plats. Glaslocket har ångutsläpp och handtagen är lätt rundade men lite för trånga för att klassas som greppvänliga för dig med medelstora händer. Tyvärr fick pastainsatsen rostbeläggningar direkt vilket är anmärkningsvärt då den saluförs som ett rostfritt val.
Cirkapris: 800 kronor

Iittala All steel med pastainsats - Dyrast i klassenbetyg

Ittala
Typ:
Kastrull i rostfritt stål med pastainsats. Volym: 6 liter. Djup: 14 cm. Botten: Ø 22 cm.
Omdöme: All steel blandar och ger när det gäller konstruktion och användarvänlighet. Överlag en välbyggd kastrull med stora och lite ogina handtag att hålla i. Locket har ett bra handtag och ånghål i kanten. Den tillhörande insatsen, säljs för 550 kronor separat, passar inte perfekt i kastrullen och det kokande vattnet sipprar ut på spisen. Annars känns kvalitetsintrycket högt och gediget. Sammantaget ett väldigt dyrt kärl som är tungt att hantera.
Cirkapris: 1550 kronor

Kökskungen 4,5 liter- Tydlig vattengraderingbetyg

Kökskungen
Typ:
Kastrull i rostfritt stål med plasthandtag och låsbart lock med sil. Volym: 4,5 liter. Djup: 16 cm. Botten: Ø 18 cm.
Omdöme: Tunn botten gör att det går fort att koka upp vattnet, men begränsar modellens användning till annan typ av matlagning. Att stänga locket är smidigt med rätt teknik. Att hälla bort vattnet går bra, men det ångar rejält. Kastrullen är byggd på höjden och har tydlig mängdgradering på insidan. Handtagen är i minsta laget för dig med större händer. Plasthandtagen kan missfärgas vid maskindisk.
Cirkapris: 200 kronor

Åhléns Nero - Lättrepad beläggningbetyg

Köks
Typ:
Botten i aluminium med non-stick beläggning på insidan. Låsbart lock med sil. Volym: 4,5 liter. Djup: 14 cm. Botten: Ø 17,5 cm.
Omdöme: Åhléns Nero sticker ut i testet med en helsvart design och non-stick beläggning som kräver plast eller trädredskap. Redan under testperioden blev dock ytan repad av locket, vilket inte känns genomtänkt. De skruvade handtagen är i minsta laget. Den belagda ytan bjuder in till att laga mer än bara pasta. Fungerar dock inte på induktionshäll.
Cirkapris: 350 kronor