Sök
Test - 8 osthyvlar

Test - 8 osthyvlar

Det ska va´ tunna skivor

2011-02-22

Varje svensk äter i snitt drygt 18 kilo ost per år. Det borde betyda att osthyveln är ett av de vanligaste och mest använda köksredskapen i våra hem. Smartson har testat 8 modeller.

Modell Betyg Pris Kommentar
Gastromax 6530-1 23/25 30 Bäst i test
Sveico 7048 21/25 30 Enkelt att variera tjocklek
Fiskars Colours 19/25 80 Passar präst och gouda
Jysk Funktion 18/25 40 Smala skivor
Granit 61009 16/25 40 Varierat resultat
Jula Menuett 15/25 20 Smular och skrynklar osten
Invite kitchen 113477 10/25 90 Knappt godkänd
Åhléns Nikko 7/25 70 Testets bottennapp

Inledning

Det är framförallt hårdost som faller svensken i smaken, den utgör hela 13 av de totala 18,4 kilon ost som varje svensk äter per år. Vi har valt att testa klassiska osthyvlar som passar bäst till just hårdostar. Det finns även varianter med kortare blad, de passar bättre till krämig ost som annars lätt kan fastna på bladet. Den klassiska hyveln kan och används också ofta för att skiva leverpastej och gurka eller för att strimla vitkål.

Nordisk favorit
Även om vi gärna vill tro att osthyveln är en svensk uppfinning så är det en norsk möbelsnickare som står bakom skapelsen. Den första modellen blev klar 1925 och tillverkas fortfarande i Lillehammer. Utanför Norden kan det dock vara svårt att få tag på en osthyvel, där skär du hårdosten med kniv alternativt köper färdigskivad.

Material och form
I testet hittar vi modeller helt i plast eller stål samt kombinerade hyvlar där bladet är av stål och handtaget av plast. Även om bladets utformning och storlek skiljer mellan hyvlarna, har eggen samma bredd. Däremot kan ostskivans tjocklek vanligtvis anpassas genom att man vinklar bladet, dock gäller inte det för plastmodellerna där bladet är stumt.

Så gjorde vi

Vi har testat osthyvlarna på tre ostar med olika egenskaper- en smulig prästost, en slät gouda samt en kladdig port salut. Betyget baseras på kriterierna kapacitet, kvalitet, funktion, design och prisvärde. Maxbetyget är 25 poäng.

Gastromax 6530-1 - Bäst i test
osthyvel_bäst_i_test_februari
Gastromax-6530-1
Omdöme: Hyveln presterar mycket bra på samtliga ostsorter. Skivorna hyvlas jämntjocka och blir breda. Du får ett bra tag utan att det krävs någon kraft och eggen är fri från ostrester. Ett stopp för pekfingret på handtaget är en bra detalj. Bladets kant är slipad för att även kunna skära ost. Bladet är testets minsta och har en speciell form där spetsen kan användas till att plocka upp ostbitar. Enda nackdelen med hyveln är att greppet inte är så bekvämt. Sett till priset är det dock en värdig vinnare.

Specifikation:betyg
Material handtag/blad: plast/plast
Total längd: 20,5 cm
Handtagets längd: 11,5 cm
Vikt: 27 gram
Cirkapris: 30 kronor

Sveico 7048 - Enkelt att variera tjocklek

Sveico-7048
Omdöme: En klassisk modell med rostfritt blad och handtag av plast där ytan är sträv. Skivar präst- och goudaost föredömligt men hanterar den kladdiga port salut något sämre. Handtaget har en oval form och ligger bra i handen med en nedsänkning där pekfingret hamnar. Bladet är lätt att böja för varierad tjocklek på ostskivorna.

Specifikation:betyg
Material handtag/blad: plast/stål
Total längd: 21,5 cm
Handtagets längd: 12 cm
Vikt: 50 gram
Cirkapris: 30 kronor

Fiskars Colours - Passar präst och gouda
Fiskars-Colours
Omdöme: Fiskars modell liknar den från Sveico, en klassisk osthyvel med handtag av plast och blad av stål. Handtaget på denna är dock inte riktigt lika greppvänligt som på Sveico. Du glider lättare med handen och den rektangulära formen ger inte ett lika bekvämt grepp. I likhet med Sveico är denna modell bäst till präst- och goudaost medan det blir tunna, trasiga skivor av port salut. Prisskillnaden innebär dock att Fiskars är ett något sämre val.

Specifikation:betyg
Material handtag/blad: plast/stål
Total längd: 22,5 cm
Handtagets längd: 12 cm
Vikt: 51 gram
Cirkapris: 80 kronor

Jysk Funktion - Smala skivor
Jysk-Funktion
Omdöme: Ytterligare en modell helt i plast som påminner om Gastromax. Den är dock dubbelt så dyr utan att vara lika effektiv. Resultatet är godkänt och den presterar jämnbra på samtliga ostar. Tyvärr verkar det som att hela eggens bredd inte används då skivorna blir smala. De går sönder innan de hamnar på smörgåsen. Handtaget är smalare än på Gastromax och bladet har en mer klassisk form.

Specifikation:betyg
Material handtag/blad: plast/plast
Total längd: 20,5 cm
Handtagets längd: 12,5 cm
Vikt: 21 gram
Cirkapris: 40 kronor

Granit 61009 - Varierat resultat
Granit-61009
Omdöme: En osthyvel med stort blad och cylinderformat handtag, båda i rostfritt stål. Tyngden och storleken ger förvisso ett rejält intryck men gör den också klumpig att hantera. Resultatet varierar beroende på osttyp. Den är testets bästa osthyvel för en osttyp som port salut medan den bara trycker ihop osten istället för att skiva en slät gouda. Bladet är något kraftigare än på de flesta andra testmodeller men är lätt att vinkla för önskad tjocklek på skivorna.

Specifikation:betyg
Material handtag/blad: stål/stål
Total längd: 23,5 cm
Handtagets längd: 10 cm
Vikt: 91 gram
Cirkapris: 40 kronor

Jula Menuett - Smular och skrynklar osten
Jula-Menuett
Omdöme: Julas modell fungerar bra på en kladdig ost då skivorna blir breda och jämna. Prästosten däremot går sönder och goudaosten skrynklas ihop till en hög. En liten gummerad kant där bladet fäster fungerar som ett stopp mot pekfingret och är en uppskattad detalj. Bladet är kraftigare än på de flesta andra och har ett lagom motstånd för justering av skivornas tjocklek. Sammanfattningsvis god ergonomi och kvalitet till lågt pris men tyvärr inte ett bra val för alla ostar.

Specifikation:betyg
Material handtag/blad: stål/stål
Total längd: 22 cm
Handtagets längd: 10,5 cm
Vikt: 69 gram
Cirkapris: 20 kronor

Invite kitchen 113477- Knappt godkänd
Invite-kitchen-113477
Omdöme: Invite kitchen har testets bästa handgrepp. I övrigt saknas en del vad gäller design och kvalitet. Bladets långa hals är en svag punkt där limningen lossar vid belastning. Det behövs heller inte mycket kraft för att vrida halsen snett. Den långa halsen gör dessutom att du får mindre styrsel i hanteringen. Trots att den är testets dyraste modell får den knappt godkänt vad gäller att hyvla ost. Det är svårt att få till bra skivor då eggen tar ojämnt på osten och trycker ihop den till en hög.

Specifikation:betyg
Material handtag/blad: plast/stål
Total längd: 24,5 cm
Handtagets längd: 12 cm
Vikt: 75 gram
Cirkapris: 90 kronor

Åhléns Nikko - Testets bottennapp
Åhléns-Nikko
Omdöme: Åhléns Nikko klarar inte att hyvla någon av ostarna i vårt test. Dessutom fastnar osten på eggen. Kvalitetsintrycket är lågt. Hela hyveln är tillverkad av stål där handtaget och bladet är stansade ihop, en infästning som är bräcklig. Bladet är av tunnare typ och efter ett par böjningar går bladet sönder. Handtaget är smalt och ellipsformat med en upphängningsring fäst i änden som mest är i vägen. Att den dessutom tillhör testets dyrare modeller är en gåta.

Specifikation:betyg
Material handtag/blad: stål/stål
Total längd: 23 cm
Handtagets längd: 11,5 cm
Vikt: 71 gram
Cirkapris: 70 kronor