Sök
Test - 8 nötknäckare

Test - 8 nötknäckare

En hård nöt att knäcka

2009-12-16

Att knäcka nötter hör julen till och varför inte göra det med stil. Smartson testar åtta nötknäckare med kul design. En annorlunda formgivning är ett plus men nötknäckaren ska i första hand klara sin uppgift på ett bra sätt.

Modell Betyg Pris Kommentar
Royal vkb Nut cracker 23/25 230 Bäst i test
Drosselmeyer The nutcracker 22/25 300 Ingen tankenöt
Zack Pure 20/25 300 För stora nötter
Rösle Nut cracker 12781 18/25 460 Inget för små händer
Bodum Nux 16/25 400 Bekvämt grepp
Wüsthof Nut cracker 5812 12/25 365 Svår att knäcka
Koziol Mc Cracker 8/25 160 Söt men opraktisk
Philippi Spider 8/25 400 Oduglig

Sammanfattning

Julen består av många svåra nötter att knäcka vilket kräver en bra nötknäckare. I vårt test ställer vi frågan går det att kombinera snygg design med praktisk nötknäckning? Både ja och nej är svaret. Bäst lyckas testvinnaren från Royal vkb som skiljer sig från den klassiska nötknäckaren. Den har hög användarvänlighet till ett bra pris.

Inledning

Nytänkande design
Idag finns mer än bara den klassiska nötknäckaren som påminner om ett knipverktyg i stål. Välj bland roliga modeller som inte bara hjälper dig att knäcka nöten utan som även är snygg att ha framme på bordet. En utmärkande modell är Royal vkb som är en burk med lock i plast. Koziol har en söt design som påminner om en liten seriefigur som säkert går hem hos barnen. Drosselmeyers modell med hävstångsarm är en av de mer gedigna och genomtänkta i testet. Philippi Spider är praktfull med sina tre handtag men den lyckas inte med att knäcka nötter på ett bra sätt vilket trots allt är grundkravet.

Krävande nötter
Nötknäckaren plockas oftast bara fram en gång per år men det är ändå rimligt att ställa krav på dess funktion. Vissa nötter har hårdare skal än andra och en riktigt bra modell ska klara alla typer av nötter, stora som små. En funktionell nötknäppare ska även lyckas med konststycket att knäcka skalet utan att mosa nötens innandöme. Det bör inte heller sprätta skal över hela golvet. Testvinnaren Royal vkb klarar av att knäcka nötter utan större kraftansträngning och samlar upp allt skal i behållaren. Även Drosselmeyer, Zack och Rösle uppfyller kraven galant. I botten placerar sig modellerna från Wüsthof, Philippi och Koziol på grund av ogenomtänkt konstruktion vilket gör att de inte knäcker nötter tillräckligt bra.

Nötkunskap
 
1. Hasselnötter, valnötter och mandlar är tre av de nyttigaste nötterna

2. Nötter är ett perfekt mellanmål som ger hög mättnadskänsla

3. De innehåller inte kolesterol

4. Många varianter innehåller omättade fetter vilka är bra fetter

5. Nötter är rika på E-vitamin och många innehåller fibrer, magnesium och aminosyran arginin vilket bland annat är bra för blodkärlen

Så gjorde vi

Smartson testar nötknäckare på valnötter och hasselnötter med fokus på användarvänlighet. Betygskriterierna är design, kvalitet, kapacitet, funktion och prisvärde. Maxbetyget är 25 poäng.

Royal vkbRoyal vkb Nut - Bäst i testbetyg

Konstruktion: Plastburk med skruvlock

Material: Plast

Vikt: 213 gram

Omdöme: Nöten placeras i behållaren och krossas genom att skruva åt locket. Konstruktionen gör att inga skalbitar flyger iväg. Locket har två funktioner och kan användas från båda håll beroende på nötstorlek. Locket ger ett jämnt tryck vilket resulterar i hela nötter. Det är enkelt att knäcka nötterna men skruvmomentet kan vara omständligt. Eftersom skalet samlas i burken går det att knäcka ett par nötter i rad. Kraftigt lock men plastburken skulle tjänat på ett mer gediget materialval. Minus för att nötknäckaren inte kan maskindiskas. En värdig testvinnare med unik design och hög användarvänlighet till ett bra pris.

Cirkapris: 230 kronor

Drosselmeyer The nutcracker- Ingen tankenötDrosselmeyerbetyg

Konstruktion: Konformad behållare med löstagbar hävstångsarm

Material: Formgjutet zink

Vikt: 325 gram

Omdöme: Drosselmeyers nötknäckare har en annorlunda design där nöten placeras i behållaren och knäcks genom att hävstången trycks till. Ingen precision behövs vid placering av nöten men stora valnötter har problem att rymmas. Det finns viss risk för att nötskal flyger iväg varför det är bra att hålla en hand över placeringshålet. Modellen kräver ingen stor kraftansträngning. Plus för att handtaget är löstagbart vilket förenklar rengöring och underhåll. Dock är delarna inte helt lätta att plocka bort. Drosselmeyer är en rolig modell som uppskattas för sin snygga och praktiska design.

Cirkapris:300 kronor

Zack PureZack Pure - För stora nötterbetyg

Konstruktion: Tångmodell med kantiga handtag

Material: Rostfritt stål

Vikt: 430 gram

Omdöme: Pure från Zack är en nötknäckare i tångutförande. Modellen är försedd med två placeringshål som griper tag i nötterna på ett bra sätt. Kraften är tillräcklig för att knäcka alla typer av nötter. Handtagen kan inte fixeras i utfällt läge vilket gör att båda händerna kan behövas när de ska tryckas ihop. Minus för att modellen är tung och för att de kantiga handtagen inte är helt bekväma att greppa. I det stora hela håller Zack Pure hög kvalitet och hög användarvänlighet.

Cirkapris: 300 kronor

Rösle Nut cracker- Inget för små händerRöslebetyg

Konstruktion: Tångmodell med rundade handtag

Material: Rostfritt stål

Vikt: 255 gram

Omdöme: Rösles modell är stor och har ett brett avstånd mellan handtagen. Detta gör hanteringen svår med små händer. Hantagen skulle vara mer greppvänliga om de var bredare och inte så vassa på insidan. Modellen kräver liten kraftansträngning vilket är bra för den som inte är så stark i nyporna. Rösle är den enda nötknäckaren i testet som har en konstruktion där handtagen alltid befinner sig i utfällt läge likt en tång. Detta gör den enklare att hantera med en hand. Modellen passar bäst till att knäcka stora nötter. Plus för liten risk att skal far iväg. En nötknäckare som presterar väl men som kanske inte passar alla händer i familjen. Dessutom är den i dyraste laget.

Cirkapris: 460 kronor

Bodum Nux- Bekvämt grepp
Bodum Nox
betyg

Konstruktion: Tångmodell med rundade handtag

Material: Stål

Vikt: 221 gram

Omdöme: Bodum Nux är en kromad tångmodell med rundade handtag som är riktigt bekväma att greppa. Nötknäckaren är svårarbetad och det blir explosiva knäckningar som gör att det flyger iväg en del skal. Men kraften är bra och den klarar nötter i alla storleker utan problem. Dock är det lite svårt att fixera nötterna då placeringsytan är smal. Tack vara att det inte finns några förbestämda placeringshål är modellen flexibel. Vårt testexemplar gnisslar under användning. En nötknäckare för dig som prioriterar ett bekvämt grepp.

Cirkapris: 400 kronor

Wüsthof Nut cracker- Svår att knäckaWusthofbetyg

Konstruktion: Tångmodell med kantiga handtag

Material: Rostfritt stål

Vikt: 255 gram

Omdöme: Wüsthofs nötknäckare är en tångmodell med två placeringshål för stora och små nötter. Enkel hantering men kraften är inte tillräcklig när en nöt ska knäckas vilket gör att man får ta i ordentligt. Plus för gediget materialval och hög kvalitet. Den smala konstruktionen gör att vikten inte fördelas jämnt över nöten vilket gör det svårt att knäcka dem. Minus även för att det mindre hålet är för litet för normalstora hasselnötter och att mycket skal flyger iväg. Wüsthof uppfyller inte riktigt det man kan kräva av en nötknäckare. Dessutom finns det bättre alternativ till lägre pris.

Cirkapris: 365 kronor

Koziol Mc Cracker- Söt men opraktiskKoziolbetyg

Konstruktion: Figur med skruvstäd

Material: Plast

Vikt: 138 gram

Omdöme: Koziol Mc Cracker är en annorlunda nötknäckare som ser ut som en liten seriefigur. Genom att dra åt skruvstädet ska nöten krossas. Modellen är omständlig då nöten ofta åker ur behållaren. Därför bör tummen tryckas emot när nöten ska knäckas. Istället för att nöten knäcks gör skruvstädet ett hål i skalet vilket gör att nöten inte kommer ur skalet hel utan smulig. Det är stor risk att skalbitar flyger iväg. Mc Cracker är en nötknäckare som är söt men inte rolig att använda.

Cirkapris: 160 kronor

Philippi Spider- OdugligPhilippi Spiderbetyg

Konstruktion: Tångmodell med tre handtag

Material: Krompläterad

Vikt: 289 gram

Omdöme: Som namnet antyder ser Philippi Spider ut som en spindel. Modellens design är stilfull men rent funktionellt har denna nötknäckare inte mycket att komma med. Modellen är svåranvänd och de tre handtagen är krångliga att synkronisera vid knäckningsmomentet. Det är även besvärligt att placera en nöt på de räfflade ytorna mellan handtagen, detta gäller särskilt för mindre nötter. När valnötter ska knäckas krävs riktigt starka nypor och det är nästintill omöjligt att lyckas. Philippi Spider har en unik design men här slutar lovorden för denna dyra och opraktiska modell.

Cirkapris: 400 kronor