Sök
Test - 8 matberedare

Test - 8 matberedare

En rask hjälpreda i köket

2011-07-26

Sveriges mästerkock Leif Mannerström tycker den är oumbärlig. Många svenskar hoppas att den ska råda bot mot hämtpizza och recepttorka. Smartson har testat åtta matberedare, i prisklassen 400-4000 kronor.

Modell Betyg Pris Kommentar
Kenwood FP260 21/25 1400 Bäst i test
Bosch MCM2054 19/25 600 Bästa budgetval
Moulinex Masterchef 8000 18/25 1800 Finlirare
Compact Dualit XL900 17/25 4000 Klassisk och praktisk
Electrolux EFP4100 17/25 1100 Smart konstruktion
Philips HR7775 16/25 2700 Starkaste motorn
Jamie Oliver Matberedare 15/25 1200 Passar ett enmanskök
Logik matberedare 12/25 400 Bra bruksanvisning

Inledning

Underlättar köksarbetet
Finessen med en matberedare är förmågan att ersätta andra köksverktyg. Men ibland är det svårt att skilja mellan en matberedare och en köksmaskin. Köksmaskinen är en relativt stor hushållsapparat, bra för brödbak, som passar bäst till större hushåll. En matberedare, å andra sidan, kan användas i både små och stora hushåll. Den grovstrimlar grönsaker, skivar potatis och rotfrukter med mera. Innan köp bör du titta på maskinens funktioner, att effekten är tillräcklig hög, att den är stadig samt hur lätta delarna är att montera och plocka isär.

Skötsel och skydd

Vissa livsmedel kan missfärga plasten, men det i sig är inget konstigt och maten påverkas inte. Oftast försvinner missfärgningen om man gnuggar plasten med en trasa doppad i vegetabilisk olja. Läs alltid i bruksanvisningen om delarna tål maskindisk, i sådana fall ställ dem på övre hyllan och diska i låg temperatur.

Så gjorde vi

Följande fyra testmoment genomfördes: skiva potatis, strimla morötter, riva hushållsost och hacka mandlar. Vi har bedömt design, kvalitet, kapacitet, funktioner samt prisvärde. Maxbetyg är 25. (Vikt anges utan tillbehör). Cirkapriserna är tillverkarnas rekommenderade.

Kenwood FP260 - Bäst i test

bit matberedare
kenwood


Omdöme
Liten, nätt och strömlinjeformad. Två handtag på vardera sidan gör den lätt att flytta. Utmärkta tillbehör. Stort plus för att en kvarn ingår, som är optimal när man hackar mandlar. Kvarnen kan också användas till att mala kaffebönor och örter. Maskinen uppvisar goda resultat förutom vid rivandet av morötter och ost. Beredaren får jobba hårt men morötterna rivs ändå inte ordentligt, utan blir antingen skivade eller mosade. Samma sak händer med osten. Trots de missarna har denna stilrena, användarvänliga matberedare sin självklara plats på köksbänken.

Specifikation
betyg
Effekt: 750 watt
Effektlägen: 2 hastigheter + pulsefunktion
Angiven maxvolym skål: 2,1 liter
Mixerkapacitet: 1,2 liter
Mått: 37 x 21 x 25 cm
Vikt: 2,5 kilo
Sladdlängd: 102 cm
Tillbehör: 1 multifunktionskniv, 1 degblandare, 3 riv- och skärtillbehör, 1 citruspress, 1 visp, 1 spatel, 1 mixer och 1 kvarn/hackare.
Cirkapris: 1400 kronor

Bosch MCM2054 - Bästa budgetval

bb matberedare
bosch MCM 2054


Omdöme
Användarvänlig och genomtänkt konstruktion gör det enkelt att sätta fast både skål och lock. Alla delarna sitter ordentligt på. Bra, utförliga bilder på manöverpanelen visar både vilken hastighet och vilka tillbehör som ska användas. Sladden har bra räckvidd och det finns en behändig sladdförvaring. Plus att man kan både grov- och finhacka tack vare vändbara tillbehör. Mestadels bra kapacitet, ibland fastnar bitar av grönsaker uppe vid locket och i själva tillbehöret. Prisvärd modell som håller högre klass än några av sina dyrare konkurrenter.

Specifikation
betyg
Effekt: 450 watt
Effektlägen: 2 hastigheter och pulsefunktion
Angiven maxvolym skål: 1 liter
Mixerkapacitet: Mixer medföljer inte
Mått : 32 x 30 x 18 cm
Vikt: 2,25 kilo
Sladdlängd: 118 cm
Tillbehör: 1 multifunktionskniv, 2 riv- och skärtillbehör, vispskiva.
Cirkapris: 600 kronor

Moulinex Masterchef 8000- Finlirare

moulinex masterchef


Omdöme
Bastant retromodell. Praktiska exempelbilder på maskinens framsida visar vilken hastighet som lämpar sig bäst för olika livsmedel. Matberedarens sladdfack underlättar vid förvaring eftersom sladden är lång. Bruksanvisningen behövs för att förstå hur tillbehören ska sitta och ibland känns det som om de inte sitter ordentligt fast. Skåltillsatsen är enkel att rengöra eftersom all mat hamnar på botten och inget fastnar på insidan. Mycket bra kapacitet förutom vid rivning av ost. Man kan skiva ost i lagom tunna skivor, men när man försöker riva blir det för små bitar och ost fastnar uppe vid locket. Med sin klassiska design och precision vid arbetsmomenten är detta en modell för köksentusiasten.

Specifikation
betyg
Effekt: 850 watt
Effektlägen: 2 hastigheter och pulsefunktion
Angiven maxvolym skål: 3 liter
Mixerkapacitet: 1,5 liter
Mått: 43 x 25 x 27 cm
Vikt: 3,5 kilo
Sladdlängd: 99 cm
Tillbehör: Citruspress, råsaftscentrifug, visp, 3 riv- och 1 skärtillbehör, 1 degblandare och 1 spatel.
Cirkapris: 1800 kronor

Compact Dualit XL900 - Klassisk och praktisk

dualit


Omdöme
Stabil och genomtänkt retromodell. Skålinsatsen kan justeras till tre olika storlekar. Tillbehören kommer med ett eget ställ, vilket fungerar som diskställ efter rengöring. Bra prestanda även om riv- och skärtillbehöret inte täcker ända upp i toppen, vilket resulterar i att vissa morotsbitar inte rivs ordentligt. Knepigt att ta av skåltillsatsen. Beredaren saknar olika hastighetslägen och har bara 2 pulsefunktioner. Högt pris men dess klassiska design och höga kvalitet faller säkert både gourmanden och esteten i smaken.

Specifikation
betyg
Effekt: 900 watt
Effektlägen: Pulse och auto pulse funktion
Angiven maxvolym skål: 2,8 liter
Mixerkapacitet: Mixer medföljer inte
Mått: 40 x 22 x 24 cm
Vikt: 5,4 kilo
Sladdlängd: 92 cm
Tillbehör: 2 multifunktionsknivar, 2 riv- och skärtillbehör, 1 vispskiva, 1 spatel och 2 skålinsatser.
Cirkapris: 4000 kronor

Electrolux EFP4100 - Smart konstruktion

elektrolux


Omdöme
Stadig och smidig modell som kommer med många bra tillbehör och trevlig förvaringskonstruktion. Det medföljer ett praktiskt plastfack för riv- och skärtillbehören, som kan stå separat på köksbänken. Beredaren har en praktisk sladdvinda, även om sladden har lite för kort räckvidd. Enkel att torka av och alla tillbehör går att diska i diskmaskinen. Bra med 5 olika hastighetslägen, vilket gör att den river och skivar snabbt, om än lite smått och tunt. Det blir också mer kross än hack av mandlarna. Utförlig bruksanvisning med tips för sparsam och miljövänlig användning. Prisvärd.

Specifikation
betygEffekt: 700 watt
Effektlägen: 5 hastigheter och pulsefunktion
Angiven maxvolym skål: 1,75 liter
Mixerkapacitet: Mixer medföljer inte
Mått: 33 x 35 x 24 cm
Vikt: 3,7 kilo
Sladdlängd: 109 cm
Tillbehör: 2 riv- och skärtillbehör, citruspress, 1 degblandare, 1 multifunktionskniv och spatel.
Cirkapris: 1100 kronor

Philips HR7775 - Starkaste motorn

philips matberedare


Omdöme
Rejäl och stryktålig matberedare med många tillbehör för storhushåll. Extrastort inmatningsrör, som kan varieras till två storlekar, vändbara tillbehör och väl tilltagen skålvolym. Står stadigt med sugkoppar som är tacksamt under arbete men försvårar vid förvaring. Centralt placerat reglage som är upplyst och tydligt visar vald hastighet. Lätt att torka av och rengöra. Maskinen är utrustad med den starkaste motorn i testet och får godkänt i alla testmoment. Krävs rejäla nypor för att växla mellan på och av. Ljudnivån kunde vara lägre och låslägena tydligare. En multifunktionell matberedare som effektivt hanterar stora volymer, men vill man ha mindre portioner grönsaker finhackade är det bättre att köpa en mindre modell.

Specifikation
betygEffekt: 1000 watt
Effektlägen: Steglöst + pulsefunktion + isläge
Angiven maxvolym skål: 3,4 liter
Mixerkapacitet: 1,5 liter
Mått: 40 x 21 x 29 cm
Vikt: 3,8 kilo
Sladdlängd: 107 cm
Tillbehör: 4 riv- och skärtillbehör, 1 multifunktionskniv, spatel, citruspress, degblandare, visp och råsaftcentrifug.
Cirkapris: 2700 kronor

Jamie Oliver Matberedare - Passar ett enmanskök

jamie oliver

Omdöme
Denna behändiga, kubformade matberedare är som gjord för ett enmanskök med inbyggd förvaringslåda för tillbehör. Sladden har för kort räckvidd. Enkel att rengöra och lätt att montera tillbehören. Arbetar snabbt när det gäller rivning och skärning, men med varierande resultat. En del grönsaksbitar fastnar vid locket eller i själva tillbehören. Mandlarna blir en blandning av kross och bitar. Minus även för att delar i vit plast lätt missfärgas av morotssaften. Ganska högljud för sin storlek. Känns inte som priset motsvarar prestationen.

Specifikation
betygEffekt: 800 watt
Effektlägen: 2 hastigheter och pulsefunktion
Angiven maxvolym skål: 2 liter
Mixerkapacitet: 1,25 liter
Mått: 39 x 25 x 24 cm
Vikt: 2,7 kilo
Sladdlängd: 94 cm
Tillbehör: 1 multifunktionskniv, 5 riv- och skärtillbehör, vispskiva och spatel.
Cirkapris: 1200 kronor

Logik matberedare - Bra bruksanvisning

logik matberedare


Omdöme
Den enda matberedaren i testet som har handtaget på höger sida. Däremot låses skållocket till vänster, vilket gör den omständlig att arbeta med. Lättförståelig bruksanvisning och tydligt utmärkt lock- och unlockläge för skåltillsats och mixer. Smart anordning med separat monterad mixer. Skåltillsatsen har inga markerade nivåer, annat än maxgräns. Matarröret saknar också mått. Testmomenten får knappt godkänt och ljudnivån är hög. Morötterna rivs så smått att det blir morotsmos. Bitar fastnar dessutom uppe vid locket och rivs inte även om man ökar hastigheten, utan snurrar bara runt. En budgetmodell som får jobbet gjort men inte mycket mer.

Specifikation
betygEffekt: 500 watt
Effektlägen: 2 hastigheter och pulsefunktion
Angiven maxvolym skål: 2,2 liter
Mixerkapacitet: 1,5 liter
Mått: 30 x 36 x 20 cm
Vikt: 3,0 kilo
Sladdlängd: 85 cm
Tillbehör: 1 riv- och skärtillbehör, 1 multifunktionskniv och 1 vispskiva.
Cirkapris: 400 kronor