Sök
Test - 8 köttkvarnar

Test - 8 köttkvarnar

Från kött till färs

2012-04-20

Köttkvarnen är ett nödvändigt verktyg för att förvandla en större mängd kött till goda rätter. Vi har testat 8 modeller i olika prisklasser och storlekar.

Modell Betyg Pris Kommentar
Tefal ME7021 18/25 1 300 Bäst i test
Nima MR 9 TC 22 18/25 2 400 Stor och kraftfull
Severin FW3782 18/25 1 200 Bästa budgetval
Reber 9500N 16/25 5 150 För större mängder kött
Braun G1500 16/25 1 200 Effektiv malning
Bosch MFW1501 14/25 950 Vibrerande kvarnhus
Menuett Köttkvarn 500 W 14/25 300 Svårmonterad
Kenwood MG510 13/25 1 480 Högljudd

Inledning

Köttkvarnen har hängt med länge. Redan på 1890-talet tillverkade Husqvarna och Bolinders produkten som sedan dess använts för allt ifrån köttmalning till korvstoppning. Idag, när husmanskost och mat som man gör själv från grunden, har fått ett uppsving är egen korv eller köttbullar något som uppskattas. Livsmedel utan tillsatser där tillverkaren själv valt ut sina ingredienser med omsorg.

Köttkvarnen i sig kan också användas som en slags matberedare för annat än bara kött. Fisk, grönsaker och även frukt går att finfördela i apparaten. Köttkvarn finns även som tillbehör till vissa matberedare.

Tillbehören gör maskinen
Om kvarnen ska användas till annat än att mala kött är det bra att kontrollera vilka tillbehör som följer med och finns som tillval. Ofta ingår korvhorn, skivor med olika hålstorlek och kebbe-tillbehör (för att göra kebab).

Rätt storlek underlättar
Maskinen bör anpassas till användningsområdet. För den som ska mala mycket kött är det bra att undersöka hur många kilo maskinen maler per timme. Med Nimas modell kan du exempelvis mala 250 kg/tim medan testvinnaren från Tefal tar 120 kg/tim. Det säger en del om modellernas kapacitet men inte allt. Sedan påverkar sådana faktorer som vilken hålskiva som används, storleken på köttbitarna, vilket kött som mals och så vidare.

De två större modellerna, från Nima och Reber, är också i sin stora utformning anpassade till att mala stora mängder kött under en längre tid. De mindre kvarnarna är smidigare för hushållsbruk.

Inga fingrar i köttkvarnen!
Säkerhet är a och o när man kör en så kraftfull och vass maskin. Läs noga hur din modell ska användas och ett tips är att alltid dra ur sladden varje gång du justerar något på kvarnen. Sätt aldrig fingrarna i påfyllningsröret när du skjuter ner köttet utan använd den medföljande påmataren.

Rent är fint
Att rengöra de delar av apparaten som kommer i kontakt med livsmedlen är väldigt viktigt. De går inte att köra i diskmaskinen vilket gör det hela lite omständligt. Likaså är hålskivorna svåra med sina många små hål som ska rengöras efter användning. Men eftersom kött är ett livsmedel som lätt kan bilda bakterier så måste kvarnhuset och dess malningsdelar diskas noga.

Så gjorde vi

Smartson har testat 8 köttkvarnar i olika storlekar och prisklasser. De har bedömts efter kriterierna kvalitet, kapacitet, design, funktioner och prisvärde. Kvarnarna har testats genom att mala nötkött som hackats i grövre bitar. Priserna är tillverkarnas rekommenderade.

1. Tefal ME7021 - Bäst i test

bäst i test april
tefal köttkvarn

 

tefal tabell

Mycket effektiv och praktisk modell. Det malda köttet hamnar snabbt i uppsamlingskärlet. Köttkvarnen är utrustad med en funktionell förvaringslucka för tillbehören. Minus för högt ljud som inte slutar direkt efter att man stänger av maskinen, vilket är irriterande. Konstigt nog sitter strömbrytaren undangömd på kvarnens baksida och backningsknappen under förvaringsluckan annars hade den fått full pott för sin användarvänliga design.

Tillbehör: Påmatare, hålskivor 2 st, korvhorn, kebbe-tillbehör
Funktioner: Backningsknapp
Motoreffekt: 1700 W
Kg/tim: 120
Mått: 32x19x34 cm
Vikt: 3,8 kg
Sladdlängd: 120 cm
Cirkapris: 1300 kr

2. Nima MR 9 TC 22- Stor och kraftfull

nima köttkvarn

tabell nima

En köttkvarn med god kapacitet. På grund av sin storlek är den något tung och svårmonterad. Köttkvarnen är fint inoljad och kraftfull. Maler snabbare än Rebers kvarn trots att den är något mindre. Ger ett högt kvalitetsintryck och är formgiven för att vara funktionell snarare än stilfull. En rejäl modell för större mängder kött.

Tillbehör: Påmatare, hålskiva 1 st
Funktioner: Backningsknapp
Motoreffekt: 735 W
Kg/tim: 250
Mått: 36x24x50 cm
Vikt: 16 kg
Sladdlängd: 136 cm
Cirkapris: 3400 kr

3. Severin FW3782 - Bästa budgetval

bästa budgetval april
severin köttkvarn

severin tabellen

Allt ifrån kakbakning till korvstoppning ska Severins modell kunna hjälpa till med enligt tillverkaren. Kvarnen sätts snabbt ihop och konstruktionen känns stabil. Minus för budgetmässigt plasthölje och att strömbrytaren sitter långt ner på sidan. Dessutom måste den något tröga knappen tryckas in helt varje gång man ska starta eller stanna maskinen. Maler köttet snabbt och effektivt. Backningsfunktion samt knapp för att välja hastighet ger extra pluspoäng.

Tillbehör: Påmatare, hålskivor 3 st, korvhorn 1 st, kakspritstillsats med 4 skivor
Funktioner: Backningsknapp, hastighetsknapp
Motoreffekt: Ingen uppgift
Kg/tim: Ingen uppgift
Mått: 34x18x31 cm
Vikt: 3,6 kg
Sladdlängd: 134 cm
Cirkapris: 1 200 kr

4. Reber 9500N - För större mängder kött

reber 9500

 

reber tabellen

För dig med stort utrymme och som tänker mala stora mängder kött. Två hålskivor medföljer som ger ett väl separerat kött. Strömbrytaren sitter långt bak och har tre lägen. Avstängningsläget är placerat i mitten vilket gör det lätt att råka trycka på fel funktion. Kvarnhuset sitter lågt och är konstruerat för att sticka ut över underlagets kant med ett större kärl under sig. En passande modell för jaktlaget eller mindre gårdsslakterier.

Tillbehör: Påmatare, hålskivor 2 st
Funktioner: Backningsknapp
Motoreffekt: 600 W
Kg/tim: 70-120
Mått: 33x24x55 cm
Vikt: 20 kg
Sladdlängd: 116 cm
Cirkapris: 5 150 kr

5. Braun G1500 - Effektiv malning

braun köttkvarn
braun tabellen

Mycket lättmonterad hushållskvarn där malningsdelen enkelt klickas fast på motordelen. Strömbrytaren sitter långt bak men på den övre delen av maskinen. Mycket stabil konstruktion vilket märks under användning. Maler köttet snabbt och fint men minsta hålskivan ger grötig konsistens. En bra köttkvarn med flera tillbehör men som saknar backningsfunktion.   

Tillbehör: Påmatare,hålskivor 3 st, korvhorn 1 st, kebbe-tillbehör, pip för rullader
Funktioner: Inga extra funktioner
Motoreffekt: 1500 W
Kg/tim: 25-30
Mått: 37x14x26 cm
Vikt: 3,5 kg
Sladdlängd: 99 cm
Cirkapris: 1 200 kr

6. Bosch MFW1501 - Vibrerande kvarnhus

bosch köttkvarn

 

bosch tabellen 3

En enkel modell utan särskilda funktioner. Första gången är den omständlig att sätta ihop men väl monterad levererar kvarnen snabbt ett väl malet kött. Endast en hålskiva medföljer men det finns ytterligare två att köpa som tillbehör. Lågt kvalitetsintryck. Välplacerad strömbrytare på sidan av maskinen. Kvarnhuset vibrerar vid användning och gör att produkten inte känns stabil på arbetsbänken.

Tillbehör: Påmatare, hålskiva 1 st, reservmedbringare 
Funktioner: Inga extra funktioner
Motoreffekt: 450 W
Kg/tim: 66
Mått: 35x25x27 cm
Vikt: 2,9 kg
Sladdlängd: 125 cm
Cirkapris: 950 kr

7. Menuett Köttkvarn 500 W - Svårmonterad

menuett köttkvarn

 

menuett köttkvarn tabell

Lågt pris och låg kvalitet. Kvarnhuset kräver viss kraft för att monteras. Det är också svårt att få lös det igen för rengöring. Modellen ger ifrån sig ett högt skärande ljud och hela kvarnhuset svajar vid malning vilket gör att kvarnen inte känns stabil. Kapaciteten vid malning är inte heller bra. Plus för backningsknappen liksom omkopplingsfunktionen som gör att du kan bestämma vilket körläge som ska vara aktivt.

Tillbehör: Påmatare, hålskivor 3 st, korvhorn, kebbe-tillbehör
Funktioner: Backningsknapp, omkopplare
Motoreffekt: 900 W
Kg/tim: Ingen uppgift
Mått: 34x19x34 cm
Vikt: 3,2 kg
Sladdlängd: 97 cm
Cirkapris: 300 kr

8. Kenwood MG510 - Högljudd

kenwood köttkvarn

 

kenwood mg

Det är svårt att montera kvarnen som också är lite skranglig efter att alla delar kommit på plats. Stor, välplacerad strömbrytare. Köttkvarnen skakar lite vid användning och levererar långsamt det malda köttet. Högljudd. Backningsknapp finns och många tillbehör ingår. Lever inte upp till sitt höga pris.

Tillbehör: Påmatare, hålskivor 3 st, korvhorn 2 st, kebbe-tillbehör
Funktioner: Backningsknapp
Motoreffekt: 1600 W
Kg/tim: 109
Mått: 34x21x26 cm
Vikt: 4,6 kg
Sladdlängd: 133 cm
Cirkapris: 1 480 kr