Sök
Test - 8 köksmaskiner 2010

Test - 8 köksmaskiner 2010

Den moderna kökshjälpen

2010-11-16

Dagens köksmaskiner är designade för att stå i kökets rampljus. De är stilrena i sitt utförande och flera tillverkare erbjuder ett urval av olika färger. Smartson testar 8 maskiner där retromodellen från Ankarsrum står som vinnare.

Modell Betyg Pris Kommentar
Ankarsrum Assistent original AKM6120 22/25 5300 Bäst i test
OBH Nordica Supreme 6673 19/25 3000 Bästa budgetval
Bosch MUM 84MP1 19/25 7400 Dyr universalmaskin
Kitchen Aid Artisan 18/25 6600 Okomplicerad tungviktare
Krups KA940 18/25 5300 Inbyggd våg
Kenwood KMX51 17/25 4000 Lättanvänd
Severin KM3888 16/25 4000 Många tillbehör
Bosch MUM 46CR1 15/25 2000 För det lilla köket

Sammanfattning

.

Inledning

Maskinerna uppvisar betydande skillnader i både effekt och snabbhet. Effekten varierar från 300 till 1400 watt men högst watt är inte alltid bäst. Snabbast i testet är OBH Nordica som endast har en effekt på 500 watt medan Bosch MUM 84MP1 som har högst wattal tar längst tid

Klassiskt bygge
Själva konstruktionen av köksmaskinerna är snarlik och består av ett motorhuvud med drivkoppling där de olika tillbehören monteras samt en bottenplatta där medföljande skål fästs. Undantaget bland testmodellerna är Ankarsrum där drivkopplingen sitter i bottenplattan, vilken får skålen att rotera istället för till exempel visp eller degkrok.

Tunga pjäser
Generellt är köksmaskinerna tunga och inte gjorda för att lyftas in och ur skåp. Beroende av utrymme kan därför storleken vara avgörande inför ett köp. Till de smidiga modellerna hör OBH Nordica och Kitchen Aid samt en minivariant från Bosch. Även om maskinen står framme kan en låg vikt som underlättar hanteringen vara att föredra. Den lilla modellen från Bosch väger betydligt mindre än övriga testmodeller på grund av att den är tillverkad av plast. Tyngst väger Kitchen Aid.

Mer eller mindre komplett
Vid köp av en köksmaskin medföljer oftast tre bastillbehör: visp, degkrok och blandare. Med dessa kan du vispa grädde, tillreda smeter och bearbeta degar. Den som önskar mer av sin medhjälpare kan köpa extra tillbehör eller välja en modell där ett större antal medföljer, oftast till ett högre pris. Bosch MUM 46CR1, Bosch MUM 84MP1 och Severin har alla verktyg som gör dem till kompletta hjälpredor, till exempel köttkvarn, citruspress eller pastatillbehör. Den enda maskin i testet som inte kan utökas från basutbudet är OBH Nordica.

Så gjorde vi

Så gjorde vi: Vi har testat att vispa 3 dl vispgrädde och att tillreda vetedeg. Tillverkarnas rekommendationer om hastighet har följts. Extra tillbehör som exempelvis köttkvarn har inte testats. Vikten är uppmätt utan skål och tillbehör. Betygskriterierna är kapacitet, kvalitet, funktioner, design och prisvärde. Maxbetyg är 25 poäng.

Ankarsrum Assistent original AKM6120 - Bäst i testbetyg
koksmaskin_bast_i_test_nov
Ankarsrum_Assistent_AKM6

Omdöme: Assistenten är väldigt snabb på att bearbeta deg och vispar grädde på godkänd tid. Den stora rostfria skålen är perfekt vid storbaket och degen släpper lätt från kanterna under arbetet. Modellen är rejäl i sitt utförande men väger trots det mindre än de flesta andra testmodeller. Praktiska funktioner som timer och överbelastningsskydd ger plus i kanten. Det tar ett tag att lära sig montera tillbehören men med lite träning är assistenten okomplicerad att använda.

Specifikation:
Effekt: 800 watt
Antal effektlägen: 8
Skålens volym: 7 liter samt plastbunke om 3,5 liter
Vikt: 6,5 kg
Tillbehör: Degkrok, dubbelvisp, degrulle, spatel, degkniv, jäslock
Färgval: Svart, mineralvit, blå, grön, rosa
Cirkapris: 5300 kronor

OBH Nordica Supreme 6673 - Bästa budgetval
betygkoksmaskin_basta_budgetval_2010_nov

OBH_Nordica_Supreme_6673
Omdöme: Supreme är testets snabbaste modell som är effektiv på både låg och hög hastighet. Den är väldigt smidig att hantera, dock är det svårt att veta om bunken sitter fast ordentligt då det saknas ett tydligt stopp. Kvalitetsmässigt ger den intrycket av att vara hållbar och rejäl i sin konstruktion, det gäller även tillbehören. Tyvärr saknas lock till skålen och det finns inga extra tillval vilket begränsar användningsområdet och sänker betyget.

Specifikation:
Effekt: 500 watt
Antal effektlägen: 6
Skålens volym: 4 liter
Vikt: 6,6 kg
Tillbehör: Degkrok, visp, blandare
Färgval: Svart, vit, röd, silver
Cirkapris: 3000 kronor

Bosch MUM 84MP1 - Dyr universalmaskinbetyg
Bosch_MUM_84MP1
Omdöme: Testets dyraste maskin lever upp till förväntningarna om kvalitet och funktioner men kan inte mäta sig med de snabbaste modellerna. De många medföljande tillbehören gör den till en universalmaskin som borde tilltala matlagningsfantasten. Konstruktionen ger en hög kvalitetskänsla och stabilitet. Däremot är maskinen något svår att hantera där låsknappen är trög och funktionsarmen tung att lyfta. Dessutom är tillbehören svåra att fästa och lossa.

Specifikation:
Effekt: 1400 watt
Antal effektlägen: 7
Skålens volym: 5,4 liter
Vikt: 7,3 kg
Tillbehör: Degkrok, ballongvisp, grovvisp, mixer, grönsaksskärare, citruspress, köttkvarn
Färgval: Silver
Cirkapris: 7400 kronor

Kitchen Aid Artisan - Okomplicerad tungviktarebetyg
Kitchen_Aid_Artisan
Omdöme: Testets tyngsta pjäs som samtidigt är avskalad och smidig i sin storlek. Trots låg effekt går det hyfsat fort att både vispa grädde och knåda deg. Låsspaken är lättåtkomlig och hastighetsreglaget har tydliga stopp. Skålen är utformad med ett ergonomiskt handtag och är lätt att bära med en hand. Maskinens tyngd gör att den står stadigt men om axeln fälls upp för snabbt vippar basen bakåt. Kitchen Aid har en gedigen kvalitetskänsla som till viss del motiverar det höga priset.

Specifikation:
Effekt: 300 watt
Antal effektlägen: 10
Skålens volym: 4,25 liter
Vikt: 9,3 kg
Tillbehör: Degkrok, ballongvisp, blandare
Färgval: Ett urval av 24 färger
Cirkapris: 6600 kronor

Krups KA940 - Inbyggd vågbetyg
Krups_KA940
Omdöme: Köksmaskinen från Krups visar sig vara medelsnabb i arbetet med grädde och deg. Det är den enda testmodellen som har inbyggd våg och tidtagning samt en display som visar informationen. Du kan även använda timer när maskinen är igång för automatisk avstängning vilket är bra. Med låsspärren fälls axeln upp utan extra kraft, du behöver endast klicka den i fast läge. I jämförelse med övriga testdeltagare känns dock konstruktion otillräcklig, delarna sitter inte åt ordentligt och ytan är ömtålig för repor och märken.

Specifikation:
Effekt: 1200 watt
Antal effektlägen: 12.
Skålens volym: 5 liter.
Vikt: 7,8 kg
Tillbehör: Degkrok, metallvisp, blandare, spatel, degkniv.
Färgval: Silver
Cirkapris: 5300 kronor

Kenwood KMX51 - Lättanvändbetyg
Kenwood_KMX51
Omdöme: Smakfullt designad modell som påminner något om Kitchen Aid i sitt formspråk. Ett bekvämt handtag på skålen gör att du kan hålla den med en hand. Användningen är smidig även om motorhuvudet är tungt att lyfta. Låsknappen är väl placerad och tillbehören enkla att montera av och på. Det som drar ned betyget är det faktum att det tar tid att jobba med maskinen, både grädde och deg dröjer att få klart. Maskinen låter också väldigt mycket under arbete och det medföljer inga extra tillbehör utöver basutbudet.

Specifikation:
Effekt: 500 watt
Antal effektlägen: 8
Skålens volym: 4,6 liter
Vikt: 7,6 kg
Tillbehör: Degkrok, blandare, ballongvisp, spatel
Färgval: Vit, svart, röd
Cirkapris: 4000 kronor

Severin KM3888- Många tillbehörbetyg
Severin_KM3888
Omdöme: Severin är snabb på att bearbeta vetedeg men får jobba en extra stund med att vispa fluffig grädde. Låsfunktionen fungerar smidigt och axeln väger mindre än på många andra testmodeller, vilket gör den lätt att hantera. Bunke och verktyg är enkla att lossa och fästa. Svårare är det dock att fästa skyddslocket som monteras på drivhuvudet. Överlag är kvalitetskänslan låg men bra kapacitet och många tillbehör motiverar till köp i den här prisklassen.

Specifikation:
Effekt: 800 watt
Antal effektlägen: 12
Skålens volym: 4,5 liter.
Vikt: 6,1 kg
Tillbehör: Degkrok, visp, blandare, mixer, rivjärn, köttkvarn, pastakvarn.
Färgval: Silver
Cirkapris: 4000 kronor

Bosch MUM 46CR1 - För det lilla köketbetyg
Bosch_MUM_46CR1
Omdöme: Platssparande alternativ som är snabb och multifunktionell. Maskinen är tillverkad i plast vilket gör den mindre stabil än övriga testmodeller. Skålen sitter inte fast när funktionsarmen är uppfälld och degkroken kommer inte åt ordentligt. Fördelarna är att den har låg vikt och är lätt att förvara samt placera på mindre ytor, dessutom är priset tilltalande. Sammantaget ett godkänt alternativ för det lilla köket eller sommarstugan.

Specifikation:
Effekt: 550 watt
Antal effektlägen: 4
Skålens volym: 3,5 liter
Vikt: 2,8 kg
Tillbehör: Degkrok, ballongvisp, grovvisp, mixer, grönsaksskärare, tillbehörställ
Färgval: Vit
Cirkapris: 2000 kronor