Sök
Test - 8 kapselmaskiner

Test - 8 kapselmaskiner

Från kapsel till kaffemugg

2012-01-24

Med en kapselmaskin kan du snabbt och enkelt få kaffe, te eller någon annan varm dryck i din mugg. Vi har testat 8 modeller för dig som föredrar ditt kaffe i färdiga doser.

Modell Betyg Pris Kommentar
Nespresso Lattissima + F411 19/25 3 100 Bäst i test
Electrolux ELM5200 17/25 2 700 Lätthanterlig
Philips Saeco Piccina 17/25 1500 Bästa budgetval
C3 M2 15/25 2000 Kompakt men djup
OBH Nordica Martello 14/25 1 500 Stora knappar
Bosch Tassimo TAS55 13/25 2 000 Brett kapselutbud
Delonghi Melody 13/25 1 500 I enklaste laget
Gaggia Evolution espresso 12/25 2 900 Klumpig

Inledning

En maskin med kapselsystem är ett betydligt enklare sätt att få din dagliga espressodos än med automatiska eller halvautomatiska modeller. Troligen är det därför de också har blivit så populära. Det finns dock några saker du bör tänka på innan du skaffar en kapselmaskin.

Olika kapselsystem
Genom att välja sin kapselmaskin väljer man också ett kapselsystem. Därför är det bra att kolla upp vilka sorters drycker som erbjuds i systemet och vad de kostar per kapsel. Är man främst intresserad av espresso och andra kaffesorter kan systemen Nespresso, Martello, Nescafé Dolce gusto eller Lavazza vara ett bra val. Vill man ha ett brett urval av många olika drycker är Tassimo istället att föredra då de även erbjuder flera olika sorters te och choklad.

När det gäller kostnaden för kapslarna är det inte så stor skillnad i vårt test. Samtliga märken har espressokapslar som kostar cirka 3-4 kronor per styck, men visst finns det lite pengar att tjäna om man dricker espresso ofta.

Hur viktig är mjölkskummaren?
Ska du köpa en kapselmaskin är det bra att ställa sig frågan hur pass viktigt det är med en mjölskummare och i så fall vilken sort. Majoriteten av testets maskiner har ingen skummare men till exempel Bosch har mjölkkapslar. Bland de tre som hade manuell mjölkskummare var Gaggias helt klart bäst och gjorde det finaste skummet. Lattissima + är den enda kapselmaskin i testet som har en automatisk mjölkskummare. Den fungerar fint även om en sådan funktion också höjer priset.

Funktioner
Antalet funktioner för olika kaffedrycker varierar mellan maskinerna. På exempelvis Lattissima + har man hela fyra sorters kaffedrycker att välja mellan. På maskiner där man själv bestämmer mängden kaffe finns inte heller några kaffedrycksfunktioner att välja mellan. Electrolux och C3 har funktionsknappar för olika kaffedrycker.

På hälften av modellerna kan man kan ställa in mängden kaffe i varje kopp: C3, Electrolux, Bosch, Nespresso. På resterande maskiner stänger man av kaffeflödet manuellt vilken kan ses som ett minus. Fördelen med det manuella flödet är dock att man kan anpassa mängden vätska för varje kopp och slipper ställa om funktionen om man ofta vill variera mängden.

Så gjorde vi

För att testa kapaciteten på maskinen har vi mätt temperaturen på den färdigbryggda espresson, som minst ska hålla 65 grader. Espressokapslar har använts till samtliga maskiner. Vi har även mätt hur lång tid det tar att skumma 2 deciliter mjölk till 65 grader. Skummet ska ha små bubblor samt vara mjukt och följsamt. Maskinerna har slutligen bedömts för kvalitet, design, funktioner och prisvärde. Måtten är angivna i hxbxd. Maxbetyget är 25 poäng.

1. Nespresso Lattissima + F411 - Bäst i test

bit jan
lattissima


En elegant maskin som är lätthanterad och även har en automatisk mjölkskummare. Finns två nivåer för koppen. Enkla och lättförståeliga knappar som går att programmera till önskad mängd kaffe. Har en automatisk mjölkskummare som levererar ett fint skum med många små bubblor. Utöver funktioner för espresso och lungo finns även knappar för capuccino och latte machiato, vilket är ett plus. Ungefär en tusenlapp dyrare än de övriga i testet.Ger med kapseln Nespresso Livanto en dryck med tjock, fin crema och mycket smak. Bäst i test men också dyrast.

betygMått: 255x170x330 mm
Effekt: 1300 W
Vikt: 4,4 kg
Vattentank: 1 l
Kapselsystem: Nespresso
Cirkapris per kapsel: 3,4-4,3 kr

Cirkapris: 3 100 kronor

2. Electrolux ELM5200 - Lätthanterlig

electrolux elm

En kapselmaskin som är mycket behändig att använda. Har en manuell mjölkskummare som ger ett förhållandevis tunt skum med lite större bubblor. Mjölkskummaren kunde gärna ha varit lite längre. Kapseln Deliziosamente ger en espresso med en lite bitter arom och en bra crema som skiftar något i färgen. För dig som vill ha en bra maskin med flera automatiska grundfunktioner.

betygMått: 250x230x240 mm
Effekt: 1100-1300 W
Vikt: 4,4 kg
Vattentank: 1 liter
Kapselsystem: Lavazza A dio mio
Cirkapris per kapsel: 3,7-4,1 kr

Cirkapris: 2 700 kronor

3. Philips Saeco Piccina - Bästa budgetval

bbv januari
Saeco Piccina


En rejäl maskin som liknar en vanlig kaffebryggare. Den är enkel att hantera men har en lös kapselhållare vilket känns lite onödigt. Mängden kaffe justeras manuellt. Levererar espresso som alla låg lite över 65 grader vid testtillfället. Den manuella mjölkskummaren är lätt att reglera och gör ett fint skum med små bubblor. Dock är ångröret i kortaste laget. Levererar en god espresso med karaktär från kapseln Deliziosamente. Bra crema med en del lite större bubblor. Ett fint budgetval.

Mått: 320x175x290 mm
betygEffekt: 1050 W
Vikt: 3,8 kg
Vattentank: 1 l
Kapselsystem: Lavazza A dio mio 
Cirkapris per kapsel: 3,7-4,1 kr

Cirkapris: 1500 kronor

4. C3 M2 - Kompakt men djup

C3 M2


Kompakt maskin med alla grundfunktioner utom mjölkskummare. Har en något plastig front. Enkelt att ställa in mängden kaffe man vill ha till sin espresso, luego eller bryggkaffe. Ger en tjock fint färgad crema till den något mildare espresson från kapseln Löfbergs lila Pink tornado espresso. Håller en bra temperatur på espresson. En kapselmaskin som får plats i de flesta kök.

Mått: 270x170x380 mm 
betygEffekt: 950 W
Vikt: 4,1 kg
Vattentank: 1,3 l
Kapselsystem: Caffitaly
Cirkapris per kapsel: 3,8-4,9 kr

Cirkapris: 2000 kronor

5. OBH Nordica Martello- Stora knappar

obh n martello


En bullig liten sak med lackig yta. Maskinen har stora lätthanterliga knappar och är mycket enkel att använda. Mängden kaffe i koppen justeras av användaren själv, vilket är ett litet minus. Kompakt och lätthanterlig. Espresson är stark och med något bitter eftersmak. Levererar en något ojämt färgad crema. Ett okej köp med tanke på det låga priset. 

Mått: 270x190x305 mm  betyg
Effekt: 820-980 W
Vikt: 4 kg
Vattentank: 1,1 l
Kapselsystem: Martello
Cirkapris per kapsel: 3,3 kr

Cirkapris: 1 500 kronor

6. Bosch Tassimo TAS55 - Brett kapselutbud

bosch tassimo


Fin droppbricka som man smidigt kan ändra höjden på i två lägen. Går även att ta bort för höga glas. Mängden dryck går att ställa in men det finns endast en knapp för kaffe. Fin, kanske något mörk, crema på en espresso en mild smak från kapseln Gevalia espresso.

Mått: 290x220x285 mmbetyg
Effekt: 1300 w

Vikt: 3,1 kg
Vattentank: 1,7 l
Kapselsystem: Tassimo
Cirkapris per kapsel: 2,4-8,5 kr

Cirkapris: 2 000 kronor

7. Delonghi Melody - I enklaste laget

delonghi3

Är det ett rymdskepp eller är det en kapselmaskin? Produktens ovanliga design delar säkert köparna i två läger. Men bortsett från det yttre är Melody en robust modell där användaren själv reglerar mängden kaffe. Sumplådan är inte inbyggd utan kommer som en separat del vilket är ett minus. Maskinen är enkel att hantera bortsett från spillbrickan som är något svår att få fast i ett av de tre nivåhack som finns. Espresson från kapseln Espresso Intenso har en mild smak och fin crema. Kaffetemperaturen är dock inte godkänd då den inte kommer upp över 65 grader. Saknar maxgräns för vattenberedaren.

Mått: 340x230x330 mm
betygEffekt: 1500 W
Vikt: 2,8 kg 
Vattentank: 1,5 l
Kapselsystem: Nescafé Dolce Gusto
Cirkapris per kapsel: 3,4 kr

Cirkapris: 1 500 kronor

8. Gaggia Evolution espresso - Klumpig

gaggia evolution


Plastig är ordet som sammanfattar denna rejäla doning. Har en bastant, manuell kapselhållare som är svår att sätta fast och som blir mycket varm efter användning. Maskinen kommer även med en manuell mjölkskummare som levererar ett fint skum. Generös längd på ångröret. Modellen ger en espresso med stark arom och späcklig crema från kapseln Caffé Cagliari Silver. För dig som prioriterar en bra mjölkskummare.

Mått: 350x240x300 mmbetyg
Effekt: 1300 W
Vikt: 3,3 kg
Vattentank: 1,4 l
Kapselsystem: Caffitaly
Cirkapris per kapsel: 3,5-4 kr

Cirkapris: 2 900 kronor