Sök
Test - 8 kapselmaskiner 2012

Test - 8 kapselmaskiner 2012

Kaffe i färdig dos

2012-02-02

Med en smidig kapselmaskin kan man enkelt få sin hemmaespresso utan spill och sump. Vi har testat 8 modeller som snabbt ger dig din dagliga kaffedos.

Modell Betyg Pris Kommentar
1. Nespresso Pixie C60 19/25 1600 Bäst i test
2. Electrolux ELM5200 17/25 2700 Smidig modell
3. Gaggia L´Amante 17/25 5000 Högt pris
4. Delonghi Creativa Red 17/25 1700 Bra kapacitet
5. Delonghi Piccolo Black 17/25 1000 Bästa budgetval
6. Adesso S4 16/25 2000 Smal och lätthanterad
7. OBH Nordica Martello 14/25 1500 Stora knappar
8. Bosch Tassimo TAS6515 14/25 2000 Hög espressotemperatur

Inledning

Kapselmaskinen är populär i de svenska hemmen och på kontoren. Många som köper den vill slippa kaffesump och spill. Hans Dahlqvist på Kaffeexperten menar att maskinerna främst ersätter manuella modeller.

- Köparen upptäcker att hon eller han inte är så duktig på att använda sin manuella maskin men vill ändå kunna bjuda på espresso när det kommer gäster. Och med en kapselmaskin kan man enkelt göra det och behöver inte heller tänka på att kaffet kan ha blivit gammalt eftersom kapslarna har lång hållbarhet.

Det finns dock en del nackdelar med systemet menar han.

- Baksidan är att försöka hålla reda på vilka sorters kapslar man har. Eftersom de tillhör ett låst kapselsystem blir det ofta så att man står där, kaffet är slut och det enda sättet att få tag på mer är att beställa på internet.

Innan köp rekommenderar Hans Dahlqvist provsmakning från maskinen man funderar på att inhandla.

- Även om det är besvärligt och personalen i butiken kan knorra lite så ska du absolut göra det. Det är ingen bra idé att köpa en maskin utan att provsmaka och sedan upptäcka att man inte gillar kaffet.

Rätt temperatur på espresson
En espresso ska minst hålla 65 grader och de flesta kapselmaskiner i testet klarar av det. Men endast Delonghi Creativa Red och Bosch Tassimo TAS6515 håller en tillräckligt hög temperatur på kaffet vid samtliga provbryggningar. Adesso S4 hade lägst temperatur på sina espresso.

En sak vi noterar är att brygger man flera koppar efter varandra har oftast den första lägst temperatur. Det här visar att maskinerna kanske skulle de behöva en längre uppvärmningstid.

Pris och miljö
Utbudet av kaffesorter och drycker varierar en hel del mellan olika märken. Därför ska man inte bara kolla upp själva maskinerna utan även deras kapselsystem. De flesta kapslar kostar kring 3-4 kronor per kopp. Sedan har vissa system enstaka kapslar som kostar upp mot 8 kronor.

Det finns kritik mot att kapslarna ger en hel del onödigt avfall. Vissa försök har gjorts av tillverkarna att minska påfrestningen på miljön. Nespressos kapslar går exempelvis att återvinna som metallförpackning men det ändrar inte det faktum att de ger mer avfall än en påse med hela bönor eller färdigmalet kaffe.

Resultat
Alla maskiner får godkänt. Men trots att spridningen i totalbetygen är liten finns det skillnader i utseende, pris och prestation. Nespresso Pixie är smidig att använda och blir vår testvinnare. Delonghi Piccolo Black som har litet format och attraktivt pris blir bästa budgetval.

Så gjorde vi

Vi har mätt temperaturen på den färdigbryggda espresson, som minst ska hålla 65 grader. De espressokapslar som vi fått av respektive tillverkare eller återförsäljare har använts vid bryggning och avsmakning. Maskinerna har bedömts för kapacitet, kvalitet, design, funktioner och prisvärde. Måtten är angivna i höjd x bredd x djup. Maxbetyget är 25 poäng. Cirkapriserna är tillverkarnas rekommenderade men kan variera kraftigt hos återförsäljare.

1. Nespresso Pixie C60 - Bäst i test

  

Nespresso-Pixie
Omdöme
En slimmad, elegant modell som har två förinställningar – espresso och lungo. Det går att reglera vattenmängden på båda inställningarna. Smidig kapsellåda och droppbricka som tas ut samtidigt för tömning. Minus för att droppbrickan inte kan justeras på höjden. Smal maskin som tar upp lite plats. Maskinen ger en espresso med en ljus, mycket tjock crema och god, fyllig smak. Priset är också helt okej för en så pass bra maskin.

Specifikationbetyg
Mått: 240x115x235 mm
Vikt: 2,8 kg
Effekt: 1260 W
Vattentank: 0,85 l
Kapselsystem: Nespresso
Cirkapris: 1600 kronor

2. Electrolux ELM5200 - Smidig modell
Electrolux-ELM5200

Omdöme
En kapselmodell som är mycket behändig att använda. Kommer med manuell mjölkskummare som ger ett förhållandevis tunt skum med lite större bubblor. Skummaren kunde gärna ha varit lite längre. Espressons arom är något bitter och den har en bra crema som skiftar något i färgen. För dig som vill ha en smidig maskin med ångskummare.

Specifikationbetyg
Mått: 250x230x240 mm
Vikt: 4,4 kg
Effekt: 1100-1300 W
Vattentank: 1 l
Kapselsystem: Lavazza A modo mio
Cirkapris: 2700 kronor

3. Gaggia L´Amante - Högt pris
Gaggia-L'Amante

Omdöme
L´Amante erbjuder en stadig konstruktion och futuristisk design med röd abs-plast och kromade detaljer. Modellen ståtar med bra kvalitet, välplacerad ångarm och avställningsyta för espressokoppar. Positivt är även kapseluppsamlare i separat behållare och en lätthanterlig vattentank. Det är enkelt att justera droppbrickan för olika koppstorlekar. På minuskontot hamnar en del vibration, ingen möjlighet att programmera kaffemängder och vissa problem vid växling mellan bryggning och mjölkskumning. En stabil kapselmaskin som känns rätt tufft prissatt.

Specifikationbetyg
Mått: 350x270x340 mm
Vikt: 5 kg
Effekt: 1200 W
Vattentank: 1,2 l
Kapselsystem: Caffitaly
Cirkapris: 5000 kronor

4. Delonghi Creativa Red - Bra kapacitet
Delonghi-Creativa-red

Omdöme
Modell med uppseendeväckande design. Har LCD-display där man kan välja mellan totalt 29 olika dryckesinställningar vilket blir något överväldigande. Det går dock att ställa in så ens favoritdryck kommer först i raden av kaffeval. Några gånger under testbryggningarna får vi dock några omotiverade felmeddelanden vilket irriterar. Ett plus för att maskinen även kan göra kalla drycker och håller en hög temperatur på espresson som dessutom är god. En maskin med något större ambitioner än den klarar av.

Specifikationbetyg
Mått: 320x210x335 mm
Vikt: 3 kg
Effekt: 1460 W
Vattentank: 1,5 l
Kapselsystem: Nescafé Dolce Gusto
Cirkapris: 1700 kronor

5. Delonghi Piccolo Black - Bästa budgetval

Delonghi-Piccolo
Omdöme
Ett val för den som föredrar manuellt handhavande. Droppbricka som går att justera i tre steg eller helt ta bort för att rymma ett högt glas. Varje kapsel måste tas ut och kastas bort efter bryggning då ingen inbyggd kapsellåda finns. Smidig, liten vattenbehållare. Creman är fin och espresson har en något bitter men mjuk ton. Så liten att det alltid finns plats för den i ett kök. Passar singelhushållet.

Specifikationbetyg
Mått: 290x170x240 mm
Vikt: 2,4 kg
Effekt: 1460 W
Vattentank: 0,6 l
Kapselsystem: Nescafé Dolce Gusto
Cirkapris: 1000 kronor

6. Adesso S4 - Smal och lätthanterad
Adesso-S4

Omdöme
Fin konstruktion med inbyggd kapsellåda och droppbricka som enkelt går att ta ut tillsammans för tömning. Mängden kaffe kan man förinställa och smidigt nog finns tre olika kaffedrycksfunktioner: espesso, lungo och bryggkaffe. Maskinen är smal men djup. Något enkel droppbricka som man vänder för olika höjd men det finns ingen plats för högre glas. Ger en crema med stora bubblor och espresson har en bitter smak. Ingen bra kapacitet då temperaturen på espresson vid varje temperaturmätt bryggning är under 65 grader.

Specifikationbetyg
Mått: 270x265x365 mm
Vikt: 4,1 kg
Effekt: 950 W
Vattentank: 1,1 l
Kapselsystem: Caffitaly
Cirkapris: 2000 kronor

7. OBH Nordica Martello - Stora knappar
OBH-Nordica-Martello

Omdöme
En bullig liten sak med lackig yta. Stora lätthanterliga knappar är bara ett exempel på den här maskinens användarvänliga design. Mängden kaffe i koppen får justeras manuellt, vilket är ett litet minus. Levererar en något ojämnt färgad crema och espresson är stark med något bitter eftersmak. Ett okej köp med tanke på det låga priset. Passar den som vill ha en lätthanterlig maskin.

Specifikationbetyg
Mått: 270x190x305 mm
Vikt: 4 kg
Effekt: 820-980 W
Vattentank: 1,1 l
Kapselsystem: Martello
Cirkapris: 1500 kronor

8. Bosch Tassimo TAS6515 - Hög espressotemperatur
Bosch-Tassimo-TAS6515

Omdöme
Plastig och skrymmande kapselmaskin. Kommer med lättjusterad droppbricka som går att ta bort. Programmerbar kaffemängd. Har en något förvirrande inställningsknapp som även fungerar som signallampa för bland annat avkalkning och vattenpåfyllning. Hade blivit tydligare med en knapp för kaffepåfyllning och en annan för övriga signaler och symboler. Creman skiljer sig åt mellan bryggningarna och smaken är stark och drar åt det brända hållet. Bryggningen tar lång tid. Mycket god kapacitet då espresson genomgående håller en hög temperatur.

Specifikationbetyg
Mått: 275x205x340 mm
Vikt: 2,8 kg
Effekt: 1 300 W
Vattentank: 1,8 l
Kapselsystem: Tassimo
Cirkapris: 2000 kronor