Sök
Test - 8 kaffekvarnar

Test - 8 kaffekvarnar

Kaffekvarn - för den goda smakens skull

2011-06-22

Bryggkaffet har länge varit en viktig del av många svenskars liv. Med en egen kvarn och nymalda bönor får man en ännu bättre kaffeupplevelse. Smartson testar 8 kaffekvarnar för att underlätta valet.

Modell Betyg Pris Kommentar
Baratza Virtuoso 21/25 2500 Bäst i test
Wilfa CGR-1 19/25 675 Bästa budgetval
KitchenAid Artisan 5KCG100 18/25 3000 Tung retromodell
OBH Nordica Precision Grinder 17/25 600 Lätt och effektiv
C3 iCoffee (30-30697) 16/25 500 Kompakt och lätt
Krups Grind Expert GVX2 16/25 600 Bra nybörjarkvarn
Baratza Maestro 16/25 1500 Låter högt
Cuisinart DBM8E 15/25 700 Säkerhetstimer

Inledning

På kaféer och restauranger har vi ganska länge ställt krav på ett kaffe som malts och tillagats efter konstens alla regler men även i hemmen har allt fler börjat efterfråga kaffe och kaffetillbehör som kan ta din kopp kaffe till nya höjder. Dit hör framförallt att mala egna kaffebönor och det gör att efterfrågan på kaffekvarnar för hemmabruk ökat.

Innan köp
- knivar eller malskivor
När du köper din första kaffekvarn bör du tänka på är att det finns olika typer av malfunktioner. Knivmodell och malskivor. Generellt har knivmodellerna lägre prisnivå. De har dock nackdelar som att de roterande knivarna skär sönder bönorna vilket ger ett ojämnt resultat vilket är en nackdel när du bland annat gör en espresso. Kaffet blir mer förvisso mer finmalet ifall du har kvarnen igång längre men det värmer upp kaffebönorna vilket kan påverka aromen på bönorna. Kaffekonnässörer föredrar därför oftast kaffekvarnar med malskivor av antingen konisk eller flat typ trots ett generellt högre pris. Alla produkter i testet använder sig av malskivor.

En god kopp kaffe

Det går att spendera en hel del tid och för den delen pengar för att få till den optimala koppen kaffe. För en nybörjare i kaffevärlden kan det lätt bli övermäktigt men med några tips och tricks på vägen kommer du långt. Fundera först på hur du dricker ditt kaffe - espresso, bryggkaffe, perkolator eller kokkaffe eftersom malningen anpassas efter tillagningen.

Huvudregeln är: Ju kortare bryggtid desto finare malning vilket innebär finmalet till espresso, medium till bryggkaffe och grovmalet till kokkaffe och perkolator. För den som helst dricker espresso rekommenederas normalt inte en kaffekvarn med knivar. Tänk på att du för smakens skull bör förvara bönorna i en lufttät burk i kylskåpet och du bör heller inte mala för mycket åt gången då nymalet kaffe håller smaken sämre.

Läs även vårt test på 3 kaffekvarnar med knivblad.

Så gjorde vi

Testföretaget Smartson har utvärderat elektriska kaffekvarnar med malskivor. Samtliga kvarnar har malt bönor på finaste inställning. Betygskategorierna är kapacitet, kvalitet, funktion, design och prisvärde. Maxbetyg är 25 poäng.

Baratza Virtuoso - Bäst i test
kaffekvarnar_bäst
Baratza-Virtuoso
Omdöme
En i det närmaste professionell kvarn som också blir testvinnare. Priset är förvisso högt och den här kvarnen är kanske främst för dig med ett stort kaffeintresse. Men prestationen är också på en hög nivå. Malningsfunktionen är strålande och det färdigmalda kaffet blir som sammet. Nivåerna var något svåra att komma igång med men knappar och vred håller hög kvalitet. Modellen är otroligt stadig vilket antagligen beror på den höga vikten. Inget för den med svaga armar. Designen är kompakt och sparsam men det finns en del skrymslen där smuts kan fastna och det är inte heller helt enkelt att plocka bort delar för rengöring. Maskinen maler tyst och effektivt och överlag är det här en modell som levererar vad den lovar och ger ett härligt kaffe.

Plus:
Malfunktionen. Stadig.
Minus: Pris. Vikt.

Specifikationbetyg

Vikt: 3,6 kg
Bredd: 127 mm
Djup: 152 mm
Höjd: 356 mm
Effekt: 115 w
Sladdlängd: 143 cm
Antal lägen: 40
Cirkapris: 2500 kronor

Wilfa CGR-1 - Bästa budgetval
kaffekvarn_bästa budget
Wilfa-CGR-1
Omdöme
Även om den här kvarnen kan vara lite krånglig att komma igång med är det ett bra alternativ för dig som inte vill spendera tusenlappar. En nackdel dock är att inställningarna står på tid istället för koppar, vilket kan vara förvirrande. Modellen är hög men tar ändå inte stor plats och kaffet blir tillräckligt finmalet för att funka till en espresso. Maskinen skiljer sig ifrån de andra maskinerna i samma prisklass genom att kaffet faller ner i kaffebehållaren istället för att blåsas sidledes. Detta minskar friktionen och leder därför till mindre spill och svinn än med många andra maskiner. Knapparna är bra och stabila och hela maskinen är lätt att göra ren. Kaffekvarnen är ganska tung och stadig även om gummitassarna inte är de allra bästa.

Plus:
Utblås. Malfunktionen. Knappar.
Minus: Gummitassar. Något krånglig att komma igång med. Förvirrande inställningar.

Specifikationbetyg

Vikt: 2 kg
Bredd: 170 mm
Djup: 132 mm
Höjd: 285 mm
Effekt: 160 w
Sladdlängd: 92 cm
Cirkapris: 675 kronor

KitchenAid Artisan 5KCG100 - Tung retromodell
KitchenAid-Artisan-5KCG1
Omdöme
Den retroinspirerade designen, tyngden och materialet gör att den här maskinen drar blickarna till sig oavsett om man gillar utseendet eller inte. Maskinen är i huvudsak tillverkad i metall där plastiga element hållits ner till ett minimum. Detta gör den gedigen och stabil. Knappar och vred är rejäla men maskinen är tung att lyfta och hantera. Kvarnen är lätt att göra ren och kaffebehållare och matningstratt går lätt att ta loss. Kaffebehållaren sitter dock löst och när du hanterar maskinen är det viktigt att du flyttar på behållaren. Malningsfunktionen är tillfredsställande men det blir inte tillräckligt finmalet för en optimal espresso. Ljudet under malningen är också något högt. Överlag är det här en kaffekvarn som gör ett bra jobb och som kan vara en fin prydnad i köket. Tyvärr är priset något högt i relation till vad man får.

Plus:
Byggkvaliteten.
Minus: Tyngden och det höga priset.

Specifikationbetyg

Vikt: 4,8 kg
Bredd: 262 mm
Djup: 153 mm
Höjd: 343 mm
Effekt: 185 w
Sladdlängd: 100 cm
Antal lägen: 15
Cirkapris: 3000 kronor

OBH Nordica Precision Grinder - Lätt och effektiv
OBH-Nordica-Precision-Grinder
Omdöme
En effektiv kvarn som maler kaffebönorna snabbt även om resultatet inte blir det mest finmalda. Kvarnen tar inte stor plats i köket samtidigt som den är enkel att göra ren. Däremot är den något vinglig vilket nog beror på den låga vikten. Kaffekvarnen har samma typ av utblås för det färdigmalda kaffet som exempelvis Krupsmaskinen vilket leder till att kaffet blir lätt statiskt och fastnar både på insidan av behållarens väggar och i utblåset. På grund av detta blir det en del svinn och spill. Ljudet är tillfredsställande och knappar och vred är bra även om de känns lite plastiga. Släng dock inte bruksanvisningen förrän du har kommit igång, då kvarnen inte är lika enkel att komma igång med som några av de andra modellerna. Överlag är detta en prisvärd kaffekvarn för det kompakta köket.

Plus:
Priset. Snabbheten. Kompakt format.
Minus: En del spill och svinn. Något ostadig.

Specifikationbetyg

Vikt: 1,2 kg
Bredd: 150 mm
Djup: 185 mm
Höjd: 240 mm
Effekt: 100 w
Sladdlängd: 118 cm
Antal lägen: 17
Cirkapris: 600 kronor

C3 iCoffee (30-30697) - Kompakt och lätt
C3-iCoffee
Omdöme
Det låga priset till trots är detta en kompetent allround kaffekvarn som förvisso inte lyfter till höga höjder men heller inte faller platt till marken. C3 är snarlik modellen från OBH Nordica, den är liten och mycket lätt samt maler otroligt snabbt. Snabbheten är i sig inte något positivt men kaffet blir relativt finmalet och även om det inte är optimalt för espresso funkar det utmärkt för övriga sätt att tillaga en kopp kaffe. Då även den här modellen sprutar in det färdigmalda kaffet sidledes in i behållaren blir det en del spill och svinn men modellen är ändå lätt att göra ren. Maskinen tillhör de tystare modellerna och nivåmätningarna är tydliga. Överlag är maskinen lätt att förstå sig på men då den är ganska topptung är den också något vinglig.

Plus:
Tyst. Kompakt format. Pris.
Minus: Utblås. Vinglig.

Specifikationbetyg

Vikt: 1,2 kg
Bredd: 140 mm
Djup: 170 mm
Höjd: 240 mm
Effekt: 100 w
Sladdlängd 118 cm
Antal lägen: 17
Cirkapris: 500 kronor

Krups Grind Expert GVX2 - Bra nybörjarkvarn
Krups-Grind-Expert-GVX2
Omdöme
Trots att det tar en liten stund att komma igång med denna kvarn är detta ett bra alternativ för den som är nybörjare inom kaffekvarnar. Den har väl fungerande säkerhetsfunktioner där till exempel kvarnen inte går igång om inte locket sitter helt rätt. Ljudnivån är relativt låg och malkvaliteten är tillfredsställande. Däremot blir det ganska mycket svinn genom att mycket kaffe fastnar i utblåset där det malda kaffet kommer ut. Kaffet sprutas sidledes in i kaffebehållaren och fastnar på plastbehållarens väggar. Nivåknapparna skulle kunna vara mer intuitiva men överlag är knapparna rejäla och av bra kvalitet. Maskinen låga vikt och den höga designen gör den något vinglig. Utöver utblåset är maskinen lätt att göra ren. En bra och prisvärd maskin för den som inte har alltför höga krav på sin kaffekvarn.

Plus:
Pris. Säkerhetsfunktioner.
Minus: Uppsamlingsbehållaren. Kaffeutblåset.

Specifikationbetyg

Vikt: 1,4 kg
Bredd: 135 mm
Djup: 170 mm
Höjd: 265 mm
Effekt: 110 w
Sladdlängd: 123 cm
Antal lägen: 17
Cirkapris: 600 kronor

Baratza Maestro - Låter högt
Baratza-Maestro
Omdöme
I jämförelse med sin dyrare kusin Baratza Virtuoso står den här kaffekvarnen sig slätt. Den lägre prisnivån återspeglas också i kvaliteten. Trots det är detta en kvarn som levererar ett finmalet kaffe som fungerar bra till espresso. Designen är lika elegant som Virtuoson och den väger klart mindre. Däremot är den också mer ostadig men det är inget som stör funktionen på något sätt. Den största nackdelen med denna modell är att malningsfunktionen låter riktigt högt och vill du låta hushållet sova vidare på morgonen ska du nog välja ett annat alternativ. Knapparna är något plastiga och lossnade lätt. Fördelen är att maskinen är lätt att göra ren i alla skrymslen och vrår. Överlag är det en kompetent kaffekvarn som producerar finmalet kaffe men som inte riktigt är värd sitt pris.

Plus:
Malfunktion. Design. Stadig.
Minus: Ljud. Pris.

Specifikationbetyg

Vikt: 1,8 kg
Bredd: 127 mm
Djup: 152 mm
Höjd: 330 mm
Effekt: 115 w
Sladdlängd: 140 cm
Maxkapacitet: 250 g
Antal lägen: 40
Cirkapris: 1500 kronor

Cuisinart DBM8E - Säkerhetstimer
Cusinart-DBM8E
Omdöme
Ljudnivån hos denna modell är inte något för den som vill vara tyst på morgonen. Den har låg höjd och är något bredare än de flesta andra modeller. En nackdel är att kvarnen kräver en del utrymme i köken men fördelen är att den står stadigt på sina gummitassar. Det är enkelt att komma igång med kvarnen även för den ovane. Även här går utblåsfunktionen för det malda kaffet i sidled med mycket spill som följd. Däremot finns det en bra säkerhetstimer som ser till att inga olyckor sker. Malfunktionen är inte den bästa och kaffet blir inte tillräckligt fint för en espresso men kvarnen är enkel att göra ren även om det finns en hel del skrymslen där smuts kan fastna. Det är en kaffekvarn som gör vad den ska men som inte riktigt är värd sitt pris.

Plus:
Stadig. Lätt att göra ren. Säkerhetstimer.
Minus: Pris. Utblås.

Specifikationbetyg

Vikt: 1,7 kg
Bredd: 150 mm
Djup: 170 mm
Höjd: 280 mm
Effekt: 140 w
Sladdlängd: 88 cm
Antal lägen: 18
Cirkapris: 700 kronor