Sök
Test - 8 julgransfötter

Test - 8 julgransfötter

På rätt fot med granen

2012-01-04

Så här efter julen finns tillfälle att fynda en ny julgransfot. Vi har testat 8 julgransfötter för dig som vill få granen på plats så enkelt som möjligt nästa jul.

Modell Betyg Pris Kommentar
Kvikkstep julgransfot 19/25 230 kr Bäst i test
Krinner Vbasic 19/25 400 kr God kapacitet
Rusta Julgransfot stjärna 17/25 200 kr Bästa budgetval
Jula Julgransfot grön/guld (946070) 17/25 200 kr Tung och stabil
Ronneby bruk Julgransfot 16/25 400 kr Modell i gjutjärn
Markslöjd Julius 15/25 400 kr Omständlig
Julgransfot 17-7144 15/25 120 kr Hyfsad men plastig
Julgransfot mellan 14/25 550 kr Rymmer mycket vatten

Inledning

Granen hör hemma i juletider men det kan bli en hel del bök och stök när man ska få den på plats i julgransfoten. En bra modell är enkel att hantera och kan spara många minuter och veck i pannan.

Bland skruvar och pedaler
De flesta julgransfötter fungerar så att julgranen sätts fast i foten via skruvar. Ju fler skruvar desto mer ansträngning för att få granen stabil och i rätt vinkel. Vårt test visar att det är stor skillnad mellan skruvarna hur pass kraftfulla de är, samt hur den platta på skruvarna som ska ligga mot stammen fungerar. Men det är inte bara själva fastsättningen som är viktig utan även formen och framför allt tyngden på själva foten avgör hur stabilt den står. De två julgransfötter som får högst betyg har annorlunda konstruktioner för att fästa granen som gör hanteringen enklare.

Granfakta
När man tar hem en gran får man, enligt Skogssverige.se, också med sig upp till tio tusen småkryp och cirka en halv miljon barr. Men till skillnad från en del av barren så stannar krypen i granen. Den vanligaste formen av gran till julen är så kallad rödgran men även den större kungsgranen är populär. De skiljer sig åt även i doften där en kungsgran har en mer citrusliknande doft.

Julgransodlaren, Leif Persson vid Ekholmens gran i Ängelholm, säljer allt fler kungsgranar.

- Tidigare fanns det bara rödgran men nu köps mycket kungsgran. Den största delen av den sorten odlas i Sverige men en del kommer från Danmark.

Han tycker att julgransköparen ofta väljer att ta hem en alltför stor gran.

- Man tror att man har mer plats än vad man har. Men det är bättre att tänka efter hur mycket utrymme det finns hemma. Det är också bra att köpa en julgransfot som rymmer mycket vatten. Ur miljösynpunkt är det schysst att köpa en närodlad gran.

Och enligt Skogssverige är den mest ekologiska granen den som man själv tar i skogen inte en odlad eller en plastgran. Självklart måste du ha tillstånd för att ta den.

Så gjorde vi

Julgransfötterna är testade och bedömda utifrån design, kvalitet, kapacitet, funktion samt prisvärde. Vattenmängden har uppmätts utan gran i foten. Alla mått och priser är ungefärliga. Maxbetyget är 25 poäng.

Kvikkstep julgransfot- Bäst i test

betyg2012

kvikkstep


Mycket enkel att förstå och hantera. Det går galant att fästa granen i foten även om man bara är en person. Granen sätts fast i foten genom att trycka på en pedal. Blir relativt stabil även om det går lätt att justera den i foten. Låg vikt gör att den lätt går att vicka. Något plastig vilket sänker kvalitetsintrycket. Rymmer endast en 6 centimeter tjock stam men 2,5 liter vatten vilket ger den hyfsad kapacitet. Passar dig som vill ha en lätthanterlig julgransfot. 

Specifikationbetyg
Vikt: 1 kg
Vattenmängd: 2,5 l
Maxdiameter för stam: 6 cm
Yttermått: 45 cm diagonal, 18 cm höjd
Material: Plast
Tillverkningsland: Sverige
Cirkapris: 230 kr kronor

Krinner Vbasic- God kapacitet

krinnerHär fäster man foten genom en pedal som justerar fotens städ. Plus för att modellen har en smal, vass pigg i mitten där man enkelt kan fästa grannen innan man sätter fast den. Granen spänns fast genom en spak som justerar fyra så kallade ”spännklor” Den fastsatta granen är stabil och mycket lätt att justera i efterhand. 3,5 liter vatten ryms i foten vilket är klart över genomsnittsfoten i testet. En funktionell julgransfot som inte har utseendet på sin sida.

Specifikationbetyg
Vikt: 4,4 kg
Vattenmängd: 3,5 l
Maxdiameter för stam: 12 cm
Yttermått: 34 cm Ø, 16 cm höjd
Material: Plast och metall
Tillverkningsland: Tyskland
Cirkapris: 400 kr kronor

Rusta Julgransfot stjärna - Bästa budgetval

Rusta-fot


En stabil och hyfsad julgransfot med tre skruvar. Den är gjord i svart metall och formad som en stjärna. I mitten av foten finns en vass pigg för att lättare ge trädet stabilitet när det ska skruvas fast. Skruvarna är relativt enkla att hantera och granen blir stabil. Den här modellen rymmer dock endast cirka 0,7 liter vatten. En bra julgransfot för den som kommer ihåg att vattna sin gran.

Specifikationbetyg
Vikt: 2,3 kg
Vattenmängd: 0,7 l
Maxdiameter för stam: 7,5 cm
Yttermått: 43 cm diagonal, 14 cm höjd
Material: Metall
Tillverkningsland: Kina
Cirkapris: 200 kr kronor

Jula Julgransfot grön/guld (946070) - Tung och stabil

jula-julfotJulas modell är tung men enkel att hantera. Foten har tre rejäla skruvar som ger ett fast stöd för stammen samtidigt som själva foten är tung och ganska bred. Minus för att modellen har målats på ett rätt slarvigt sätt vilket ger den en viss budgetkänsla. En stabil julgransfot till ett lågt pris.

Specifikationbetyg
Vikt: 6,1 kg
Vattenmängd: 1,6 l
Maxdiameter för stam: 12 cm
Yttermått: 41 cm diagonal, 12 cm höjd
Material: Gjutjärn
Tillverkningsland: Kina
Cirkapris: 200 kr kronor

Ronneby bruk Julgransfot - Modell i gjutjärn

ronneby-julfotEn stilren fot i gjutjärn för dig som vill ha en modern känsla. Hyfsat stabil för att vara en julgransfot där granen sätts fast med skruvar. De tre skruvarna är robusta och enkla att dra åt. Rejäla plattor på skruvarna men vid vårt test faller en av dem av och går inte att sätta tillbaka. Svårt att säga om det beror på att det är ett måndagsexemplar eller dålig kvalitet på den delen av produkten. Piggen i mitten är snarare en mindre upphöjning och för trubbig för att få in i granen. Fin modell med tveksam kvalitet på skruvarna.

Specifikationbetyg
Vikt: 4,9 kg
Vattenmängd: 1,1 l
Maxdiameter för stam: 9,5 cm
Yttermått: 31 cm diagonal, 14 cm höjd
Material: Gjutjärn
Tillverkningsland: Sverige
Cirkapris: 400 kr kronor

Markslöjd Julius - Omständlig

markslöjd


Tjusig fot i plast som ändå ger ett bra kvalitetsintryck. Den har tre skruvar med en rejäl och något taggig frontplatta men granen blir inte riktigt helt stabil. Lite väl komplicerat att få granen helt rak i foten och något svår att justera. Det går att fylla den med cirka 1,4 liter vatten vilket är okej. Något omständlig fot i den dyrare prisklassen.

Specifikation
betygVikt: 1 kg
Vattenmängd: 1,4 l
Maxdiameter för stam: 10 cm
Yttermått: 31 cm diagonal, 20 cm höjd
Material: Metall
Tillverkningsland: Kina
Cirkapris: 400 kr kronor

Julgransfot 17-7144 - Hyfsad men plastig

clasohlson-julfotPlastig modell med låg vikt. Granen fästs med fyra skruvar som har plastplattor längst fram och som stabiliserar granen. Skruvarna är mycket lätta att hantera, däremot är det omständligt med fyra skruvar. Själva foten är väldigt lätt vilket påverkar stabiliteten. Cirka 0,8 liter vatten får plats vilket inte är särskilt mycket. Rymmer en 9 centimeter bred gran vilket är ganska genomsnittligt. En relativt enkel julgransfot till ett lågt pris.

Specifikationbetyg
Vikt: 0,8 kg
Vattenmängd: 0,8 l
Maxdiameter för stam: 9 cm
Yttermått: 32 cm Ø, 18 cm höjd
Material: Plast och stål
Tillverkningsland: Sverige
Cirkapris: 120 kr kronor

Julgransfot mellan - Rymmer mycket vatten

julgransfot-mellanFint formgiven fot med små granar utmejslade i botten. Den har fyra skruvar som tyvärr saknar plattor vilket gör att skruvarna går in i stammen. Dessutom sitter inte trädet särskilt stabilt. Platt botten utan pigg gör granen svår att placera under fastsättning. Den enorma julgransfoten rymmer 10,5 liter vatten.

Specifikationbetyg
Vikt: 7,7 kg
Vattenmängd: 10,5 l
Maxdiameter för stam: 10 cm
Yttermått: 52 cm diagonal, 15 cm höjd
Material: Stålplåt
Tillverkningsland: Sverige
Cirkapris: 550 kr kronor